MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Sprer såpe for Rica (8.5.08, 17:42)

Norges største hotellkjede ønsker seg ny såpedispenser til sine 80 hoteller. De henvendte seg til Institutt for produktdesign, som like gjerne gjorde oppdraget til en oppgave for studentene sine.

Siden februar har 18 andreklassinger ved Institutt for produktdesign jobbet med forslag til en ny såpedispenser som skal monteres i 12.000 av Rica-kjedens gjesterom rundt om i Norge og Sverige.

I går kom representanter fra konsernet til NTNU for å premiere de tre beste forslagene, og for å berømme studentenes arbeid.

MEN DET ENKLE ER OFTE DET BESTE – IGJEN: Hotelldirektør Bjørgvin Thorsteinsson ved Rica Hell Hotel demonstrerer hvorfor han synes forslaget ”E” av Trond Dagsland Holgersen var blant de tre beste. Holgersen gikk for en løsning som nettopp skulle stå for enkelhet. Thorsteinsson bedyrer imidlertid at alle forslagene er med videre i arbeidet med å utvikle ny dispenser.
Viktig måte å arbeide på
- Vi tok kontakt med instituttet i januar, og har hatt et godt samarbeid med studentene siden, forteller en fornøyd miljøsjef Lise Kristin Sunsby i Rica.

I går kunne hun ved selvsyn se de endelige forslagene.

– Det er jo en ren luksus å kunne velge og vrake i 18 gode forslag, sier hun.

Det er ikke første gang studenter ved Institutt for produktdesign påtar seg oppdrag fra næringslivet. Førsteamanuensis André Liem kan fortelle at instituttet har brukt oppdrags- og bidragsprosjekter som en del av utdanningen de siste fire åra.

- Det er en stor fordel at studentene får en oppgave som er realistisk og som krever at de setter seg grundig inn i oppdragsgiverens behov, sier Liem, som viser til svært forskjelligartede utfordringer. For eksempel var det første oppdragsprosjektet å utbedre Postens distribusjonssystem.

SÅPEFLAK: Torhild Nornes Hoves dispenser er den eneste som ikke benytter seg av flytende såpe. Her brukes det pakker med såpeflak som kommer ut ett og ett ved hjelp av en rull. – Slik slipper en alt såpesølet, og man kan fylle på igjen før det går tomt, forteller hun. I tillegg holder dispenseren en høy miljøprofil fordi den begrenser behovet for emballasje dramatisk. – Såpeflakene kan kjøpes i store pakker bare innpakket i tynn plastfolie, sier hun.
Miljøvennlig sigarføring
Rica-hotellene har lenge vært kjent for å holde høy miljøprofil. Kjeden kjemper for å beholde Svanemerket, som bare tilkommer de 30 prosent beste, og deretter skjerpes kravene ytterligere etter tre-fem år. Hvert år må innehaveren av merket sette seg to nye miljømål.

Nå skal altså såpedispenserne til pers.

– Dagens dispensere har dårlig design, det er vanskelig å se når det skal fylles på mer såpe, og refillproduktene er dårlige, forteller miljøsjef Sunsby, som selv er et godt bilde på hotellkjedens miljøsatsning. Hun hadde null erfaring fra hotellbransjen, men derimot bakgrunn fra miljøarbeid og organisk kjemi på Blindern da hun tiltrådte stillingen i konsernet.

- Da vi kontaktet NTNU la vi fram en del kriterier som vi ønsket å oppfylle med tanke på den nye såpedispenseren. Blant annet at den skal ha en design som står i stil med hotellene våre, at den produseres av miljøvennlig materiale, og at den skal passe på mange ulike hoteller, sier hun.

SMILER PENT: Bak f.v.: Jurymedlem Carl Gustaf Lundholm, produktdesigner i Kadabra, miljø- og sikkerhetssjef Lise Sunsby i Rica, jurymedlem Anne Brennås, husøkonom i Rica, juryformann Bjørgvin Thorsteinsson og førsteamanuensis André Liem ved Institutt for produktdesign. Foran f.v., tre glade prisvinnere: Trond Dagsland Holgersen, Lars Bay og Grégoire Bonnemaire, som alle vant ei helg for to på et valgfritt Rica-hotell i Norge eller Sverige.
Med hjelp fra Mor
Og andreklassingene har gått grundig til verks. Det kunne vises til så vel Gantt-diagrammer som omfattende kostnadsanalyser.

Studentene har dessuten vært i kontinuerlig dialog med produsenter, leverandører og med hotellkjedens egne ansatte. Noen har til overmål vært så heldige å ha førstehåndsinformasjon hjemmefra:

- Moren min har vasket en del på institusjoner. Da jeg var hjemme i påska og satt med denne oppgaven, sa hun til meg: Det er ett problem med disse såpedispenserne – du får ikke brukt opp all såpa, forteller Silje Bøthun.

Derfor har hun laget en dispenser hvor såpebeholderen settes oppå en permanent beholder.

- Hvis du ser at det er litt såpe igjen i den øverste delen, vet du at det er nok til neste dag. Slik unngår man også problemet med ikke å vite når en skal etterfylle såpe, sier hun, og legger til at hun også har vært bevisst på å unngå krinkelkroker hvor det kan samle seg unødig skit.

– Når et rom skal gjøres rent, skal det ikke ta mer enn maks 30 minutter. Derfor er det viktig å ikke skape unødvendige hindre i arbeidet, sier hun.

Tekst og foto: Trond Åm