MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UNIVERSITETSAVISA I JAPAN:
Norge, mitt Norge (29.5.07, 10:21)

Hver mandag kveld klokka 19 fylles konferanserom 6A på Doshisha University i Kyoto opp av en håndfull unge japanere med én felles interesse.

VIL HA NORSKE MEDLEMMER: - Jeg håper at norske studenter vil ta kontakt med oss og delta i forumet, sier primus motor for JNSF, Souichi Minakawa.
Det var tyveåringen Souichi Minakawa som fikk ideen til Japan-Norway Student Forum etter at han hadde tilbragt andreåret på videregående som utvekslingsstudent i Norge, først på Sortland i Vesterålen, deretter i Hovden i Setesdal.

Nå har foreningen i Kyoto nettopp feiret ettårsjubileum. I en by med 24 universiteter og 132.000 studenter utgjør de ivrige ildsjelene i foreningen en liten kontingent.

Men de kompenserer sin ringe størrelse med desto større entusiasme, og er i full sving med planleggingen av sin første store ekspedisjon mot nord når Universitetsavisa kommer på besøk.

Hopalong Knut og Frode Johnsen
- Har dere hørt om Hopalong Knut, er det første statsvitenskapstudenten Souichi spør om når han treffer journalisten fra Trondheim. Det trønderske ska-punkbandet er blant favorittene, avslører han med et stort smil.

Presidenten i JNSF er sammen med økonomiansvarlig Masahisa Matsunuma den eneste i gruppen som har opplevd landet i nord. Norskkunnskapene er Souichi foreløpig helt alene om.

- JEG HETER MANAMI, hva heter du? De første glosene på det underlige fremmede språket vekker latter rundt bordet. F.v. Manami Nishioka og Masahisa Matsunuma.
Til gjengjeld snakker han godt norsk, og har satt seg fore å lære de andre i forumet norsk konversasjonskunst, i hvert fall på overlevelsesnivå.

Denne mandagskvelden innledes med et foredrag om norsk økonomi, før diskusjonen dreier over på hvordan man skal skape interesse for Norge og rekruttere flere medlemmer til forumet.

Ett av forslagene er å lage iskrem i de norske fargene som de kan gi ut på campusen sammen med informasjon om Norge. Men is smelter fort i den tropevarme millionbyen sør på Honshu.

Sportsinteresserte Daiki høster bifall med sitt forslag om å invitere den tidligere Rosenborgspilleren Frode Johnsen, som nå nyter tilværelsen som populær spydspiss i Nagoya Grampus Eight.

Men i et land hvor idrettshelter har en stjernestatus vi knapt kan forestille oss i Norge, virker det som om Daiku ikke helt tror selv at et møte med Johnsen-san er oppnåelig for forumet.

LEGGER OPP STRATEGIEN: Junko Oku (t.v.) og Manami Nishioka diskuterer flere kreative tiltak for å øke medlemstallet i Japan-Norway Student Forum.
Sponsorjakt
Neste punkt på kveldens dagsorden er viet siste nytt i arbeidet med å skaffe sponsorer. I september reiser nemlig ti av de unge studentene avgårde for å besøke det forjettede landet på den andre siden av kloden.

Manami Nishioka forteller at det er et stykke igjen til finansieringen er i boks. En million yen, eller 50.000 kroner, er samlet inn fra snille støttespillere – ytterligere to millioner bør helst komme på plass i løpet av sommeren.

Gro er forbildet
Souichi selv er optimistisk. Gruppen skal på tur, støtte eller ei. Han har tapt sitt hjerte til landet, og drømmer om en gang å bli professor med den skandinaviske velferdsmodellen som spesialområde. Temaet for sin fremtidige avhandling har han allerede klart for seg:

- Jeg vil skrive om Gro Harlem Brundtland, og hennes betydning for likestillingen som kvinnelig statsminister. Jeg er veldig opptatt av likestilling, et område vi ikke har kommet så langt på i Japan, mener han.

10. til 12. september er den unge gjengen Norges-entusiaster innom Trondheim og NTNU. Vil du komme i kontakt med Japan-Norway Student Forum, kan du sende en epost til Souichi Minakawa, til adressen so_rock41@hotmail.com

MANGE INTERESSER: Daiki (t.v.) er sportsfan, Nishioka gleder seg til å prøve yndlingshobbyen sin fisking i Norge, mens Souichi er mest opptatt av norsk politikk i en internasjonal sammenheng. Medlemmene i JNSF studerer vidt forskjellige emner som økonomi, politikk, jus, teologi, lingvistikk og litteratur. Men interessen for Norge har de felles, med ulike innfallsvinkler.
Japan vil ha besøk
Er du som leser dette mellom 18 og 35 år, har du dessuten mulighet til å reise motsatt vei om du er raskt ute.

Det japanske utenriksdepartementet inviterer nå seksti unge europeere, også nordmenn, over til en tidagers fullfinansiert studietur til japan i oktober eller november 2007.

Det eneste du trenger å gjøre er å skrive et kort essay på en side om ett av følgende emner:

 • Hvilke bånd knytter etter din mening Norge og Japan til hverandre?

  eller

 • Presenter et kjent japansk sosialt problem, og gi et forslag til hvordan problemet kan løses.

  Søknadsfristen går ut fredag 31. mai. Les mer om programmet på den japanske ambassaden i Norge sine hjemmesider i lenken under.

  Tekst: Kenneth Stoltz
  Foto: Anna Schei

  Den japanske ambassaden i Norge sin hjemmeside
  Japan-Norway Student Forum sin hjemmeside
 •