MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kostbar beslutningsvegring hos NTNU-ledelsen (21.4.08, 11:56)

NTNUs utstyr for karbondatering kostet 13 millioner, men har stått og støvet ned i to år - ubrukt.

I DAG er det nøyaktig ett år siden nedstøvet millionutstyr var førstesideoppslag i Adressa. Utstyret står fortsatt og støver ned på Dora, og kommer neppe i bruk før om et år.
- Skandale er det eneste ordet som er dekkende for denne historien, sukker Steinar Gulliksen, leder for C 14-laboratoriet.

15 tonn ubrukt avansert vitenskapelig utstyr har stått på lager siden september 2006. Det topp moderne utstyret som er finansiert av Norges forskningsråd skulle plasseres i et 90 m2 stort laboratorium i Gamle fysikk, men Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ønsket ikke å flytte ut av lokalene.

Saken så ut til å være løst for et år siden, men nå starter man helt på nytt igjen - og det kan gå nok et år før utstyret kan tas i bruk.

- Men var det ikke slik at rektor satte foten ned og tok en endelig avgjørelse for et år siden?

- Rektor satte foten ned, men så var det litt varmt der han satte den, og så trakk han den til seg igjen.

Rykk tilbake til start
- Nå har vi rykket tilbake til start, vi hadde nylig et oppstartmøte for ny prosjektering av en løsning - vi starter helt forfra igjen.

- Hva er det striden bunner i?

- Vi har behov for nye lokaler til anlegget som er anskaffet for å kunne drive radiologisk datering i tråd med moderne metoder. Vi har spesielle krav til lokalene der det nye utstyret skal monteres, og vi vil helst være i nærheten av våre nåværende kontorer og laboratorier, der det finnes et godt alternativ, påpeker Gulliksen.

- I dag har Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse tilhold i deler av dette arealet, og de har ikke villet gi slipp på dette med mindre de får et brukbart alternativ.

- Jeg må si jeg stiller meg litt tvilende til deres argumentasjon for at flytting er så vanskelig. Jeg vet de ønsker seg til et eventuelt nytt bygg i Hesthagen, men det er så langt fram at vi kan ikke vente på det, sier Gulliksen.

RESIGNERT: - Jeg vet ikke om jeg har helse og motivasjon til å fullføre dette prosjektet, sier en svært skuffet leder for C14-laboratoriet, Steinar Gulliksen. - Jeg er glad for støtten fra Vitenskapsmuseet, understreker Gulliksen.
En tragedie
Dekanus Jan Dyrstad ved SVT-fakultetet avviser at de har trenert saken.

– Vi har vært innstilt på å få til en løsning, men det er helt klart at vi er avhengige av å finne en god løsning for våre HMS-laboratorier, som er viktige for oss. Slik denne saken har utviklet seg, ville det vært mer lønnsomt med et nytt bygg for våre laboratorier, tror Dyrstad.

- Men nå har vi funnet en løsning, og saken ruller langsomt videre, oppsummerer Dyrstad.

- Men de forsinkelser og problemer denne saken har medført burde være en lærepenge, mener han. - Hele saken er en tragedie.

Uoversiktlig kjempeprosjekt
Akkurat det har heller ikke Steinar Gulliksen noe problem med å være enig i.

- Vi trenger bare 90 kvadratmeter for vårt utstyr, men dette har nå utviklet seg til å bli et uoversiktlig kjempeprosjekt. Nå har de hanket inn igjen den tidligere prosjektlederen - Asgeir Gunnes, som er blitt pensjonist - til å lede en ny runde med prosjektering.

SEKSJON FOR ARKEOMETRI er det offisielle navnet på fagmiljøet som tar seg av karbondatering ved NTNU. Overingeniør Fred Skogseth har vært med i nesten 40 av de vel 50 år laboratoriet har hatt tilhold i underkjelleren på Gamle Fysikk. Praktikant Marte Romundstad har kortere fartstid.
Pusser opp for ti millioner
Asgeir Gunnes opplyser at det nå er satt av 10 millioner kroner til oppussing av kjeller og første og andre etasje i Gamle Fysikk, men at lokalene for C14-utstyret neppe blir klare før et stykke inn i 2009. Halvparten av summen blir brukt på lokaler for C14-laboratoriet.

- Det som også er ille er at alle garantier fra produsenten av utstyret nå er gått ut, så vi er helt prisgitt leverandørens velvilje den dagen vi skal sette utstyret i drift. Vi har fått en permanent plass bakerst i køen, men har nylig fått informasjon om at de kan ha et innsmett på våren 2009, forteller Gulliksen.

Løfte fra Hiis Hauge
- I sin tid ble vi gitt løfte fra rektor Eivind Hiis Hauge om at vi ville bli gitt prioritet, men så fikk vi nytt rektorat som ikke klarte å ta en beslutning. Dermed har vi havnet i dette uføret. Hadde vi hatt Hiis Hauge ved roret litt lenger, ville nok saken vært løst forlengst. Det er svært bekymringsfullt at en så stor bedrift har en så ubesluttsom ledelse, fastslår Gulliksen.

- Inntil vi får det nye utstyret på plass, må vi kjøpe tilsvarende tjenester i Uppsala til en pris av en million kroner i året, opplyser han.

Endelig i mål?
- Forskningsrådet, som har finansiert størstedelen av utstyret til 13 millioner kroner, blir holdt for narr. Det er svært uheldig, konstaterer Gulliksen, som tror det kan få konsekvenser for hvordan Forskningsrådet vurderer NTNU når det gjelder søkning om midler.

- Dette har vært en svært vanskelig sak og en lang vei fram til avklaring, men nå tror jeg vi har funnet en løsning, oppsummerer økonomidirektør Frank Arntsen.

Tekst og foto: Arne Asphjell