MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studentradion døgnet rundt (25.6.08, 13:36)

For første gang har en studentradio i Norge fått døgnkonsesjon. Men hvordan skal de egentlig fylle hele døgnet med interessant radio?

Medietilsynet offentliggjorde 2. juni konsesjonene for å drive lokalradio for perioden 1. januar 2009 til 31. desember 2015. Studentradion i Trondheim fikk fornyet lisensen med syv år. Samtidig blir den ukentlige sendeflaten utvidet fra dagens 46 timer til 168 timer. Det blir mye ny sendetid som skal fylles.

JUBLER: Ansvarlig redaktør i Studentradion, Sverre Torp Solberg, ser fram til å skape radiohistorie.
Redaktør i Studentradion, Sverre Torp Solberg, jubler over beslutningen:

- Dette er en verdenssensasjon. Vi har i hvert fall ikke hørt om noen andre studentradioer i verden som kan sende døgnet rundt, sier han til Universitetsavisa.

Nyheter døgnet rundt
Solberg har planene klare og ser fram til å lage radio morgen, formiddag og ettermiddag. I tillegg lover han nyhetssendinger hver hele time, med prioritering av lokale nyheter, og spesielt nyheter som angår de mellom 15 og 30 år. For å oppnå målet vil Studentradion utvikle et samarbeid med studentavisa Under Dusken og STV for å gi nyheter andre medier ikke tar tak i.

- Sendestrukturen vil bli med nyheter hver hele time. Nå har nyhetssendingene vært på tre minutter, men disse kommer til å bli utvidet til fem minutter.

Tone Donald, redaksjonssjef i P3, ønsker Studentradion lykke til med de nye utfordringene:

- Det er kjempespennende at Studentradion har fått døgnkonsesjon. Studentene er flinke og lager spennende radio.

Donald mener allikevel at Studentradion kan komme til å slite med å fylle døgnet.

- Hvis det blir store sendeflater som må fylles med andre ting enn musikk, tror jeg det kan bli veldig utfordrende for dem, sier hun til Universitetsavisa.

Især ser Donald for seg at nyheter døgnet rundt kan bli vanskelig å få til.

- De bør tenke på hvordan de vil formatere døgnet sitt, når de skal være sterke på programmer og nyheter og når de kan gå mer på lavbluss. Jeg vil anbefale å prioritere nyheter på morgenen og et mindre nyhetstrykk fra klokka ett-to på dagen. Resten av dagen oppdaterer de fleste unge seg på nyheter på nettet uansett.

Satser bredt
Ambisjonene til Studentradion stopper ikke ved nyheter. Radiostasjonen sender mange ulike program innen musikk, humor, film, dataspill og kultur, og lover å satse på både kvalitet og kvantitet innen alle disse sjangrene. Framover kommer de også til å satse mer på samfunnsdebatter og forbedre potensialet de har der, kan Solberg fortelle.

- Mange av programmene som fram til nå har gått på kvelden vil få endret sendetidspunkt. Vi vil jobbe med programmene over lengre tid og ikke skifte ut sendeplanen hvert halvår slik vi har gjort til nå, forteller Solberg.

- I tillegg kommer vi til å flytte en del av programmene til et bedre sendetidspunkt tidligere på kvelden. Målet er å tilby noe for enhver smak.

Tone Donald ser en fordel for Studentradion ved at de er tilknyttet NTNU-systemet.

- De bør benytte seg av de flotte ressursene de har fra NTNU til å lage gode diskusjonsforum, det tror jeg det kan komme mye spennende radio ut av.

- Må få stabil ledelse
En av utfordringene for Studentradion blir å sikre en kontinuitet i organisasjonens drift på tross av hyppig utskiftning av både ledelse og medarbeidere.

- Flinke ledere som har tid til å sitte i mer enn ett år, er en klar fordel. Det bør være en kontinuitet i ledelsen som igjen vil gi mer stabilitet og bedre radio. I tillegg må de fortsette å være gode på å rekruttere dyktige folk, råder Donald.

Studentradion er basert på frivillig innsats og har pr. dags dato 56 medlemmer. Dette er litt færre enn normalt og kommer av at flere har fått jobb i blant annet NRK og P4. Tradisjonen er å ta opp et visst antall nye medlemmer til hvert nytt semester. Vanlig «bindingstid» i Studentradion har vært ca. to år, men med muligheter for å bli lengre om man ønsket det. Før den nye døgnkonsesjonen trer i kraft 1. januar vil Studentradion ha utvidet staben ytterligere og vil telle til sammen 80 personer.

Med så mye folk som skal lage radio kan det bli aktuelt å utvide området Studentradion disponerer på Samfundet. I tillegg til plass trengs utstyr. For å drive radio trengs inntekter. Noe av dette vil komme fra støtte til lokalradioer, men kanalen vil også delvis kommersialiseres i større grad enn tidligere.

- Når det gjelder det tekniske utstyret har vi allerede en oppgradert PC-park og en del teknisk utstyr. For tiden har vi ett studio, men vi kommer til å bygge om så vi får ett til.

Utdanner radiofolk
Studentradion er en 25 år gammel, solid institusjon som på mange måter har fungert som en utdanning innen radio i Trondheim. Nye medlemmer gis grundig opplæring i blant annet presseetikk, lydbruk, research og mikrofonbruk. Alle nye medlemmer må også gjennomgå opplæring i Vær Varsom-plakaten før de slippes løs i studio. At studentene som bruker tid på denne hobbyen i løpet av studiene er dyktige, beviser diverse priser som er blitt vunnet opp gjennom årene. Radioen vant Medietilsynets fagutvalgspris for beste lokalradioprogram for dokumentaren «Katakombene i Paris». I tillegg har de mottatt prisen PRIX Radio, som er en stor nasjonal utdeling.

- Mange medarbeidere fra Studentradion har startet hos oss etterpå, og vi merker at de har en helt annen bakgrunn enn de som for eksempel kommer fra radioutdanninga i Volda. Folk fra Studentradion er mye mer selvstendige og er vant til å bli kastet ut i ting. De er også bedre til å eksperimentere med radio. Folk fra Volda er mer skolerte innen journalistikk, mens folk fra Studentradion kanskje passer bedre hvis vi trenger humorister, mener Donald.

Tekst og foto: Solveig Hovstein