MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

- Inspirerende gnagsår (29.5.08, 18:04)

Sissel Hertzberg fikk mange lovord da hun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv torsdag, noen av det mer kreative slaget.

NTNUs Sissel Hertzberg ble i en enkel seremoni på Gløshaugen Østre tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv torsdag ettermiddag.

Medaljen og diplomet ble utdelt av assisterende fylkesmann Brit Skjelbred.

”INSISTERENDE UTÅLMODIG” var merkelappen Sissel Hertzberg fikk da hun ble takket av ved NTNU – med Kongens fortjenstmedalje i sølv som kronte et utrettelig engasjement i forskningens tjeneste ved NTNU.
- Et forbilde
Hertzberg har en allsidig karriere bak seg, både utdannings- og yrkesmessig. Hun er utdannet ingeniør i organisk kjemi og sosionom.

Hun har arbeidet i kibbutz i Israel, som steinerlærer og forsker. De siste årene har hun jobbet som forskningskoordinator. Da hun offisielt gikk av i den stillingen sist høst, ble hun straks engasjert i et nytt prosjekt ved NTNU.

Medaljen ble tildelt Hertzberg for å ha vært sentral i gjennomføringen av flere internasjonale samarbeidsprosjekter. Også den mangfoldige bakgrunnen ble fremhevet.

- Du er utrettelig, kreativ, lyttende og setter en inspirerende standard for hvordan en forskningsadministrator skal jobbe. Du får ulike forskergrupper til å jobbe sammen, og er et forbilde for dagens studenter og forskere, sa Skjelbred under tildelingen.

STOLTE KOLLEGER: Sissel Hertzberg har hatt en finger med i mye av NTNUs internasjonale forskningssamarbeid. Det var både glede og vemod i forsamlingen da Kongens medalje og diplom ble overrakt henne på Gløshaugen Østre. F.v.: prorektor Julie Feilberg, rektor Torbjørn Digernes, Sissel Hertzberg, ass. fylkesmann Brit Skjelbred og prorektor Astrid Lægreid.
Rektor Torbjørn Digernes bidro med den mest fargerike karakteristikken, ved å fremheve Hertzberg som et ”inspirerende gnagsår, men på en positiv måte”.

- Jeg tror du inspirerer folk og får frem det beste i folk, og du gir deg ikke før oppgavene er utført, utdypet Digernes.

- Ingen medaljefrik
Hovedpersonen fortalte at hun hadde blitt overrasket da hun fikk vite om tildelingen. Denne uken takker hun også av universitetskarrieren. Det er mange ting hun ser tilbake på med stolthet:

- Det at jeg har fått være med og utvikle de tematiske satsningene og få dem i gang er jeg fornøyd med, sier hun, men poengterer samtidig at det er forskerne selv som får til gode prosjekter.

Blant de prosjektene hun spesielt minnes, er forskningssamarbeidet med Japan og med Polen. I 2005 fikk hun også sjansen til en personlig prat med den japanske keiserinnen da keiserparet besøkte NTNU – en samtale keiserinnen ba spesielt om.

Det er imidlertid det faglige, samarbeidet og resultatene Hertzberg selv har satt størst pris på, og hun fremhever at hun ikke er ”noen medaljefrik”.

INTERNASJONAL KARRIERE: Hertzberg har i over 20 år vært svært internasjonalt orientert som forsker i organisk kjemi, med lange opphold ved bl.a. CNRS i Frankrike og i Tsukuba i Japan. Fascinasjonen for Japan ble neppe mindre etter arbeidet med arrangementet Japan 2002, og senere i forbindelse med avtaler med KIFEE-samarbeidet og AIST.
Kunst, språk og reiser
Selv om Hertzberg nå går av med pensjon, er det ting hun kommer til å savne med jobben, ikke minst miljøet. Hun fremhever også at hun har hatt en fri stilling.

- Jeg har vært heldig sånn og kommer til å savne oppgavene og miljøet ved NTNU. Samtidig er det noe med den indre følelsen og engasjementet man må ha hvis det skal bli noe av ting.

Overfor Universitetsavisa fremhever hun at hun ikke har planer om å gyve løs på nye prosjekter, men trenger tid til å tenke seg om. Planer har hun allikevel.

- Jeg skal i hvert fall spille piano, lære mer fransk, gå turer og reise, sier Hertzberg, som allerede fredag morgen setter seg på flyet til Istanbul.

Det siste har hun tenkt å gjøre sammen med samboeren, kunstneren Håkon Bleken.

Av Audhild Skoglund og Kenneth Stoltz