MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Freds-forståsegpåer`n (9.6.08, 14:09)

Johan Galtung tror ikke unnskyldning og tilgivelse er nøkkelen til en fredeligere verden. Snarere er det behov for mindre sportsjournalistikk – og en amerikansk president som innrømmer at USA har hatt et par dårlige ideer opp igjennom historien.

Den profilerte og tidvis utskjelte professoren Johan Galtung gjestet Studentersamfundets torsdag - 55 år etter han var innleder i Storsalen for første gang. Siden har den snart 78 år gamle professoren vært en hyppig gjest og innleder. Forrige gang i 2004, da en smekkfull storsal hørte ham forutsi det amerikanske imperiets undergang innen 2020.

Studenter er et takknemlig publikum for Johan Galtung. Bildet er fra hans forrige besøk i 2004. Foto: Arne Asphjell/NTNU Info
Gir USA-imperiet fire nye år
Også denne gangen hadde Galtung valgt seg temaet amerikansk imperialisme, men med norsk frigjøring fra ”unionen” med USA som innfallsvinkel – og for et langt mindre tallrikt publikum. De oppmøtte fikk likevel servert nok en prediksjon av USA-imperiets undergang: – USA pleier å gå under 20 minutter inn i hvert foredrag jeg holder, sa Galtung spøkefullt, men fulgte opp med at han nå trodde imperiet ville trekke sitt siste sukk i 2024.

Trekker historiske paralleller
Galtung brukte mye tid på å snakke om det han anser som en union mellom Norge og USA, med utgangspunkt i den dansk-norske unionens oppløsning:

– Norges union med Danmark var både grunn og asymmetrisk, og ble oppløst da danskene fikk militære problemer i forbindelse med napoleonskrigen. Sånn vil det også bli for Norges union med USA. For som danskene satset på gal hest da de satset på Napoleon, satset Norge også på gal hest med NATO-medlemskapet i 1949, sa fredsforskeren.

– Slutten for imperiet vil komme når USA ikke lenger klarer å oppfylle sine allianseforpliktelser. Men legg ikke skylden på Bush. Dette kunne skjedd under mange presidenter, selv om nederlaget får en mer stupid formulering med ham, ironiserte Galtung.

Angriper sportsjournalistikken
Harselas med den amerikanske presidenten falt i god jord hos tilhørerne:

– Det er pussig at Bush omtaler USA som Guds eget folk. Er det ikke logisk at Gud ville valgt en litt bedre talsmann for seg selv enn Bush? Det er jo tross alt mange millioner å velge i, sa han – til latter fra salen.

Problemene i Irak ville han imidlertid ikke legge på den amerikanske presidenten alene. Overraskende nok ville fredsforskeren heller gi noe av skylden til sportsjournalistene:

– Mange krigskorrespondenter er tidligere sportsjournalister, med sportsjournalisters dualistiske syn på verden. De ser to lag og én vinner, eller en golfbane hvor spillet er slutt ved det attende hullet. Det var på den måten amerikanerne så for seg at Irak-krigen ville bli: 18 hull og så ferdig. Men i den virkelige verden slår alle de 18 hullene seg sammen og kaster ballene tilbake mot spillerne, og det hadde ikke amerikanerne ventet. Og når de får kritikk for sin Irak-politikk svarer de likedan: ”let us finish”, som om noen har avbrutt dem ved sekstende hull, forklarte Galtung.

– USA vil falle - og blomstre
Når det amerikanske imperiet går under, har Galtung store forhåpninger til USAs videre utvikling. Da vil amerikanerne trekke seg ut av okkuperte områder, de vil forhandle uten å true. De påstår ikke lenger at de har monopol på sannheten og de får et nytt syn på likeverdig handel. USA vil blomstre som nasjon, tror Galtung.

Fredsforskeren har derimot ikke tro på at det er unnskylding og tilgivelse som må til for at USA skal forenes med sine nåværende fiender:

– Tilgivelse er et kristent fenomen som ikke bare involverer de to involverte parter, men også Gud. Ikke-kristne kan derfor ikke avkreves verken å gi eller få tilgivelse i ordets rette forstand. Man trenger ikke si unnskyld, men man må ikke fornekte de hendelsene som har funnet sted, sier han, og henviser til den såkalte operasjon Ajax i Iran i 1953:

– I 1953 styrtet USA den lovlig valgte iranske statsministeren på grunn av hans nasjonalisering av oljeressursene. I fremtiden bør en amerikansk president være smart nok til å si ”what we did in 1953 was not a very good idea”. Det er anerkjennelse av tidligere hendelser som må til, mener Galtung og refererer til samtaler han selv skal ha hatt med iranere om denne saken.

USA, Iran og Oljefondet?
Og etter USAs innrømmelser overfor Iran, har professoren store visjoner for de to landene:

– USA og Iran vil komme sammen og lage en felles plan for avvikling av oljeproduksjonen, og deretter satse alt på utvikling av alternative energikilder. En konferanse om dette kan sikkert finansieres av det norske oljefondet, håpet en optimistisk Galtung.

Spåmann
Johan Galtung er sosiolog og anses som grunnleggeren av freds- og konfliktforskningen. Han har tidligere spådd Sovjetunionens fall med presisjon på under ett år i slingringsmonn, men har også hatt en del fallerte spådommer som at sovjetøkonomien ville overta Vesten.

Av: Eva-Therese Grøttum

Universitetsavisa dekket også Galtungs 2004-besøk