MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

MILLIONSØKSMÅL MOT NTNU:
Føler seg urettmessig mistenkeliggjort (22.4.08, 08:33)

- Det graver oss dypt inn i hjerterota det som Interia holder på med nå, sier en opprørt Trond Olstad, daglig leder av innredningsleverandøren Fagerhaug & Olstad.

Trond Olstad og markedssjef Kristin Ottesen i Fagerhaug & Olstad (F&O) tar kraftig avstand fra påstandene som konkurrenten Interia gjennom sin advokat Dag Herrem fremsatte i Universitetsavisa i forrige uke.

Interia har anlagt stevning mot NTNU for brudd på reglene om offentlige anskaffelser. I stevningen antyder saksøker at det skal finnes ”korrupsjonsartet adferd” i relasjonene mellom NTNUs innkjøpere og F&O.

RASER MOT INTERIA: - Å bruke et ord som korrupsjon er veldig sterkt, og det er forferdelig om et slikt inntrykk får feste seg blant folk på bakgrunn av en påstand fra Interias advokat som er totalt uten rot i virkeligheten. Sannheten er at vi har hatt NTNU som kunde i fjorten år, og det tar tid å bygge seg inn i et marked, sier Trond Olstad og Kristin Ottesen.
- Tull og fanteri
- Beskyldningen om korrupsjon er tull og fanteri, og har ingenting med virkeligheten å gjøre. Dette er dypt krenkende, og går personlig hardt innpå våre selgere og NTNUs mange bestillere, tordner Olstad.

Han forteller om ansatte som føler seg tråkket på, og som synes det er ekkelt å levere varer på NTNU etter medieoppslaget i forrige uke.

Vil ha konkurrentinnsyn
Som bevisgrunnlag for stevningen, krever Interia å få utlevert fakturaene fra konkurrenten. NTNU motsetter seg dette, under henvisning til unntak i offentlighetsloven om beskyttelse av forretningshemmeligheter.

- Vi har ingen problemer med å vise fakturaer, avtaler eller hva det skal være til dere, sorenskriver eller hva som helst, men at Interia eller en annen konkurrent skal få innsyn i slike opplysninger er helt urimelig og uaktuelt, sier Olstad.

Universitetsavisa får se oversikten over alle leveranser fra F&O til NTNU som skriver seg fra 1.7.2005 til 30.6.2007. Olstad og markedssjef Ottesen legger også frem en samlet oversikt over rabattene som er gitt på hvert enkelt produkt de har solgt til NTNU.

I rammeavtalen med NTNU er prisbetingelsene med alle typer rabatter satt når anbudet leveres.

I løpet av avtaleperioden på to år har F&O levert varer for 24 millioner kroner, inkludert moms, til NTNU. Tallene som Ottesen forelegger Universitetsavisa dokumenterer at omkring to millioner av denne omsetningen har vært innenfor varegrupper hvor de har konkurrert med Interia om leveransene.

FAKTA

Fagerhaug & Olstad AS

 • Etablert i Trondheim i 1991 som en fusjon mellom Kjell Olstad AS (etabl. -81) og Hov Dokka Trondheim/Håkon Fagerhaug AS (etabl. -89). Ca. 30 ansatte.
 • Leverer innredning til kontor, bank, arkiv, lager, skoler og barnehager.
 • Avdelinger på Hamar og Lørenskog under etablering.
 • Omsetning (2006): 76,7 millioner kroner.

 • Ulike produkter
  Leverandører presser priser for å komme inn på rammeavtaler med store kunder som NTNU. For å tjene penger er leverandørene ofte avhengige av å selge store volumer. Trond Olstad mener Interia er skuffet over å ikke ha nådd et volum hvor de tjener penger.

  - Interia hadde nok sett for seg at de ville selge mer til NTNU da de inngikk rammeavtalen i 2005, men å få en avtale er ikke det samme som å gå til dekket bord, sier han.

  Trond Olstad mener årsaken til at firmaet hans har tatt brorparten av volumet under rammeavtalen, er at de dekker et bredere produktspekter enn Interia.

  - Vi har en annen produktportefølje enn Interia. Rammeavtalen som ble inngått regulerer hva slags produkter Interia og Fagerhaug & Olstad kan konkurrere om. Her står det at avtalen for Interias del ikke omfatter kontorinnredning, og dermed er det naturlig at Fagerhaug & Olstad får flere ordrer, supplerer markedssjef Kristin Ottesen.

  Eksempelvis utgjør salget av kontorstoler en betydelig del av totalen, noe Olstad forklarer slik:

  - Vi leverer kontorstoler fra HÅG, mens Interia leverer fra produsenten Savo. NTNU har i mange år vært ”HÅG-land”, og vår ordning med at kundene har fått prøve kontorstol fritt i en uke, har nok også sitt å si.

  - Trist for bransjen
  Olstad og Ottesen forteller at det er nærmere ett hundre innkjøpere ved NTNU som bestiller direkte fra firmaet gjennom innkjøpssystemet IBX.

  De mener det er en fordel at de over tid har bygd opp et godt kundeforhold til NTNU, men avviser kategorisk at det skal eksistere etisk betenkelige relasjoner mellom NTNUs innkjøpere og F&O.

  - Vi har ingen tidligere ansatte ved NTNU hos oss, eller vice versa. Vi har julelunsj her en gang i året, og gir kanskje bort en flaske vin til våre kunder.

  - Denne saken er trist både for bransjen og for NTNU. Det er ikke slik man skal drive forretning, fortsetter Olstad, som synes at forholdet innad i møbelbransjen for øvrig i Trondheim er godt og kollegialt.

  Uklar rammeavtale
  Trond Olstad mener saken kunne vært unngått dersom det i rammeavtalen med NTNU fra 2005 hadde vært stipulert hvor stor andel av det totale innkjøpsvolumet hver av leverandørene kunne forvente seg. En slik klarere definert avtale har F&O nylig inngått med Trondheim kommune.

  Nå ser det ut til at NTNU vil følge samme modell som Olstad etterlyser, for i forrige uke la NTNU ut anbud på ny rammeavtale for kontorutstyr og -innredning. NTNU har ikke hatt en slik rammeavtale på plass etter at den gamle opphørte 1. juli i fjor.

  Tekst: Tor H. Monsen og Kenneth Stoltz
  Foto: Kenneth Stoltz

  Saksøker NTNU for millioner
  - Har lært mye av Interia-saken