MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

En uke med barneforskning (23.4.08, 12:03)

Barneforskere fra hele verden møtes i Trondheim denne uka. To konferanser på rad tar for seg barnets stilling i går, i dag og i morgen.

KONFERANSESJEFENE: Leder Anne Trine Kjørholt (t.v.) og nestleder Vebjørg Tingstad ved Norsk senter for barneforskning står i spissen for hver sin konferanse denne uka. I går og i dag er det ”Childhood” som arrangeres med Kjørholt ved roret, på torsdag starter ”Child and Teen Consumption” der Tingstad har regien.
Vel hundre fagfolk deltar på begge konferansene.

Konferansen ”Childhood – yesterday, today and tomorrow” som startet i går, er vår jubileumskonferanse, sier Anne Trine Kjørholt, leder for Norsk senter for barneforskning. - Senteret markerer sitt 25-årsjubileum med denne konferansen.

- Det handler om å belyse hvordan barn har det i samfunnet i dag, sier nestleder ved senteret, Vebjørg Tingstad. Hun er leder for konferansen ”Child and Teen Consumption” som begynner på torsdag.

Farlig å være barn
- Av debatter i media kan en få inntrykk av at det er verre å være barn i dag enn før. For eksempel advares det mot at barn blir fete og at det er overgripere på hvert hjørne, sier Tingstad.

En av de internasjonale foredragsholderne, Judith Ennew, som har virket og forsket nesten hele sin karriere i Sør-Øst Asia, kunne dokumentere at det er slik. I løpet av de siste 30 år har det vært en jevn økning av forskning på barn, men barns velferd har dessverre gått markant tilbake (se figur).

DEPRIMERENDE KURVE: Jo mer man forsker på barn, desto verre får de det... Judith Ennew som presenterte denne kurven holdt et interessant foredrag om barns rettigheter og hvordan de oppfattes og praktiseres rundt om i verden. Hun ga også god attest til forskningsmiljøet i Trondheim: Dere har hatt stor betydning for nettverksbygging og framgang i barneforskningen, sa hun.
Det kompetente barn
- Vi setter også fokus på barns rettigheter, utdyper Vebjørg Tingstad. Hun nevner begrepet ”det kompetente barn”, barn som er seg bevisst sin rolle, sin situasjon og sine rettigheter.

- En ny retning innen barneforskningen er ikke å bare spørre voksne når barns forhold skal kartlegges, men intervjue barna selv. De er i stand til å gi gode og nyanserte svar, er erfaringen. Dette er en erkjennelse vi ved senteret har kommet fram til etter å ha drevet forskning på feltet i flere år, oppsummerer Tingstad.

En av foredragsholderne, Allison James fra University of Sheffield, avsluttet sitt innlegg med et morsomt eksempel på det. Hun hadde gjort en undersøkelse blant barn på sykehus om deres mening om hva som er et godt barnesykehus og hvilke forslag de har til forbedringer.

En tolvåring som ble spurt hadde følgende klare svar: Jeg ville gjort akkurat det dere gjør nå, gått rundt og spurt barn på sykehus om gode forslag.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Se program for konferansene
Norsk senter for barneforskning sine nettsider