MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Teknologirådets yngste (7.5.08, 18:07)

Som yngste rådsmedlem i Teknologirådet synes Edina Ringdal hun godt kan tillate seg å stille de dumme spørsmålene. Men noen lettvekter er hun ikke av den grunn.

ÉN AV FEMTEN: Edina Ringdal møter de fjorten andre medlemmene i Teknologirådet til diskusjon fire ganger i halvåret.
- Det hele er utrolig spennende, samtidig som det er ganske altomfattende. Jobben går ut på å identifisere teknologiske trender som vil være viktige framover, og så prøve å avklare problemstillinger rundt det.

Den sprudlende energibomben Edina Ringdal har blant annet bakgrunn som Samfundetleder. Hun har sittet i Velferdstinget og har studiebakgrunn fra teknisk kybernetikk, men for tiden er det økonomi hun studerer.

Hun ble oppnevnt i Teknologirådet i fjor høst, og har allerede rukket å bli varm i trøya.

Teknologi påvirker
En av oppgavene til Teknologirådet er å gi politikerne i Stortinget og regjerningen gode råd og innspill vedrørende teknologi og bruken av den. I tillegg ønsker Teknologirådet å opplyse vanlige folk om teknologi og utvikling.

- Det teknologiske spørsmål i sitt vesen kan jo fort bli litt skummelt, mener Ringdal.

- Man føler kanskje at for å diskutere teknologi, må man forstå den fullt ut, men det må man ikke. For veldig mange av de påvirkningene som vil skje på mennesker, har med samfunnet vårt og ofte ikke med teknologien å gjøre. Vi ønsker derfor å ufarliggjøre teknologien og la vanlige folk få innblikk.

Problemstillinger rundt framtidas eldreomsorg er et aktuelt tema som nå diskuteres i Teknologirådet. Folk lever lenger og flere vil være pleietrengende lengre. Dette byr på store utfordringer.

I tillegg er arbeidsstokken innenfor helse og sosialsektoren på vei ned, forklarer Ringdal:

- Vi ser på hvordan vi kan bruke teknologien for å gjøre det lettere å gi folk en bedre alderdom uten at det oppfattes som skremmende eller kaldt. Det er ikke sånn at man skal sette ut bestemora si på anbud til roboter! Da blir det veldig viktig å ikke bare ha teknologiske forskere som kan si hva som er mulig, men også folk som sier hvordan teknologien oppfattes. Er det greit for meg om mora mi har et sensorsystem rundt seg som kan si om hun har falt på gulvet, uten at det egentlig er folk der? Slike spørsmål må man stille seg.

INGEN LITEN OPPGAVE: Teknologirådets mandat er å identifisere viktige teknologiutfordringer og fremme en bred offentlig debatt om muligheter og konsekvenser ved ny teknologi – for samfunnet og for den enkelte.
Storebror ser deg
Et annet tema har vært overvåking. Vi lever i et overvåkingssamfunn. Spørsmålet er: Hvordan påvirker det vårt personvern? Et annet aspekt er hvordan folks oppfatning er forskjellig fra sted til sted.

- Vi har hatt et ganske stort samarbeid i Europa for å finne ut hva folk godtar av overvåking i bytte mot økt sikkerhet, og der er vi nordmenn veldig klare på at personvernet står sterkt. I England er de i mye større grad åpne for overvåking, uten at de føler det går ut over personvernet på samme måte som vi synes i Norge. Vi hadde jo et temamøte på Samfundet om hvordan barneporno kan spres på nettet fordi vi er så lite villige til å ha overvåking. Spørsmålet er hvordan man kan veie sikkerhet og personvern opp mot hverandre.

«Fra rådet til tinget» er også en tjeneste rådet arbeider med. Målet er å utarbeide lett tilgjengelig fakta om forskjellig teknologi og er ment som en tjeneste for politikere som skal ta avgjørelser. Rådet har ingen politisk agenda.

Et eksempel kan være fakta om nanoteknologi. Hva er det egentlig? Hvilke potensielle konsekvenser kan bruken av det ha? Hvordan kan man tilpasse eksisterende lovverk og forskrifter til dette? Slike spørsmål forsøkes belyst.

Pratet seg inn
Men hvordan havnet Edina i Teknologirådet? Da det forrige rådet hadde sittet i to perioder ble det naturlig med en utskiftning.

Det er Handels- og næringsdepartementet som innstiller rådsmedlemmer, og noen hadde sett Ringdal på en konferanse om innovasjon hvor hun representerte Start NTNU.

Der kom hun i prat med folk fra departementet og fikk lagt fram sitt syn på hvor viktig det var å få fram teknologisk nyskapning i Norge.

-Jeg tror faktisk at disse samtalene gjorde at noen bet seg merke i at jeg kanskje hadde noe å tilføre Teknologirådet, sier hun.

De femten medlemmene møtes fire ganger i halvåret. Ett av møtene er gjerne litt mer omfattende, hvor man går gjennom strategier og diskuterer hva rådet skal utrette.

Rådet har et sekretariat som jobber fast mellom rådsmøtene med å sette rådets strategier og planer ut i praksis. Det blir mye prosjektbasert jobbing og Edina synes det er enormt lærerikt å kunne brainstorme med størrelser som Jon Bing.

- Det er fantastisk med noen som har en så dyp innsikt men klarer å formidle den så enkelt. Personene som sitter rundt bordet er jo noen av de ypperste innenfor sine fagfelt. De synes det er utrolig gøy å fordype seg i ulike teknologier og bruken av disse.

Spør og graver
Edina gleder seg stort til hvert eneste rådsmøte, der bakgrunnen innen kybernetikk er en god ballast.

- Jeg tror jeg tar konseptene ganske lett i og med at jeg er vant til å tenke på den måten.

Hun innrømmer at hun kan bli i overkant engasjert noen ganger, men kommer fortsatt til å brenne for innovasjon og nyskaping hvor hun mener Norge har mye å gå på.

Og hemmeligheten bak å stadig kunne lære seg nye ting? Ifølge Ringdal er det å tørre å stille de litt dumme spørsmålene:

- Er det noe jeg har lært på NTNU så er det å stille spørsmål helt til jeg forstår.

Tekst og foto: Solveig Hovstein

Les mer om Teknologirådet
Disse sitter i Teknologirådet