LESERBREV Morten Hovd: Skatteforhold og forskertermin
(16.7.08, 15:34)
Jeg viser til Aud M. Gabrielsens ´opplysning´ - eller snarere forsøk på tåkelegging?
Høsten 2005 møtte jeg som nyvalgt instituttleder det nytilsatte rektoratet i et ´dialogmøte´, rektoratets runde for å gjøre seg kjent med grunnenhetene på NTNU.
Jeg tok da opp lønns- og regnskapsavdelingens urimelige fortolkning av skatteregler angående tildelt stipend i forbindelse med forskertermin. Fortolkningen av disse reglene hadde da ganske nylig blitt innskjerpet.
Det var tydelig ingen interesse for å ta tak i denne saken. Det var heller ingen interesse for å få på plass felles norske regler, fordi ´skattekontorene har stor grad av lokal selvstyre´.
Opplysningen om at reglene nå skal samordnes med de andre universitetene må derfor ses på som et fremskritt - uten at jeg har oppfattet at det i mellomtiden har skjedd noe med skattekontorenes lokale selvstyre. Vi får imidlertid håpe at det ved andre universiteter finnes interesse for å fortolke reglene med fornuft og rimelighet.
Det jeg har observert ganske tydelig i mellomtiden, er at det stadig oftere kommer ønsker om å ta forskertermin i Norge. Dette betyr at vår kontakt og vårt samarbeid med ledende utenlandske miljøer over tid vil forvitre.
Det er jo mye hyggeligere å snakke om at vi skal bli internasjonalt ledende i 2020, enn å få vårt kanskje viktigste konkurransefortrinn i så måte til faktisk å fungere. De fleste utenlandske universiteter innvilger forskertermin (´sabbatical´) mye sjeldnere enn det NTNU gir åpning for - for de som er så heldige å ha råd til det.
Til min medarbeider som står i fare for å måtte skatte av de 75000 stipendkronene han brukte til skolepenger (på offentlig skole) for sine barn, har jeg et opplagt svar: Uflaks, sa Severin Suveren.
Morten Hovd
Leder, Institutt for Teknisk Kybernetikk |