Friske millioner regner over fakultetene
(11.6.08, 14:28) 25 millioner fra revidert nasjonalbudsjett skal i sin helhet gå til sultefôrede fakulteter. Se hvem som får hvor mye. Det er i forbindelse med avviklingen av ”hvileskjæret” at millionene ble fordelt over revidert budsjett i mai. NTNU kom ut med 25 millioner. Pengene blir etter planen overført fakultetene så raskt som mulig, om tilrådingen går gjennom styret i morgen, torsdag.(Se faktaboksen.)
Styrke kjernevirksomheten
- De 25 millionene skal bidra til å styrke forutsigbarheten og langsiktigheten for NTNUs kjernevirksomhet, sier økonomidirektør Frank Arntsen.
Ledelsen ved NTNU har vurdert ulike alternativer, men kommet frem til at denne økningen i basisbevilgningen skal styrke kjernevirksomheten ved universitetet. Fordelingen imellom de syv fakultetene blir foretatt etter hver sin relative andel av driftsbevilgningen.
SVT sliter mest
Dette framgår av fremleggingen av økonomisk rapport for første tertial 2008. Fem av fakultetene ser for 2008 ut til å noenlunde tilpasse livreimen etter driftsinntektene. IME og SVT sliter.
IME skylder på sviktende studiepoengproduksjon, og planlegger å møte underskuddet ved å redusere i sin vitenskapelige stab, ifølge rapporten.
SVT har de største problemene. Fakultetet legger opp til et betydelig driftsunderskudd i inneværende år. De neste årene vil det ikke være mulig å dekke opp underskuddet med ubrukte bevilgninger.
SVT har imidlertid ikke fått mer enn sin tilmålte del av de 25 friske millionene, bekrefter Arntsen.
Lønnen din svir
Lønnsoppgjøret kommer til å svi. Enhetene vil merke et sentraloppgjør med en økonomisk ramme på 6,15 prosent på driftsbudsjettet. Fakultetene vil merke svien minst – med kompensasjoner på tolv millioner over omstillingsmidlene og 25 millioner over revidert nasjonalbudsjett. De andre enhetene vil ikke bli kompensert for de drøye seks prosentene i økte lønninger.
|
ØKONOMIDIREKTØR FRANK ARNTSEN jobber hardt for å bruke opp bevilgningene - også kjent som NTNUs "penger på bok". Arkivfoto Arne Asphjell, NTNU Info. |
Blir ikke kvitt pengene
Bevilgende myndigheter forsvarte det berømte hvileskjæret med at universitetene hadde penger på bok. Brorparten av pengene var ubrukte midler på vent for planlagte prosjekter. Det ble uansett en viktig oppgave for universitetene å redusere disse avsetningene. NTNU og Arntsen trodde i fjor at de skulle klare å bruke tilnærmet alle disse millionene innen utgangen av 2007. Det gikk imidlertid ikke. Heller ikke i år regner NTNU med å klare å bruke opp alle bevilgningene. Det er forventet mellom 160 og 210 millioner ”på bok” ved utgangen av 2008.
Totalt viser budsjettet for universitetet et avvik på 30 millioner, noe ledelsen betegner som normalt.
Av:Tor H. Monsen |