MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

40 Siemens-millioner til NTNU (15.5.08, 11:07)

NTNU og Siemens skal samarbeide om økt oljeutvinning. Siemens investerer 40 millioner i dette nye samarbeidsprosjektet som kan øke Norges oljeinntekter med 300 milliarder. Og Pirum håper på et lite reisestipend fra Siemens.

PRESSEDEKNING: NRK TV var på plass og dekket kontraktsinngåelsen. I forgrunnen Siemens-direktør Otto Søberg. Rektor underskrev for NTNU. Ingvald Strømmen og Astrid Lægreid er fornøyde bivånere.
Forhistorien er nesten like interessant som selve millionavtalen: Under Kursdagene i januar i fjor holdt Jørgen Løvstad, direktør for Siemens Industrial Solutions and Services, foredrag om megatrender i verden og hvordan Siemens møter utfordringene.

I denne forbindelse viste han organisasjonskartet for enheten han leder, og Ingvald Strømmen, dekan ved IVT-fakultetet, satt i salen og tenkte at dette er jo helt sammenfallende med de områder NTNU er engasjert i.

Dyr middag for Siemens
En utdypende samtale under middagen mellom de to ledet til at representanter fra NTNU ble invitert til besøk hos Siemens i Erlangen i mai samme år, og etter et knapt år med samtaler er nå samarbeidet mellom Siemens og NTNU formalisert gjennom en avtale.

FAKTA

SEKS INSTITUTT
Tre fakultet og seks institutt ved NTNU vil være sentrale i samarbeidet med Siemens:

 • Energi og prosessteknikk, IVT
 • Petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, IVT
 • Marinteknologi, IVT
 • Teknisk kybernetikk, IME
 • Elkraft, IME
 • Kjemisk prosessteknologi, NT

 • Avtalen innebærer at Siemens plasserer forskningsoppdrag ved NTNU for 40 millioner kroner over en femårsperiode.

  Forskningen vil være konsentrert om å utvikle morgendagens styringssystemer for olje og gass, og det er prosjektleder Jon Lippe ved NTNU, SINTEF og IFEs Senter for integrerte operasjoner som vil koordinere samarbeidet.

  Stort potensial for økte inntekter
  Integrerte operasjoner betegnes som ”den stille revolusjon” innen petroleumsindustrien, og innebærer at avansert informasjonsteknologi tas i bruk til fjernstyring fra land av olje- og gassoperasjoner på sokkelen.

  Dette betyr også at feltene kan holdes lenger i produksjon, og dermed kan Norges inntekter fra sokkelen økes med opp mot 300 milliarder kroner.

  - For oss ved NTNU er det interessant å få innblikk i hvordan et stort industrikonsern som Siemens tenker – vi vil gjerne bli mer kjent med deres mål og strategier, sier IVT-dekan, Ingvald Strømmen.

  SANGTURNÉ: Humorgutta i Pirum nevnte tre interessante eksempler på kontrakter: En kontrakt der du lurer motparten og stikker så raskt du kan: Stikk-kontrakt. En kontrakt mellom gode naboer: Nærkontrakt. Kontrakt med liten skrift: Bruk kontraktlinser. Her får Siemensdirektøren søknad om støtte til sangturné – Pirumgutta vil ut i verden for å oppnå kontrakt med det annet kjønn.
  - NTNU er førende på en rekke fagområder, og det var kompetansefellesskapet som førte oss sammen, understreker Siemens-direktør Otto Søberg.

  Han tror det vil dukke opp så mange interessante delprosjekter under dette samarbeidet at det ”kan bli vanskelig å holde igjen”.

  Drypper det på Pirum?
  Pirum gjorde stor lykke under kontraktsinngåelsen med sitt kulturinnslag. Pirum har utvidet sitt repertoar med vellykkede humorinnslag mellom de profesjonelt fremførte sangnumre.

  Litt harselas med tyske bobilturister som blokkerer Trollstigen om sommeren slo godt an hos Siemens-representantene: Lederhosen, bratwürst - vårt hjem er bobil. Her er det bussholdeplass, nok en plass å tømme vårt dass.

  Inspirert av milliondrysset over NTNU, tok de lystige sangerne seg den frihet å overlevere en søknad om reisestøtte til Siemens-direktør Søberg.

  Tekst og foto: Arne Asphjell

  Megatrender slik Siemens ser det
  Les mer om Integrerte Operasjoner (engelsk)