MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vil forske på juletregang (22.4.08, 14:34)

Dans har fått UNESCO-status som immateriell kulturarv. Dette feires med Dansens dag og danseforsker-workshops på Dragvoll hele uken.

STUDENTER FRA FLERE UNIVERSITETER presenterer egne og andres dansetradisjoner under Dansens dag på Dragvoll mandag.
Denne uken samler rundt 100 mennesker fra flere verdenshjørner seg i dansens ånd, når Program for dansevitskap ved NTNU inviterer studenter og forskere til intensivkurs innen dansekunnskap.

På Låven på Dragvoll er et stort auditorium omgjort til dansegulv, og samtlige av kursets deltagere har gjort seg klare til å servere en ørliten smakebit av dansetradisjoner de har kjennskap til.

Danseuttrykk fra land som USA, Irland, Hellas, Frankrike, Japan, Tyrkia og mange flere, presenteres i en ti minutter lang sekvens for å markere Dansens dag og representere de ulike universitetene som er samlet.

Verneverdig bevegelse
- Det er viktig å møtes over landegrenser slik vi gjør her for å kunne diskutere dans som kunnskap og utvikle faget i internasjonal sammenheng, sier en tydelig engasjert Egil Bakka. Han er professor ved Program for dansevitskap ved NTNU.

Norge ratifiserte nylig UNESCO-konvensjonen om immateriell kulturarv, sammen med rundt halvparten av de øvrige UNESCO-medlemmene, og et hovedpoeng med årets seminar er hvordan konvensjonen kan følges opp i forhold til dans.

- Det er stor verdi i immateriell kulturarv, mye en ikke en gang tenker over. Gang rundt juletreet er et godt eksempel på dette. Nå må vi finne måter å lage en oversikt over det som finnes her i Norge, vi må ha mer forskning på det, og vi kan dra stor nytte av å diskutere dette med forskere fra andre land som står ovenfor de samme utfordringene, fortsetter han.

Her er det snakk om dans som generell disiplin, det er prinsippene med bevegelsestradisjon, og det å forstå prinsippet som fenomen, dansevitenskapen tar for seg.

Både en representant fra UNESCO og rektor Torbjørn Digernes var til stede på markeringen, der rektor oppfordret og utfordret til tverrfaglig samarbeid i god NTNU-ånd.

JUDY VAN ZAIT er forsker fra Program for dansevitenskap, University of Hawaii.
Tverrfaglig redning
Judy Van Zait, forsker ved Program for dansevitenskap ved University of Hawaii, har instruert samtlige av kursets deltakere i to korte dansesekvenser ved hjelp av et skjema med ulike figurer og tall.

I stedet for å vise bevegelsene, har hun lært deltakerne hvordan de kan lese skjemaet. Dette er én måte å vise hvordan man kan forstå og lære dans. En annen er bruk av film, noe deltakerne skal lære mer om gjennom ukens workshoper.

- Utfordringen med dans som kulturarv er at det er noe som skjer i nået, det er levende, og dermed er det også vanskelig å finne enkle løsninger for å ta vare på det. Du kan ikke bare ta et bilde og bevare det, forteller Van Zait.

Bevisstgjøring
Hun mener noe av det viktigste med kurset er å gjøre studentene klar over og bevisst på ulike aspekter rundt dette. Én ting er kartlegging og bevaring, en annen ting er rammene rundt, de får også konsekvenser:

- Hvem det er som tar avgjørelsene for hva som skal tas vare på og hvordan disse tenker, er noe som spiller inn. Det gjør selvfølgelig også hvem det er som sitter på midlene. Alt dette, i tillegg til etiske og filosofiske aspekter, er elementer som har noe å si for hvordan dans som kulturarv kan angripes.

Hun fortsetter:

- Det er generelt en økende interesse for å identifisere elementer som er viktige for ulike kulturer, noe å bygge identitet rundt. Først var det materielle ting, men nå har også det immaterielle kommet mer i fokus. Vi ser på dans, hvordan det forholder seg til kultur, og forholdet mellom kultur og dans, uansett type. Nå er det viktige å møte de nye utfordringene vi står ovenfor.

Tekst og foto: Elin Grotnes