MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Får ikke delta på Jentedagen (23.7.08, 12:36)

Jentene ved 3 av 18 sivilingeniørutdanninger må holde seg hjemme når NTNU inviterer til Jentedag.

VIL VÆRE MED PÅ JENTEDAGEN: Catalina Musinoi tilhører mindretallet av kvinnelige sivilingeniørstudenter som ikke er invitert til Jentedagen.
Catalina Musinoi (27) har kommet inn på sivilingeniørstudiet i industriell kjemi og bioteknologi til høsten. Som ny student ved Gløshaugen hadde hun gledet seg til å møte andre jenter på Jentedagen. Skuffelsen var derfor stor da det viste seg at hennes fag er en av tre sivilingeniørutdanninger som ikke inviterer de kvinnelige studentene til arrangementet. Samtlige kvinnelige studenter ved de 15 andre sivilingeniørutdanningene har fått invitasjon.

- Jeg har hørt så mye om Jentedagen, og da jeg søkte på sivilingeniørstudiet, hadde jeg gledet meg spesielt til en slik dag, sier hun til Universitetsavisa.

- Bevisstløst
Musinoi reagerer på at en liten andel av jentene ekskluderes fra det høyprofilerte arrangementet.

- Det er utrolig bevisstløst å invitere tre fjerdedeler av fremtidige jenter ved Gløshaugen og holde en fjerdedel utenfor, mener hun.

530 jenter har i år fått invitasjon til å delta på Jentedagen, som arrangeres torsdag 24. juli på Gløshaugen. Jenter ved til sammen 18 teknologi- og realfagsstudier har fått invitasjonen, som inkluderer gratis reise og opphold, omvisning, møter med kvinnelige ansatte og næringsliv, samt underholdning.

Jentedagen har vært hyppig omtalt i mediene og omtales av NTNU som en stor suksess i å øke rekrutteringen av kvinnelige søkere til teknologi- og realfag.

- Viktig å knytte kontakter
Musinoi mener Jentedagen er en svært verdifull dag for de kommende studentene. Hun har også forståelse for at NTNU kan ha behov for å fokusere spesielt på enkelte fag hvor kvinner er underrepresenterte. Hun mener allikevel at arrangementet nå har blitt så omfattende at ekskluderingen av tre fag virker meningsløs.

- Det er greit hvis det er tre-fire fag som er med, men når det i praksis har blitt slik at det er nesten alle jentene på Gløshaugen som møtes og får lov til å bli kjent og knytte kontakter, vil det virke negativt å ekskludere en liten gruppe.

- Mannsdominert
Musinoi har allerede takket ja til studieplassen sin og gleder seg til studiestart. Hun påpeker allikevel at studiemiljøet ved Gløshaugen fremdeles er mannsdominert, og at det derfor er viktig for de kvinnelige studentene å kunne danne nettverk og føle seg godt mottatt:

- Jeg har lagt merke til at mange gutter i debatter mener at sivilingeniørnivået dras nedover når jentene kommer inn. Vi trenger derfor definitivt Jentedagen, og kanskje også andre arenaer hvor jenter kan møtes og få være litt tøffe og powerbabe, slår Musinoi fast.

- Kostbart tiltak
Pressekontakt for Jentedagen, Nina Kotte, setter pris på at Jentedagen blir regnet som viktig for de jentene som deltar.

- Jeg kan veldig godt skjønne at det er viktig for jentene å delta. Samtidig er dette et rekrutteringstiltak som først og fremst retter seg mot å få opp andelen kvinnelige studenter på de fagene som sliter med jenteandelen. Det er også et kostbart arrangement, og det er i stor grad opp til de enkelte fagene om de ønsker å være med på Jentedagen, sier Kotte til Universitetsavisa.

Jentedagen har i år en budsjett på en million, og regningen deles mellom NTNU og næringslivet.

Høy oppslutning
De fagene som deltar i år, vil i gjennomsnitt få en kvinneandel på rundt 25 prosent blant de nye studentene dersom de jentene som har kommet inn fra høsten av, takker ja. Rundt halvparten av de inviterte jentene har takket ja til å delta på arrangementet.

- Det ville nok vært langt flere om de hadde hatt bedre tid på å svare på innbydelsen. Svarfristen var svært knapp. Mange er jo også på ferie eller har sommerjobb de ikke kan komme fra, sier Kotte.

Hva slags fag som deltar på Jentedagen, er imidlertid ikke fastlagt en gang for alle.

- Det er noe som vurderes fra år til år, sier Kotte.

Tekst og foto: Audhild Skoglund