MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

STYREMØTE 27. MARS
Avgift på papir og parkering? (27.3.08, 19:17)

Eivind Saga i NTNU-styret vil skjerpe miljøprofilen.

Men om han får med seg resten av styret er en annen sak.

Studentene sløser
Da studentrepresentant Eivind Saga inviterte til diskusjon om innføring av parkeringsavgift på campus, og i tillegg en avgift på papirutskrifter på datasalene, ble det merkelig tyst rundt styrebordet torsdag ettermiddag.

STUDENTREPRESENTANT Eivind Saga etterlyste mer offensiv miljøsatsing ved NTNU.
Foto Arne Asphjell.
- Rapporten viser at bare 20 prosent sier at de har klart å innføre noe så elementært som dobbeltsidig utskrift, og her skulle tallet naturligvis vært ett hundre prosent. Ser man på datasalene rundt omkring, så er det en vanvittig sløsing, noe vi studentene også må ta på vår kappe. Jeg foreslår at vi innfører en papiravgift, som ikke trenger å være så høy, men som likevel kan gi en effekt ved å bremse den mest unødvendige papirbruken. Jeg mener at vi også bør innføre en parkeringsavgift på campusene for alle ansatte, var Sagas budskap til styrekollegene.

Også for nøyaktig ett år siden ble disse og andre miljøtiltak lansert av indøkstudent Saga her i Universitetsavisa, men viljen til å behandle saken på universitetets høyeste nivå virker beskjeden i denne omgang.

HMS-rapporten for 2007 tok da heller ikke opp bruk av avgifter som mulige ris bak speilet for å få bukt med økende avfallsmengde og den kraftige økningen i bilbruk ved NTNU.

Må ta sikkerhet på alvor
Noen mangler til tross – det var et tilfreds styre som tok HMS-rapporten til etterretning torsdag ettermiddag.

- Det var morsomt å sitte og lese rapporten, for den viser at NTNU har kommet langt i HMS-arbeidet, og den viser bredde, fra helse til miljøtiltak. At vi har faset ut fyringsolje fra alle våre bygninger er positivt og virkelig verdt å merke seg, sa Siri Beate Hatlen.

Hun understreket samtidig at det er viktig å følge opp de enhetene som ikke har kommet like langt i HMS-arbeidet som de flinkeste, både når det gjelder sikkerhet, miljøtiltak og rapportering.

Her fikk hun engasjert støtte fra Lise Lyngsnes Randeberg:

- Laboratoriesikkerhet er en av mine kjepphester. Jeg er veldig redd for at noen skal bli skadet i et laboratorium ved NTNU – slike episoder må vi for enhver pris unngå.

Morten Loktu nevnte at det også er viktig at NTNU stiller sterkere krav til og følger nøye opp på innkjøpssiden at universitetets mange ulike leverandører er skikkelige på miljø, for det kan representere en betydelig omdømmerisiko for NTNU dersom ikke disse tingene tas på alvor i alle ledd.

Flere trimturer – færre flyturer?
Svein Lorentzen lurte på om det kunne åpnes for mer subsidiering av fysisk fostring/trening for NTNUs ansatte som et ledd i å styrke H-en i HMS-arbeidet. Han mente dessuten at det er blitt litt stille omkring dette med videokonferanser:

- Bruker vi mulighetene godt nok, slik at vi kan begrense flyvningene opp og ned, opp og ned til Oslo, som en del av oss foretar i kanskje for stor grad?

Om webkamera vil erstatte møter i større grad, vil vise seg. Det installeres i hvert fall nytt videokonferanseutstyr i Hovedbygget på Gløshaugen i disse dager.

Studentene må inkluderes
Mot slutten av styremøtet påpekte studentrepresentant Marte Sendstad at til tross for formuleringen i HMS-rapportens punkt 2.5

NTNU skal legge til rette slik at ansatte og studenter har et arbeids- og læringsmiljø som fremmer helse og trivsel, og verner mot arbeidsrelatert sykdom og arbeidsulykker

så følges ikke studentene videre opp. Selv om studenter ikke omfattes av arbeidsmiljøloven burde de vies en større oppmerksomhet i HMS-rapporten, mente Sendstad, og fikk lovnad fra organisasjons- og informasjonsdirektør Trond Singsaas om at han tar sikte på å følge opp læringsmiljøutvalgets arbeid og få dette inn i en felles HMS-rapport for studenter og ansatte.

Av Kenneth Stoltz og Tor H. Monsen