MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Etikk og samfunnsansvar lønner seg (8.4.08, 13:24)

Nå settes det fokus på Corporate Social Responsibility – CSR – både i næringslivet og i akademia. Bedrifter som opptrer etisk og samfunnsbevisst er mer lønnsomme, viser det seg.

En svensk undersøkelse viser også at hver tredje student mener god etikk og moral er det som er viktigst når arbeidsgiver skal velges.

Professor Annik Magerholm Fet ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse er prosjektleder for NTNUs aktivitet på dette området.

Universitetsavisa rapporterte fra oppstartseminaret for to år siden, og vi var tilstede på vårens seminar der status ble oppsummert.

CSR-PARTNERE: - Studenter bringer inn friske ideer og utfordrer dagens ledere, mener Atle Midttun (t.h.) fra BI, som er en av Annik Magerholm Fets samarbeidspartnere innen akademia.
Vellykket prosjekt
- Et meget vellykket prosjekt, mener Annik Magerholm Fet.

– Vi har bygd opp et bredt nettverk og har en god dialog med industrien. I tillegg har vi utviklet vår egen kompetanse ved instituttet. Vi er nå en stor gruppe på instituttet som arbeider med dette, og vi har koblet CSR-prosjektet til vårt globaliseringsprosjekt, forteller Fet. Og vi kan legge til at det også er Fet som er prosjektleder for dette.

CSR-bevisst redernæring
Cecilie Stray fra Wilh. Wilhelmsen fortalte om rederiets satsing på CSR, og mente NTNU-seminaret har vært til hjelp i å finne veien videre.

- Innen shipping konkurrerer man på den globale arena, og i rederinæringen møter man mange CSR-utfordringer, påpekte Stray:

  • Reduksjon av utslipp for å motvirke klimaendringer
  • Resirkulering av avfall
  • Hindre ulykker
  • Bekjempe illegale aktiviteter (sjørøveri forekommer)

    Norske redere går foran
    - Norsk Rederforbund pusher på for å få redusert skadelige utslipp fra skipsfarten, kunngjorde Stray, og la til at norske redere ligger i tet.

    - Det er ikke noe problem for oss å etterleve maksgrensen for svovelinnhold i bunkersolje. Det internasjonale kravet er maks 4,5 prosent svovelinnhold, vi ligger på 1,7. Det koster oss 12 millioner dollar ekstra i året.

    - Vårt problem er at det er vanskelig å få tak i bunkersolje av god nok kvalitet enkelte steder i verden, men vi har gått i dialog med oljeselskapene om å bistå oss med det. Dessverre er det vanskelig å få dem med, som brukere av bunkersolje befinner vi oss i den nedre, ”skitne” enden av brukerspekteret, kunne Stray fortelle.

    Vraking med grønn profil
    Grønne sertifikater er et annet område norsk redernæring har engasjert seg i. Et slikt sertifikat dokumenterer hva skipet er bygget av, og vil kunne gi en mer miljøvennlig opphugging noen år fram i tid.

    I dag er det blant annet en forkastelig praksis med opphugging av skip på stranda i Bangladesh, opplyste Stray. ”Grønne” skipshuggerier er også en sak det arbeides med.

    FINANSIELL VERDIKJEDE: Kjetil Staalesen fra DnB Nor redegjør for bedriftens verdikjede. – Alle er bankkunder, dermed gjennomsyrer vi alle sektorer, påpeker han. Våpen, gambling og pornografi er områder DnB Nor holder seg langt unna.
    CSR er lønnsomt
    Flere undersøkelser viser at bedrifter som er gode på CSR og miljø, ligger over gjennomsnittet for lønnsomhet.

    Eksempler fra finansnæringen ble også trukket fram på seminaret. Her ble det påpekt at det er viktig at de store pensjonsfondene benytter sine finansielle muskler til å sette krav til hvordan midlene blir investert.

    Dobbeltmoral
    Men høy moral kan bli et tveegget sverd. I USA mener man at strenge etiske krav til fondsinvesteringer har medført at arbeidsplasser er blitt eksportert ut til andre land med mer lemfeldig CSR-bevissthet.

    Et eksempel som ble nevnt var et kristent fond som hadde trukket ut sin investering i en fabrikk som produserer sigarettpapir.

    Men fabrikken protesterte ved å påpeke at riktignok ble deres papir benyttet i sigaretter, men det ble også brukt til å trykke bibler...

    Tekst og foto: Arne Asphjell

    Mer om NTNUs aktivitet på feltet på instituttets nettsider
    CSR Norway sine nettsider
    Les om CSR i Wikipedia
  •