MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Allergisikker kantinemat – kan vi stole på den? (16.6.08, 13:01)

Sits kantiner tilbyr stadig mer gluten- og laktosefri mat. Universitetsavisa undersøkte om den allergisikre maten som serveres, faktisk er sikker. Sjekk resultatet av testen her.

Det å kunne spise sammen med kollegaer og medstudenter er viktig for alle, også for dem som har matallergi. For en person med cøliaki innebærer det noen ekstra utfordringer på matfronten, da det meste man får i norske kantiner inneholder gluten, som er et protein i melprodukter som cøliakikeren blir syk av. Glutenfri mat er eneste medisin for å holde seg frisk. En brødsmule eller litt saussøl kan være nok. Derfor må de som tilbereder maten være nøye med rutiner, renslighet og ikke minst merkingen av maten.

DAGLIG TILBUD: Avdelingsleder Karin Melhus ved Sit Cafe Hangarn foran dagens to alternative sauser. Foto: Solveig Hovstein
- Ingen har blitt syke
Sits kantiner på både Gløshaugen og Dragvoll har merket en økende etterspørsel etter glutenfri mat.

- Vi har opplevd en stadig større etterspørsel etter gluten- og laktosefri mat. Derfor skal vi hver dag ha en alternativ middag. Vi begynner på høsten med å sette opp en rullerende 12-ukers meny. Ut fra denne setter vi opp den andre alternative retten som er gluten- og laktosefri. I tillegg har vi hver dag en vegetarrett, forteller Karin Melhus, avdelingsleder ved Sit Cafe Hangarn på Gløshaugen.

Ifølge de kantineansvarlige ved Sit er det ingenting i veien med kunnskapene og rutinene.

- Vi har egne skjærefjøler og redskaper for tilberedning av denne type mat. Alle våre kokker og andre ansatte som tilbereder mat vet dette. Dette har de fått opplæring i gjennom sin utdanning og sitt yrke, sier Karin Melhus

Også ved Sit Cafe på Dragvoll satser de på å tilby et gluten- og laktosefritt alternativ.

- Vi har plakater hvor det står at folk bare må spørre oss om gluten- og laktosefri mat. Mange vil gjerne forsikre seg om at maten er helt trygg, og det har vi full forståelse for. Vi kan tine opp brød og baguetter og smøre på med det pålegget folk vil ha. Det tar noen minutter ekstra fordi brødet må tines, men det bruker ikke være et problem. Ved tilberedning passer vi på å ha rene hender, kniver og skjærefjøler som ikke har blitt brukt til vanlig brød da dette kan forurense den glutenfrie maten. Når de gjelder middager, lager vi ofte gluten- og laktosefritt til alle, ettersom alle uansett kan spise dette. Da unngår vi at eventuelt søl kan forurense maten. Vi vil jo ikke at folk skal bli syke, sier Bente Løkken, avdelingsleder ved Sit Cafe Dragvoll til Universitetsavisa. Ifølge Løkken har de ikke fått tilbakemelding om at noen har blitt syke.

Ikke helt tillitvekkende
Syk ville i hvert fall enhver person med cøliaki blitt om han eller hun hadde spist dagens ”glutenfrie” på Hangarn på Gløshaugen den dagen couscous, som er laget av hvete, ble servert. Skiltet som opplyste at retten var glutenfri, ble fjernet etter at kantinepersonalet ble gjort oppmerksom på bommerten av Universitetsavisa. Men var denne glippen et engangstilfelle? Vi bestemte oss for å vende tilbake for å undersøke saken nærmere.

Dagen Universitetsavisas journalist besøker Sit cafe Hangarn, er tilbudet kjøttboller, hvor man kan velge en gluten- og laktosefri saus. Kjøttbollene skal være garantert gluten- og laktosefrie fra leverandøren. Så langt alt vel.

SØLETE: Det finnes egen saus til den gluten- og laktosefrie maten, men det hjelper ikke all verdens når det søles imellom de ulike fatene. Foto: Solveig Hovstein
Idet vi får øye på sausen, avslører allikevel neste problem seg. Det er to alternative sauser man kan velge mellom, og pilen hvor det står gluten- og laktosefri saus, peker midt mellom disse. Vi blir nødt til å spørre hvilken av dem som er det gluten- og laktosefrie alternativet. Melhus blir i tilegg gjort oppmerksom på at det har sprutet saus over fra den glutenholdige sausen over i den glutenfrie, da disse sausene står helt inntil hverandre og det har blitt sølt når folk har forsynt seg. Hun lover å utbedre dette slik at det ikke skjer igjen.

- Det er veldig bra at NTNU sine kantiner er bevisste på å gi et glutenfritt tilbud til studenter og ansatte, sier Nils-Petter Enstad, informasjonskonsulent hos Norsk Cøliakiforening. Men, som Enstad påpeker:

- Det er da viktig at maten merkes tydelig og er kvalitetssikret på at den er trygg. Det er også viktig å holde saus og dressing adskilt, ettersom en dråpe eller litt søl er nok til å ødelegge hele sausen. Mange med cøliaki har veldig lav toleransegrense for gluten, derfor må maten være helt fri for dette.

Konklusjon: Vær kritisk!
Universitetsavisas undersøkelse av det glutenfrie mattilbudet i Sits kantiner viser at det finnes et relativt godt utvalg av gluten- og laktosefri mat for studenter og ansatte ved NTNU, men at det ennå gjenstår en del på mattryggheten. Det verste tilfellet, couscous servert som ”dagens glutenfrie”, skal ifølge Sit skyldes en feilbestilling. Sausesølet er et annet problem som det kan være verdt å holde et øye med om du er blant dem som faktisk risikerer å bli syk av gluten. Forhåpentligvis bedrer rutinene seg. Fra høsten av vil kantinene tilby en rullerende 12-ukersmeny med både kjøtt og fisk som gluten- og laktosefrie alternativer. I tillegg finnes alternativer som glutenfritt brød uten hvetestivelse, karbonader og glutenfrie pizza- og pastaretter. Dersom rutinene blir skjerpet, skal også allergikerne trygt kunne legge lunsjen sammen med kollegaer i kantinene, noe som vil gi en adskillig enklere og mer sosial hverdag. Foreløpig er det dessverre nødvendig å være observant når man som allergiker besøker kantinene.

Tekst: Solveig Hovstein og Audhild Skoglund