LESERBREV Trond Andresen: Tafatt NTNU-ledelse om skattemessig forverring på forskningstermin
(3.6.08, 12:22)
Universitetsavisa har nylig skrevet om at fakultetenes økonomi gjør det vanskelig å få innvilget forskningstermin.
Her er et beslektet tema, som gjelder de økonomiske betingelsene for dem som er på forskningstermin: Jeg har for eksempel fått vite at hvis man har med seg barn i skolealder, så aksepteres ikke utgifter til skole (som man jo må betale de fleste steder når man bor utenlands) som legitim fradragspost på ligninga. Man må altså betale dette av inntekt etter skatt.
Er dette riktig? I så fall: hvorfor? Jeg vil gjerne ha svar fra økonomiavdelingen.
Videre har jeg hørt at nesten alle utlegg som knytter seg til familie som man har med seg, ikke aksepteres som legitime fradragsposter, det vil si at bare utgifter som direkte knytter seg til forskeren sjøl, aksepteres ligningsmessig. Har jeg rett? Kan vi få eksempler som illustrerer hva som er gjeldende praksis?
Sjøl var min siste termin 2003/2004 (ikke USA, som Norge har den gunstige skatteavtalen med). Da var alle utgifter for meg m/ familie som kunne knyttes til oppholdet, noe som kunne trekkes fra før skatt. Det ser med andre ord ut til å ha vært en dramatisk innstramming siden da.
I hvilken grad er NTNU tvunget til slik innstramming? Er det intet rom for tolkning av reglene her? Prøver økonomiavdelingen å være "flinkest i klassen"?
Jeg veit at denne forverrede praktisering av skattemessige rammebetingelser har vært tatt opp med rektor for flere år siden. Har noe som helst vært gjort i forhold til ligningsmyndighetene? Har man sjekket hva som er praksis ved de andre universitetene?
Og til slutt: Hva tror man i Hovedbygget om hvilken virkning det har på viljen til å dra utenlands når man må betale barns skolepenger av nettoinntekt? Hvordan rimer dette med alle store ord om internasjonalisering etc.?
Trond Andresen
teknisk kybernetikk |