MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Trådløse Trondheim utvider (20.6.08, 16:06)

Trådløse Trondheim har etter en knotete start omsider fått både økt brukervennlighet og brukermasse. Til høsten utvider de.

SURF PÅ NIDELVEN: I sommer kan du ta med laptopen ut i finværet.
Etter et vedtak fra NTNU-styret ble Trådløse Trondheim (TrT) lansert i september 2006. Det månedlige besøkstallet ligger i dag på rundt 2000, og studenter og ansatte ved NTNU er den brukergruppen som vokser raskest. Til høsten vil nye tjenester bli lansert.

Rotete start og strålealarm
Trondheim ble en av de første byene i Europa som fikk trådløs nettilgang utendørs, men utfordringene stod i kø etter oppstarten. Avanserte påloggingsrutiner samt ytringer om dårlig signal genererte misnøye med tjenesten.

I november i fjor ble TrT atter utsatt for kritikk. Flere meldte om sykdom etter utbyggingen av Trådløse Trondheim, noe som førte til at fylkeslegen i Sør-Trøndelag sendte en bekymringsmelding til Statens strålevern basert på mistanken om at basestasjonene sendte ut en lav stråling som over tid kunne resultere i helseproblemer som trøtthet, konsentrasjonsvansker, hodepine og utslett.

DEKNINGSKART: Trådløse Trondheim har i dag en god dekning i sentrum. Det grønne feltet viser utendørsdekning, mens de grønne og gule punktene viser hvilke lokaler som har hhv fullstendig eller delvis innendørsdekning.
Forenklet systemet
Nå har likevel TrT fått bukt med de verste utfordringene: Den tidligere løsningen med VPN-klient har blitt byttet ut med en portalløsning, og ifølge daglig leder i TrT Thomas Jelle er signalet er like sterkt som det alltid har vært.

- Foruten Jernbanestasjonen har vi ikke bygd ut nettet, så dekningen har vært den samme hele tiden, men jeg tror mange tolket påloggingsvansker som ”dårlig nettilgang.”

Etter en testrunde kan Universitetsavisa konkludere med at Trådløse Trondheim har god dekning i sentrumsområdet. Både på Solsiden, Trondheim torg, i Nordre gate samt i traseene i ytterkanten av dekningsområdet fikk vi fullt signal.

- Ikke farlig
Når det gjelder strålingsfaren, fremholder Jelle at TrT holder seg innenfor de rammene som er satt av Statens strålevern.

- Vi har en jevnlig diskusjon og mottar innspill fra de som er bekymret for strålefare. Vi gjorde en utredning før vi bygde ut nettet, og den står ved lag. Post- og teletilsynet og Statens strålevern har lagd regler og retningslinjer for dette som vi følger, og de har etter befaring i Trondheim konkludert med at strålingen er så lav at den ikke er farlig. Internasjonal forskning har også vist at ingenting tyder på at det er forbundet helsefare med trådløst nett, sier Jelle.

ET GODT KONSEPT: Student Marthe Lohne (t.v) og Victoria E. M. Amundsen synes Trådløse Trondheim er et godt tilbud til studentene, men skulle gjerne sett at dekningen ble utvidet slik at de fikk tilgang i hjemmet.
Studenter vil ha mer
Studenter Universitetsavisa har vært i kontakt med, synes TrT er et bra tilbud, men savner dekning også utenfor sentrum. Marte Lohne (23) mener studenter med tilholdssted i mer perifere strøk burde få gratis nettilgang:

- Med tanke på at NTNU har gått inn med masse penger, burde det vært et tilbud som gikk til alle studenter, også de utenfor sentrum, mener Lohne. Medstudent Victoria E. M. Amundsen (23) er enig.

FAKTA

Trådløse Trondheim er et forsknings- og utviklingsprosjekt med mål om å gi flere utvidet tilgang til internett.

Prosjektet ble offisielt åpnet 26. september 2006.

Eierne i Trådløse Trondheim AS er i dag Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune, Sparebank 1 Midt-Norge, Adresseavisen og Trondheim Energi.

De trådløse sonene er tilgjengelig gratis for studenter og ansatte ved NTNU, ansatte i Trondheim kommune, elever ved de videregående skolene og ansatte i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Andre som ønsker å bruke nettet, må ut med ti kroner for 12 timers tilgang.

- Det skulle jo vært på de typiske studentstedene, som Gløshaugen, Møllenberg, Bakklandet, Ila og Moholt, siden det er der det er størst andel studenter. De på Moholt har sikkert like mye lyst til å sitte ut når det er fint vær som de i sentrum.

Lover utbygging
Thomas Jelle innrømmer at Trådløse Trondheim burde hatt et større dekningsområde.

- Vi kan ikke love noe nå, men det er interessant for oss å bygge ut på steder hvor studenter oppholder seg. Jeg kan ikke si så mye om hvor det blir ennå, men at det blir nye områder, kan jeg love, sier Jelle. Han lover også at tilbudet fra høsten av vil omfatte både flere tjenester og utvidet dekning:

- Til høsten vil vi teste nye tjenester, og vi vil bygge ut i nye områder. Nøyaktig hvilke tjenester som kommer, kan jeg ikke si nå, men jeg kan røpe såpass som at tjeneste baserer seg på lokasjon og vil dermed tilpasse seg brukernes lokalisering.

Tekst og foto: Dina Margrethe Aspén