MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Frihet, likhet og... søsterskap? (10.3.08, 09:15)

Om Tora Aasland hadde vært utdanningsminister i Frankrike, hadde hun blitt anklaget for å være en diktator, tror den franske IIWE-direktøren Molly Malone. Selv mener hun at øremerking av vitenskapelige stillinger til kvinner er et flott tiltak.

Direktør Molly Malone ved International Institute for Women Engineers (IIWE) besøkte i helgen NTNU for å promotere IIWEs sommerkurs og snakke om likestilling i akademia.

INTERNASJONALIST: Molly Malone mener likestillingskampen har mye å tjene på å samle erfaring og kompetanse fra ulike land.
- Diversitet, ikke kjønn
- Likestilling er et tema i Frankrike, men man snakker ikke om kjønn. Likestillingsbegrepet ses stygt på i Frankrike, så vi bruker ord som diversitet og balanse, aldri likhet. Likhet skal vi jo ha allerede, og å snakke om ulikhet blir å gå imot arven etter den franske revolusjonen, som man fremdeles ser tydelige spor etter i dag, forteller Malone om likestillingsdebatten hjemme.

Frankrike har ikke desto mindre mange problemstillinger til felles med Norge når det gjelder kvinneandelen innenfor akademia, forskning og teknologi.

Dette var noe av bakgrunnen for opprettelsen av IIWE i 2001. Formålet med organisasjonen er å fremme og normalisere bildet av kvinner innenfor forskning og ingeniørvitenskap, ved å fokusere på viktigheten av diversitet i arbeidsstokken.

- IIWE startet egentlig med ingeniørskolen EPF Ecole d'Ingénieurs for jenter allerede i 1925. Skolen ble veldig anerkjent, spesielt på tretti- og førtitallet, men i 1994 ble det bestemt at skolen skulle åpnes for begge kjønn. Hva skjedde så? I 2000-2001 var det flere menn enn kvinner ved skolen, forteller Malone om opprettelsen av IIWE.

- Jeg tror det er svært viktig å utfordre flere jenter til å satse på ingeniøryrket. Det er jo litt merkelig at når jeg skal undervise en ingeniørklasse i 2008, så møter jeg fremdeles et auditorium fylt med gutter. Man forventer å se kun gutter når man går på rugbykamp, ikke når man er på et vestlig universitet!

JOBBER FOR LIKESTILLING: IIWE-direktør Molly Malone besøkte NTNUs likestillingsrådgiver Svandís Benediktsdottir fredag i forrige uke.
Mellom frihet og machokultur
Et viktig fokus i IIWEs arbeid er nettopp å tydeliggjøre muligheten for å satse både på familie og på en karriere.

Det er vanskelig for kvinner å få toppstillinger, og mange opplever å få mindre lønn enn menn – for samme arbeid. I Frankrike skal dette endres ved lov innen 2010, men det er fremdeles mye fordommer forbundet med kvinner i arbeidslivet.

Hos franskmenn flest ligger det også en sterk skepsis mot at staten skal involvere seg i slike spørsmål, forteller hun:

- Franskmennene er på mange måter et veldig konservativt folk, og har mye av den latinske machokulturen i seg. I den grad velferdsstaten skal hjelpe franske kvinner med noe, er det å bli hjemme og føde barn.

Malone tror derfor at et innspill av typen som kom fra Kunnskapsdepartementet forrige torsdag, som åpner for øremerking av midlertidige vitenskapelige stillinger for kvinner, ville blitt mottatt med sinne fra den franske befolkningen.

- Politikerne må vokte seg vel for å røre ved franskmennenes frihet. Et forslag om øremerking av stillinger for kvinner ville blitt sett på som diktatorisk, tror hun.

Det vil med andre ord ikke innføres tiltak av den sorten på tross av at andelen kvinnelige professorer ligger på drøyt 16 prosent, de fleste innenfor undervisning og samfunnsfag.

Malone mener selv at det er et smart tiltak, og ser ikke problemstillingen at man risikerer å ansette underkvalifiserte kvinner. Kvinner flest ville ikke søke slike stillinger om de ikke var godt nok kvalifiserte, tror hun, og mener samtidig Frankrike har litt å lære av Norge:

- Dere har jo for eksempel hatt en kvinnelig statsminister. Forrige presidentvalg var første gang vi hadde en kvinnelig førstekandidat – fra noe parti. Så mye for frihet, likhet og brorskap!

Savner NTNU-studenter
Malone tror man kan lære mye av andre nasjoners erfaringer og tiltak, og denne filosofien danner mye av grunnlaget for IIWEs arbeid.

Sommerseminarene som arrangeres for studenter har ofte et bredt, ikke-teknisk tema, som i år hvor fokuset er på bærekraftig utvikling. Formålet er å samle ulik kompetanse fra forskjellige land, skape nettverk og lære av hverandre.

Men om norske studenter har mye kunnskap å tilføre, så viser de det ikke: I 2006 kom fire studenter fra NTNU til seminaret, men i fjor var det kun én student som tok turen fra den norske teknologihovedstaden.

Likestillingsrådgiver Svandís Benediktsdottir ved NTNU tror den lave søkerandelen fra universitetet skyldes manglende markedsføring, men også at norske studenter ofte jobber om sommeren.

- Mange velger nok å ikke dra fordi de føler de må jobbe om sommeren. Men jeg har også hørt om studenter som har opplevd at arbeidsgiveren var svært positiv til seminaret, og som har sett på det som en ære for bedriften, forteller hun.

Både Benediktsdottir og Malone oppfordrer flere norske jenter til å komme til Paris denne sommeren, og Malone viser til noe presidentkandidat Ségolène Royal ofte sa under valgkampen mot nåværende president Nicolas Sarkozy i fjor:

- Kvinner tenker som oftest langsiktig, det gjør sjelden menn, sa Royal.

Det er jeg helt enig i, og derfor trenger vi flere kvinner i teknologien, avslutter IIWE-direktøren.

Tekst og foto: Eva-Therese Grøttum

Informasjon om IIWEs sommerseminar finner du her