MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Stipendiat med kniver for Brusletto (22.8.08, 11:13)

Metallurg og stipendiat Fredrik Haakonsen har gjennomført sitt eget innovasjonsprosjekt – på egen hånd og i løpet av en sommer.

PROTOTYPENE:Fredrik Haakonsen hvor han trives best - i verkstedet i kjelleren på Bergbygget. Foto: Tor H. Monsen
Kunnskapsminister Tora Aasland var nylig ute i mediene og etterlyste gode historier fra forskerne som illustrerer viktigheten av hva de driver på med.

Utviklet i løpet av sommeren
Stipendiat på Institutt for materialteknologi Fredrik Haakonsen har i flere år samarbeidet med trønderske knivsmeder. Haakonsen får næret sin interesse for kniver, mens tradisjonsbundne knivmakere får glimt inn i stålforskningens siste oppdagelser. Denne kunnskapen har Haakonsen tatt med seg inn i sitt eget, uoffisielle innovasjonsprosjekt – knivprodusenten Brusletto skal nå lansere prototyper av knivene hans for markedet.

Ikke tok det lang tid å utvikle dem, heller.

- Jeg hadde møter med Brusletto i mai i år. Der fikk jeg klarsignal for å jobbe frem to prototyper. Jeg har brukt sommerferien min på å lage dem ferdig, forklarer mannen fra Sarpsborg.

Allerede i høst tilbys kniven for innkjøpere fra de store sportskjedene.

Ofte tar utviklingen av nye prototyper flere år.

Overlevelseskniv
Det var i mai han kom i kontakt med direktøren ved Brusletto knivfabrikk på Geilo. Han gav klarsignal til å utvikle ideene videre. Brusletto så seg om etter nye markedssegmenter, og mente at Haakonsens amerikanskinspirerte design traff blinken.

- Vi tente på designet til Fredriks kniver fordi det passet så godt inn i vår idé om en overlevelseskniv, sier direktør ved Brusletto Ken Ove Nyhus.

Unik ståltype
Det er Brusletto og Helle som er de største fritidsknivprodusentene i Norge. Bedriftene er likevel for små til å drive forsknings- og utviklingsarbeid.

- Fredriks kompetanse er unik for oss, sier Nyhus.

Knivprodusenten smidde mens jernet var varmt. Haakonsens ekspertise har resultert i en kniv med en helt ny ståltype for Brusletto. Bruken av krom for rustbestandighet, karbon for hardhet, og innslag av molybden og vanadium i toppkvalitets verktøystål staver innovasjon i en svært tradisjonsbundet bransje preget av tollekniven og bjørkeskaftet.

Stålet er hardt og holder dermed godt på skarpheten, samtidig som det er så seigt at det kan bøyes 90 grader uten å knekke, ifølge Nyhus.

En av prototypene bruker faktisk et material som opprinnelig er utviklet for kjøkkenbenker – kjent som Mikarta.

Koster flesk
Hvorfor er ikke dette nye revolusjonerende stålet brukt tidligere?

- Fordi det koster 400 ganger mer enn det vanlige stålet vårt, sier Nyhus.

Kniven kommer til å koste anslagsvis 2500 kroner ut til deg og meg. En tradisjonell, norsk kniv får du for 500-600 kroner.

Forsker på slitestål
Haakonsen skal etter planen levere avhandlingen sin til jul. Han har forsket på egenskapene ved såkalt slitestål som blant annet brukes i steinknusing. Han har jobbet inn mot en slik bedrift i Stavangerområdet. Prosjektet er finansiert gjennom fakultetets egne strategi- og omstillingsmidler.

Hvor går karriereveien videre?

- Drømmen er jobb i en av de større knivprodusentene i USA eller Japan, sier stålmannen.

Av:Tor H. Monsen