MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Desperat hybeljakt i Trondheim (4.8.08, 11:27)

Budrunder på husleie og mange visninger uten å få seg bolig til studiestart. Studentene sliter med å få seg et krypinn i Trondheim.

2500 studenter som søkte bolig hos SiT, har nå fått beskjed om å finne noe annet på det private markedet fordi SiT ikke har flere boliger å tilby. Det betyr at de må kjempe på et stadig hardere boligmarked hvor flere titall mennesker møter opp på hver visning, og budrunder på husleie blir stadig vanligere.

- Vi har hatt mange flere søkere i år, antallet er nesten doblet i forhold til i fjor, sier faglig leder for utleieavdelinga hos SiT bolig Cathrine Kristiansen til Universitetsavisa. I tillegg til å ha mottatt flere søknader enn normalt, har SiT i år registrert at trøkket på studentboligene begynte tidligere enn normalt.

MÅ UT PÅ DET ÅPNE MARKEDET: De fleste NTNU-studentene må ut på det åpne markedet for å få seg bolig. Det kan føre med seg både budkrig om husleie og avgjørelse ved loddtrekning. Foto: Rolf N. Sterud/NTNU SA
- Vi hadde aldri forventet en så voldsom respons. Det er tydelig at det er mange som er på jakt etter et sted å bo akkurat nå, konstaterer Kristiansen.

Trynefaktor og loddtrekning
Vi er på visning på en 48 kvadratmeter stor leilighet i Weidemannsvei 17. 40 personer har ringt på annonsen på forhånd, og telefonen fortsetter å ringe hos eier Bjørn Skogstad under visninga.

Leiligheten leies ut for 6000 kr inkludert strøm.

- Vi har skjønt at vi har lagt oss på et gunstig prisnivå. Antagelig har vi kunnet tatt enda mer i husleie for denne leiligheten, men vi har bestemt oss for å gå for denne prisen, forteller utleieren.

Mange utleiere kjører nå budrunder på husleia. Det er mulig i et presset marked preget av mange studenter som desperat trenger et sted å bo raskt.

- Dette synes vi ikke er særlig sympatisk og har valgt å avstå fra dette, sier Skogstad, som bare har gode erfaringer med å leie ut til studenter.

Men med så mange på visning, hva ser egentlig utleieren etter - hvordan blir man den heldige som får tilslaget?

- Man kommer langt med et positivt førsteinntrykk, sier Skogstad, som allikevel slår fast at her råder det tilfeldigheter:

- Så langt er det ca. 25 personer som har sett på leiligheten, og vi må antakelig til slutt trekke lodd mellom dem vi liker best.

NY BOLIG? Kathrine Müller (19) og Thomas Høvik Holte (21) foran det som kanskje blir deres framtidige inngangsdør.
60 på liste
Kathrine Müller (19) og Thomas Høvik Holte (21) har kjørt helt fra Oslo denne dagen for å se på blant annet denne leiligheten. Begge skal begynne å studere i Trondheim til høsten, hun på BI og han ved Bygg og miljø ved NTNU.

- Vi synes det var en bra standard på denne leiligheten og også en ok pris, ettersom vi har tenkt å dele. Vi er dessuten vant til Oslo-priser, så en høy husleie er ikke akkurat ukjent.

På en av de andre leilighetene de har tenkt å se på, har allerede 60 personer meldt sin interesse. Planen var å finne en leilighet i løpet av helga før de må dra tilbake til Oslo igjen. Det begynner å haste med å skaffe et sted å bo, ettersom de respektive studiene starter 10. og 13. august.

- I natt har vi tatt inn på hotell, men vi må kanskje bo hos noen venner mens vi leter videre etter sted å bo. Ettersom vi ser at dette blir mer vanskelig enn vi trodde, må vi kanskje finne et sted å bo midlertidig inntil ting roer seg og satse på å finne noe ordentlig fra september, mener de to.

- Vi sjekket nettet allerede i vår og angrer litt på at vi ikke bare tok sjansen og leide noe da, ettersom husleia lå mye lavere på dette tidspunktet. Thomas har jo "tak over hodet"-garanti, ettersom han skal starte på NTNU, mens jeg ikke har det ettersom jeg er BI-student, sier Müller litt bekymret.

Do under trappa
Å lete etter et sted å bo kan kreve mye tid. Internett og aviser tråles, og man må reagere raskt, da mange av hyblene og leilighetene gjerne blir leid ut bare timer etter at de ble annonsert. Huseiere har opplevd så stor pågang at de etter en tid slutter å svare på telefonen. På visninger er det mange potesielle leietakere som har følt hjertet synke når de ser den dårlige standarden som leies ut til svært høye priser.

BRA, MEN ETTERTRAKTET: Jannicke Reberg synes denne leiligheten har god standard, men det er mange om beinet.
Jannicke Reberg har også lett etter et sted å bo i sommer og har i løpet av denne tiden sett mye rart.

- Jeg så på en 2-roms liten leilighet med et shabby kjøkken uten avtrekk. Leiligheten hadde ikke bad, i stedet hadde huseieren satt inn et dusjkabinett ved stekovnen på kjøkkenet. Doet var under trappa i gangen der alle de andre leietakerne gikk forbi. For dette ville huseieren ha 4000 kroner i måneden.

- Jeg ønsker ikke å bo i en gammel nedslitt leilighet eller en kjellerleilighet med fukt og mugg. Jeg hadde håpet at det gikk an å finne noe ok til 5000 i måneden, men det har vist seg å være vanskeligere enn jeg trodde. Standarden varierer veldig, og det er mye som er veldig høyt priset, konstaterer Reberg.

20 kvadrat til 5300
En 20 kvadratmeter stor hybelleilighet i Dyre Halsesgate ble i starten av juli annonsert til 5300 i måneden. Strøm ville komme i tillegg. To uker senere ble tilsvarende hybelleilighet annonsert til 5700 i måneden. Etter stor pågang fra potensielle leietakere satte utleier så opp prisen til 6100, samt krav om ett års leiekontrakt.

Dette er faktisk mulig i dagens marked.

Ifølge tall fra SSB var gjennomsnittlig husleie i Trondheim i 2008 på 5384 kroner, både hybler og leiligheter medregnet. En gjenomsnittlig hybel i Trondheim kostet 3336 kr i måneden i starten av året. Ifølge adressa.no var prisen steget til 3495 kroner i måneden i juli.

Bygger ut
SiT er billigere enn utleierne på det private markedet. Problemet er at de kun har 13 % dekning på studentboliger i Trondheim, noe som gjør at de fleste studentene er prisgitt markedet.

- Vi ønsker å få til en dekning på 20 %, sier Terje Bostad hos SiT.

- Vi har fått tilsagn på bevilgninger fra Kunnskapsdepartementet på å bygge nye studentboliger på Berg. Dersom vi oppnår en pris innen de kostnadsrammer som Kunnskapsdepartementet har fastsatt, vil dette skje i samarbeid med Skanska. Forventet byggestart vil i såfall være ved årsskifte 2008/2009 med ferdigstillelse til høstsemester 2010.

Martin Gustavsen i SiT skrev imidlertid tidligere i sommer i et leserinnlegg i UA at SiT sliter med å få bygd disse boligene fordi kostnadsrammen er satt for lavt.

Enn så lenge blir Berg studentby brukt som "tak over hodet"-løsning for de studentene som ikke har funnet seg noe annet sted å bo.

Tekst og foto: Solveig Hovstein