Håper på del av ny miljøpott
(28.5.08, 14:40) Forskningsrådet med krafttak for forskning på miljøvennlig energi. – En viktig satsing. Våre to institusjoner vil bidra aktivt for at Norge og det globale miljøet skal få mest mulig igjen for dette løftet. Det opplyser konsernsjef Unni Steinsmo i SINTEF og NTNUs rektor Torbjørn Digernes i en pressemelding i forbindelse med den varslede opptrappingen av norsk forskning på miljøvennlig energi.
Både regjeringen og Forskningsrådet roses for initiativet som skal materialisere seg i sju nasjonale forskningssentra for miljøvennlig energi (FME). Prislapp: 100 millioner per år.
Tilfreds med ”landslagssatsing”
– Teknologiutvikling på dette området er Norges kanskje viktigste bidrag til verden på klimaområdet, sier Steinsmo og Digernes videre.
De to lederne er fornøyd med at den varslede nasjonale satsingen skal skje innenfor sentra der forskningsmiljøer og industrien skal samarbeide.
De er opptatt av at Norge bør ”bygge landslag” innenfor teknologiområder der Norge står sterkt. Sentermodellen som foreslås legger nettopp opp til dette, konstaterer de to.
Mange hundre forskere
Mange hundre forskere ved SINTEF og NTNU er involvert i forskning som skal bidra til å bringe fram nok energi og ren energi til et bærekraftig framtidssamfunn.
Institusjonene ligger blant annet langt framme internasjonalt innenfor forskning på fornybar energi, samfunnsforskning, effektiv energibruk og håndtering av CO2-utslipp fra kull- og gasskraftverk.
Digernes og Steinsmo opplyser at de aktuelle forskningsmiljøene ved SINTEF og NTNU dels vil søke om senterstatus på egen hånd, dels sammen med andre fremragende forskningsmiljøer på feltet.
- Ikke glem utdanning
NTNU- og SINTEF-sjefene peker samtidig på viktigheten av at den økte forskningsinnsatsen følges opp av en tilsvarende økt satsing på utdanning.
- Den nasjonale miljødugnaden myndighetene legger opp til, står og faller med at vi hele tida klarer å bringe fram nye fagfolk med de kunnskapene som trengs, avslutter Steinsmo og Digernes. |