Stipendiat med kniver for Brusletto
(22.8.08, 11:13) Metallurg og stipendiat Fredrik Haakonsen har gjennomført sitt eget innovasjonsprosjekt – på egen hånd og i løpet av en sommer. |
PROTOTYPENE:Fredrik Haakonsen hvor han trives best - i verkstedet i kjelleren på Bergbygget. Foto: Tor H. Monsen |
Kunnskapsminister Tora Aasland var nylig ute i mediene og etterlyste gode historier fra forskerne som illustrerer viktigheten av hva de driver på med.
Utviklet i løpet av sommeren
Stipendiat på Institutt for materialteknologi Fredrik Haakonsen har i flere år samarbeidet med trønderske knivsmeder. Haakonsen får næret sin interesse for kniver, mens tradisjonsbundne knivmakere får glimt inn i stålforskningens siste oppdagelser. Denne kunnskapen har Haakonsen tatt med seg inn i sitt eget, uoffisielle innovasjonsprosjekt – knivprodusenten Brusletto skal nå lansere prototyper av knivene hans for markedet.
Ikke tok det lang tid å utvikle dem, heller.
- Jeg hadde møter med Brusletto i mai i år. Der fikk jeg klarsignal for å jobbe frem to prototyper. Jeg har brukt sommerferien min på å lage dem ferdig, forklarer mannen fra Sarpsborg.
Allerede i høst tilbys kniven for innkjøpere fra de store sportskjedene.
Ofte tar utviklingen av nye prototyper flere år.
Overlevelseskniv
Det var i mai han kom i kontakt med direktøren ved Brusletto knivfabrikk på Geilo. Han gav klarsignal til å utvikle ideene videre. Brusletto så seg om etter nye markedssegmenter, og mente at Haakonsens amerikanskinspirerte design traff blinken.
- Vi tente på designet til Fredriks kniver fordi det passet så godt inn i vår idé om en overlevelseskniv, sier direktør ved Brusletto Ken Ove Nyhus.
Unik ståltype
Det er Brusletto og Helle som er de største fritidsknivprodusentene i Norge. Bedriftene er likevel for små til å drive forsknings- og utviklingsarbeid.
- Fredriks kompetanse er unik for oss, sier Nyhus.
Knivprodusenten smidde mens jernet var varmt. Haakonsens ekspertise har resultert i en kniv med en helt ny ståltype for Brusletto. Bruken av krom for rustbestandighet, karbon for hardhet, og innslag av molybden og vanadium i toppkvalitets verktøystål staver innovasjon i en svært tradisjonsbundet bransje preget av tollekniven og bjørkeskaftet.
Stålet er hardt og holder dermed godt på skarpheten, samtidig som det er så seigt at det kan bøyes 90 grader uten å knekke, ifølge Nyhus.
En av prototypene bruker faktisk et material som opprinnelig er utviklet for kjøkkenbenker – kjent som Mikarta.
Koster flesk
Hvorfor er ikke dette nye revolusjonerende stålet brukt tidligere?
- Fordi det koster 400 ganger mer enn det vanlige stålet vårt, sier Nyhus.
Kniven kommer til å koste anslagsvis 2500 kroner ut til deg og meg. En tradisjonell, norsk kniv får du for 500-600 kroner.
Forsker på slitestål
Haakonsen skal etter planen levere avhandlingen sin til jul. Han har forsket på egenskapene ved såkalt slitestål som blant annet brukes i steinknusing. Han har jobbet inn mot en slik bedrift i Stavangerområdet. Prosjektet er finansiert gjennom fakultetets egne strategi- og omstillingsmidler.
Hvor går karriereveien videre?
- Drømmen er jobb i en av de større knivprodusentene i USA eller Japan, sier stålmannen.
Av:Tor H. Monsen |