MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Overraskende funn i The Lancet (4.8.08, 17:00)

Spedbarn født som resultat av kunstig befruktning har høyere dødelighet enn barn født gjennom naturlig befruktning. Nå mener NTNU-forskere at årsaken er å finne i ufruktbarheten selv.

Resultatene ble nylig publisert på The Lancets nettsider, og hele artikkelen kommer snart i det prestisjetunge tidsskriftet.

Liv Bente Romundstad. Foto Pål R. Romundstad
Brennhett tema
The Lancet er et av de mest prestisjefylte tidsskriftene innen medisinsk forskning. Studien utgår fra Institutt for Samfunnsmedisin i samarbeid med fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital. Liv Bente Romundstad er førsteforfatter av studien.

- Mer enn 2 prosent av alle fødsler i Norge er resultat av assistert befrukting, og denne andelen er stigende. Jeg tror både tematikken og de gode dataene vi har fra Medisinsk fødselsregister har vært utslagsgivende for at artikkelen ble antatt, sammen med at dette er en brennhet problemstilling innen dette fagfeltet i hele den vestlige verden, sier hun til Universitetsavisa.

Stor studie
Tidligere studier har vist at barn etter assistert befruktning i gjennomsnitt veier litt mindre, fødes tidligere og har noe økt dødelighet i svangerskap og i forbindelse med fødsel enn det andre barn har. Det er imidlertid ikke kjent om dette skyldes prøverørsbehandlingen eller faktorer knyttet til det å ha redusert fruktbarhet.

Studien sammenlignet først 1 200 922 fødsler etter naturlig befruktning med 8229 fødsler etter assistert befrukting. Resultatene fra disse analysene var i tråd med tidligere studier.

Deretter identifiserte de 2546 kvinner som både hadde fått barn etter naturlig og assistert befruktning. Dermed kunne de mer direkte studere effekten av behandlingen i og med mødrene var sine egne kontroller. I denne analysen var det ikke lenger forskjell i fødselsutfall.

FAKTA

THE LANCET:

"Effects of technology or maternal factors on perinatal outcome after assisted fertilisation: a population-based cohort study":

Liv Bente Romundstad, Pål R Romundstad, Arne Sunde, Vidar von Düring, Rolv Skjærven, David Gunnell, Lars J Vatten

Behandlingen ikke farlig
Det kan dermed se ut til at årsakene til forskjellene i spedbarnshelse ligger i ufruktbarheten selv, og ikke skyldes behandlingen som ufrivillig barnløse gjennomgår.

- Her har forskningsstridens kjerne ligget, sier Romundstad. - Gjennom vår nye modell for sammenligning har vi sannsynliggjort at teknologien ikke har skylden for økt risiko.

Hormonelle årsaker
Forskerne har studert de medisinske årsakssammenhengene for et lite utvalg. Basert på dette tror Romundstad at hormonforstyrrelser hos kvinnene kan ha betydning. Mangel på fruktbarhet hos kvinnen gir dårligere prognoser for fosteret enn lav sædkvalitet hos mannen.

Forskergruppen ved NTNU og St. Olav planlegger å følge opp dataene i årene fremover. De har også planer om å se på misdannelser i forbindelse med kunstig befruktning.

The Lancet

Av:Tor H. Monsen