MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

- Laptopen død om fem år (6.6.08, 13:43)

ITovation 2.0 bød på juletrær på radarskjermen, digital papirflykasting og en IT-guru på norgesbesøk.

IT-GURU: Dave Shreiner var hovedattraksjon ved seminaret.
Onsdag 4. juni gikk ITovation av stabelen for andre gang. ITovation er en serie av seminarer der kreativ innovasjon, først og fremst innen IT-sektoren, står i sentrum. Kreative innslag var da også hva publikum, som fylte omtrent halvparten av salens seter, fikk – sammen med en og annen spådom.

Lek og alvor
Seminarleder og IDI-professor Letizia Jaccheri åpnet arrangementet med et dikt på italiensk, før hun overlot scenen til forsker Ola Nordal og hans prosjekt Play That Machine – Art, Fun and IT.

Nordal, som har mastergrad i historie, med spesialisering i vitenskapelig og teknologisk historie, viste et par eksempler på hvordan datamaskiner på NTH har blitt brukt på kreative og utradisjonelle måter. Publikum fikk presentert "Glade Jul" spilt av en gammel hullkortmaskin, og et juletre tegnet på radarskjermen på et skip.

- Leking handler om å våge å åpne den svarte boksen og utforske mulighetene, konkluderte Nordal.

Mellom de lekne og alvorlige innslagene som ble vist frem, var et eksempel som involverte bruken av fjernkontrollen til en Nintendo Wii til å kaste papirfly etter Enovas energirådgivere på skjermen. Et annet var en konkurranseutlysning i regi av Trondheim Elektroniske Kunstsenter, ”Den åpne veggen, der plater med LED-lys dekker en vegg, og kan programmeres til å vise et hvilket som helst mønster.

IKKE FULLT SÅ INNOVATIVT: Rømmegrøt, spekemat og saft, en norsk klassiker som muligens kan synes nyskapende for utenlandske studenter.
Et langt mer alvorlig prosjekt ble presentert av doktorgradsstudentene Sigrid Berg og Hanne Martinussen, som var del av en gruppe som utviklet ny mikroteknologi til medisinsk bruk. Med et grundig og detaljert foredrag viste de hvordan man med ny ultralydteknologi bedre vil kunne forutsi visse former for hjerteslag.

- Våg å prøve
Hovedfokuset ved seminaret nærmet seg da Mario Blazevic fikk oppmerksomheten. Han er en av grunnleggerne av det Trondheimsbaserte mikrochipselskapet Falanx, som nylig ble kjøpt opp av britiske ARM Holdings. Blazevic fortalte om hvordan suksesshistorien var blitt mulig, og om hvordan ARMs oppkjøp hadde hjulpet Falanx ut på verdensmarkedet.

- Ikke vær redd for å prøve. Og om du mislykkes, kom deg opp og prøv igjen, rådet Blazevic.

Stjernen ved ITovation var Dave Shreiner, mest kjent som forfatter av lærebøker for grafikkstandarden OpenGL da han arbeidet i Silicon Graphics, og som nå arbeider som systemarkitekt i ARM.

- Det er interessant å se hva som foregår her, på NTNU, og med Falanx. Det er noe som påvirker mange på gode måter, sa han.

Gir bærbar PC fem år
Shreiner redegjorde for fenomenet åpen standard gjennom en kortfattet historie om datagrafikk.

- Hvert enkelt selskap hadde sin måte å gjøre ting på, og det gjorde det vanskelig for små selskaper å levere til flere plattformer. Markedslederen, Silicon Graphics, tok en sjanse og skapte et grensesnitt for applikasjonsprogrammering for alle, slo Shreiner fast.

Han sammenliknet OpenGL med Microsofts Direct3D, som lenge var dårlig, men som takket være Microsofts store ressurser etter hvert har kommet til å dominere. Men innovasjon kommer i bølger; dette var Shreiners hovedpoeng.

- Etter hvert begynner måten de store aktørene gjør ting på å skape problemer for videre utvikling. Samtidig begynner noen å lage noe nytt, billigere. Det er svakere enn de opprinnelige løsningene, men snart blir det sterkere. Samtidig skal man ikke undervurdere folks preferanse for det som er "godt nok". Bare se på Linux, som erstatter nesten alle proprietære Unixer, mente han.

TIDSLØS ÅPEN STANDARD: Grass Roots Globalization - en fusjon av gambisk og norsk - avsluttet ITovation 2.0.
Shreiner ga seg også ut på spådommer om den teknologiske fremtiden:

- Dette er meg som ser i krystallkula: Jeg gir laptopen fem år. Deretter kommer alle til å bruke mobiltelefonen, og da kommer det til å være selskaper som Falanx som gjelder.

Avslutningen bestod av to musikkstykker av Trondheim World Music Ensemble, fremført av Anne Grete Nyhaug, Gilleh Marr, Ingeborg Brun og Laliya Faye.

- Musikk er jo nettopp den eldste åpne standarden, smilte seminarleder Letizia Jaccheri.

Tekst og foto: Bjørn Grimsmo