MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Arkitektenes juss-buss (14.8.08, 12:55)

Jusstudentene har gjort det. Blivende leger også. Nå tar også framtidige arkitekter skrittet ut av tegnesalene. Arkitekthjelpen er først i sitt slag i Norden.

GRATIS RÅD: Kristian Dahl får hjelp og veiledning av arkitektstudentene (f.v.) Jarle Mjåtveit, Martin Vodde og Solvår Nyhavn. Foto: Tore Oksholen
- For mange nybakte arkitekter er møtet med virkeligheten et sjokk. Det kan bli innledningen på en tung og vanskelig tid. Vi tilbyr en anledning til å møte våre framtidige oppdragsgivere litt før.

Jarle Mjåtveit og Martin Vodde er begge fjerdeårsstudenter ved arkitektutdanningen ved NTNU. Sammen med femteårsstudent Solvår Nyhavn har de inntatt en skranke i Bytorget ved byggesakskontoret. Her tilbyr de gratis rådgivning til alle som har noe de vil ha bygget eller konstruert.

Bygger garasje
- Vi hadde en fyr her i går, som ville bygge på garasjen. Vi kunne komme med innspill i forhold til både konstruksjon og plassering – for eksempel at tilbygget ikke må legges for nær gata slik at siktlinjen mot et veikryss hindres. Dessuten ville han ha flatt tak selv om reguleringsplanen forutsatte skråtak. Det er slike problemstillinger vi kan gi råd om over bordet, sier Vodde og Mjåtveit.

Ved siden av å ta imot folk som kommer til skranken og legger fram sine problemer, tar de også gjerne imot henvendelser om timebestilling over epost, og folk må gjerne legge ved relevante plantegninger og liknende.

Hjelper andre – og seg selv
Jusstudentene i Oslo har lenge hatt sin juss-buss, et omreisende tilbud hvor folk kan komme med sine små og litt større juridiske problemstillinger. Ofte kan det være snakk om forholdsvis enkle ting, hvor en student som snart har fullført sitt studium er fullt ut kapabel til å gi gode svar.

Også legestudentene har fulgt opp. Når åtti prosent av studiet er ferdig, har en medisinstudent anledning til å praktisere innenfor et avgrenset område, samt å skrive ut resepter.

Om man er kommende lege, arkitekt eller advokat, er formålet det samme: å hjelpe sine framtidige klienter, samtidig som man hjelper seg selv.

Misfornøyde studenter
- Vi ser at mange arkitektstudenter blir misfornøyde når de begynner i jobb, forteller Mjåtveit og Vodde. Mens man gjerne drømmer om å bli prosjektleder i Snøhetta og tegne et nytt bibliotek i Alexandria, er virkeligheten for mange en grå tilværelse på bakerste benk i et stort arkitektkontor.

- Vi vil gi studentene mulighet til å bli kjent med de små og store utfordringene en arkitekt møter i sin hverdag. Man får anledning til å bli profesjonalisert før man er ferdig, sier de to.

Vinn-vinn
Myrtveit og Vodde mener dette er en klassisk vinn-vinn-situasjon. – Vi tror at vår rådgivning kan bidra til å heve kvaliteten på mindre bygg. Tilbudet er jo rettet mot dem som i utgangspunktet ikke ville søkt eller sett seg råd til arkitektfaglig kompetanse.

Ved siden av ren rådgivingstjeneste har Arkitekthjelpen også opprettet en egen prosjekteringsgruppe. Første oppdrag er allerede klart.

- Denne vil skille seg fra rådgivningstjenesten ved at den tar på seg betalte oppdrag. Høsten 2008 vil vi gjennomføre et pilotprosjekt i samarbeid med Den Norske Turistforeningen. Oppdraget går ut på å lage idéprosjekter til foreningens fremtidige hytteutbygginger, forteller Mjåtveit og Vodde.

TA MED PLANTEGNINGER: Du kan ta med bilder og plantegninger til Arkitekthjelpen dersom du trenger råd. Foto: Kenneth Stoltz
På plass hver fredag
Trondheim kommune støtter Arkitekthjelpen med et pengebeløp på 40 000 kroner og praktisk, gjennom å stille lokaler på Bytorget til disposisjon hver fredag utover høsten. De tre studentene som står i spissen for prosjektet, har dessuten jobbet på byggesakskontoret i Trondheim kommune i tre uker i sommer.

Bortsett fra et liknende tiltak i Tyskland er Arkitekthjelpen alene i det nordlige Europa med sitt konsept. Nå håper ildsjelene bak prosjektet at det skal bli mulig å få til liknende opplegg også ved universitetene i Oslo og Bergen.

Foruten bidraget fra kommunen har NTNU bidratt med 80 000 kroner gjennom fakultet for arkitektur og billedkunst, og Arkitekthjelpen samarbeider også med Forbrukerrådet.

Arkitekthjelpens skranke på Bytorget er åpen hver dag denne uka, og videre utover hver fredag i tidsrommet 10.00-13:30.

Tekst: Tore Oksholen