INNOVATOR 08 Elementært
(5.5.08, 23:47) Vannet sto i sentrum under mandagens nyskapingsfest på NTNU. For to år siden ble mosebedriften Vireo en halv million kroner rikere på sin idé. Og i fjorårets Innovator temmet vinnerne Securo og ChapDrive elementene ild og vind.
Derfor var det kanskje bare naturlig at turen var kommet til det våte element da finansfolk, studenter og innovatører satte hverandre stevne under universitetets og Sparebank1 SMNs årvisse stormønstring mandag ettermiddag.
|
SLO ET SLAG FOR TRØNDERSK NYSKAPING: Jon Almaas finsliper golfsvingen på teknologiplattformen som utvikles av Initial Force, en bedrift fra Innovasjonssenter Gløshaugen. |
Vittig ankermann
En opplagt konferansier i Jon Almaas fra Nytt på nytt bød velkommen til ”nyskapingsmiljøets svar på Oscarutdelingen”.
Bortsett fra at damene på den andre Oscarfesten har dristigere kjoler og mennene er en god del kjekkere, står sammenligningen seg rimelig godt, bemerket Almaas om de fem hundre publikummerne – som han loset intelligent og humoristisk gjennom tre timer i Realfagsbygget.
Venture Cup
- At kreativiteten blomstrer i Midt-Norge ser vi mange eksempler på – nå er det jo for eksempel hele seks forskjellige typer Pizza Grandiosa, skrøt Almaas før han kalte opp de første av i alt sju prisvinnere, hvorav fire under Venture Cup-paraplyen:
Vinner av Venture Cup Midt-Norge, for beste tjenesteidé, ble Impera Finance. Deres konsept med nettbasert analyse av verdipapirmarkedet, der private kunder skal få tilgang til avanserte investeringsteknikker, ble belønnet med en pengepremie på 50.000 kroner.
Fagstabens pris for beste studentidé i Venture Cup Midt-Norge, ble vunnet av Sincera. Deres forretningsplan som tar for seg markedsmessig utnyttelse av produkter basert på marine alger resulterte i 75.000 kroner til å utvikle prosjektet videre.
Andreplass i hovedkonkurransen for Venture Cup Midt-Norge, gikk til teamet bak Eureka. Forretningsplanen beskriver en ny teknologi for avsaltningsanlegg. Det globale markedet for å lage ferskvann av saltvann er meget stort og i sterk vekst. Med 50.000 sikret Eureka seg startkapital til å jobbe videre med idéen.
Vinner av VC Midt-Norge ble Vonano, som fikk 125.000 kroner til å utvikle en tredjegenerasjons solcelle basert på tynnfilm nanoteknologi – et prosjekt med ”potensial innenfor et meget stort og framtidsrettet marked hvor det blir satset store beløp”, heter det i juryens begrunnelse.
Ingen pris, men hederlig omtale ble oppstartsbedriften FDS til del, for sin teknologi for separasjon av olje og vann på havbunnen.
Tar av med aluminium
Take-Off Midt-Norge har med NTNU-professor Sigmund J. Waagø i spissen bidratt til å utvikle over 300 bedrifter fra hele Norge siden tidlig på 1980-tallet.
Take-Off er et utviklingsverktøy for teknologibaserte ideer, og er åpne for både entreprenører og mer etablerte bedrifter.
Vinneren av Take-Off Midt-Norges pris på 100.000 kroner ble Nesset-bedriften HyBond, der NTNU selv eier en andel av aksjene.
Selskapets patenterte miljøvennlige og energibesparende metode for sammenføyning (”kaldsveising”) av aluminium har et veldig stort markedspotensial innenfor et globalt aluminiumsmarked i stadig vekst, skriver juryen.
Metoden kan redusere nødvendig materialtykkelse med opptil 50 prosent for en del aluminiumskonstruksjoner, noe som gir HyBond et solid konkurransefortrinn.
Det fremheves at selskapet har fotfeste i et meget sterkt teknologisk forskningsmiljø, samt tilgang til en solid utprøvningsarena hos industriell medeier.
Miljøutfordringer i flytende form
- Mennesket består av 70 prosent vann, mens maneten består av 95 prosent vann. Har vi noe å lære av manetene? undret Jon Almaas henvendt til professor Hallvard Ødegaard fra Institutt for vann- og miljøteknikk.
Innovator 08s faglige hovedtaler og internasjonale kapasitet på vann og avløp kontret med at ny vannbehandlingsteknologi er noe av det viktigste man kan jobbe med i verden i dag.
- Det finnes vann i verden, men det ligger på feil sted, for å si det enkelt, sa Ødegaard.
Et annet problem er at 97,5 prosent av alt vann i verden er saltvann. Løsningen kan være membranfiltreringsteknologien omvendt osmose. Det er i utgangspunktet en kostbar teknologi, men billig i forhold til vann på flaske.
Forurenset vann er et tredje problem. Ødegaard illustrerte dette ved å fortelle om verdens megabyer, som er i ferd med å ødelegge grunnvannet ved å pisse i egen brønn, bokstavelig talt.
Kanskje sitter mandagens første StartStøttevinner med nøkkelen til en av de mest alvorlige miljøutfordringene kloden står overfor.
|
VANT MED RENT VANN: Sten-Roger Karlsen (t.v.) og Tore Skjetne i Ecowat gratuleres med StartStøtt på en halv million kroner av konferansier Jon Almaas. Banksjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN (t.h.) betalte gildet. |
Rent vann – ren forurensning
Det var nemlig ikke bare det forretningsmessige potensialet, men også den betydelige samfunnsøkonomiske verdi som ble fremhevet da juryen pekte på Ecowat AS som vinner av en halv million kroner for beste forretningsidé innen miljøteknologi.
Ideen går i korte trekk ut på å utvinne ultrarent eller teknisk rent vann, og isolere miljøavfall uten bruk av kjemikalier eller store energiressurser. Dette gjør selskapet ved å snu gjengse oppfatninger om rensing på hodet.
I stedet for å filtrere bort avfallet, isolerer de det ultrarene vannet. For å hente ut det teknisk helt rene vannet og etterlate seg avfallsproduktet i tilnærmet fast form, blandes først den forurensede væsken – råvannet – med CO2-gass, og settes under riktig trykk og temperatur.
Da dannes en slags issørpe hvor krystallene inneholder det rene vannet og CO2, og ikke noe annet enn det rene vannet og CO2. Disse krystallene kan så separeres ut og smeltes – og det teknisk ultrarene vannet blir igjen.
- Vi har testet dette i lab, og skal nå inn i en industrialiseringsprosess. Det er et tøft løp, så pengene kommer godt med, sa direktør Tore Skjetne i selskapet som er eid av SINTEF, Viking Venture og de ansatte.
|
NYSKAPERE: Dataspillgründerne Jan Erik Wold og Nina Fjelnset skal lage online rollespill, og er godt i gang med å konstruere en helt ny fantasiverden. |
Dataspillgründere skal skape nye verdener
Kveldens siste StartStøttepris hadde lite å gjøre med vann – og gikk for én gangs skyld ikke til en mann.
Beste forretningsidé i åpen klasse var det Nina Fjelnsets Able Magic som sto for, og det var verdt 500.000 kroner. Etter en lang karriere som tekstforfatter tok hun nylig permisjon for å utvikle «'tisu», et rollespill for ungdom og voksne som kan spilles både online på nettet og på mobilen.
- Jeg tror at spillverden har sett nok av fantasysjangeren av typen langhårete krigere med rustning og sverd som appellerer til en viss kundegruppe, sa Fjelnset, som i tospann med samarbeidspartner Jan Erik Wold lovte prisutdeler Finn Haugan fra Sparebank 1 SMN å være klar med en spillbar demo prototype til høsten.
Hele spillet håper Able Magic å ha klart til bruk om ett og et halvt til to år.
Juryen var svært positive til selskapets troverdige forretningsplan som tar utgangspunkt i en unik idé, og som samtidig representerer et nytt satsningsområde i regionen som kombinerer kreative, teknologiske og kommersielle miljøer.
Tekst: Kenneth Stoltz
Foto: Tor H. Monsen Les mer om prisvinnerne Les mer om Ecowat Se bildeserie
|