MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Annenhver student drikker for mye (29.8.08, 11:40)

En av tre studenter har et helseskadelig drikkemønster. NTNU-studentene er verst.

Fadderuka, som markerer oppstarten av studieåret, er en uke hvor nybakte studenter blir kjent med hverandre og med faddere - med alkoholens assistanse.

Alle håper på venner
Det er et fugleberg av studenter oppe ved festningen. Alle håper på nye venner, noen vil høre på bandet som skal spille og grille seg en burger, mens andre er mest opptatt av å drikke øl.

Kamilla Tørlen, leder for fadderuka ved Dragvoll, er svært fornøyd med oppmøtet.

LIVLIG UNDER IMMATRIKULERINGSFESTEN: Stadig flere opplever at bakrusen blir vanskelig å hanskes med, viser ferske undersøkelser. Foto: Under Dusken/Sveinung S. Sivertsen
Under fadderukene er det både arrangement hvor det er tillatt å drikke alkohol og helt rusfrie arrangement, som for eksempel volleyballturnering. Denne kvelden er det konsert og grilling, og arrangementet er i utgangspunktet rusfritt, forklarer hun til Universitetsavisa. - De som tar med alkohol, gjør det på eget initiativ.

- Trenger ikke feste hele tida
Har dere tatt noen grep slik at det skal bli mindre drikking?

- Når det gjelder festing, er det litt etter hva folk gjør det til selv. Det er intense uker, og folk blir slitne. Folk trenger ikke feste hele tida.

- Noen studenter drikker seg nok fullere enn andre. Det finnes alltid noen som oppfører seg dårlig, mens mange andre oppfører seg bra. Jeg synes studentene har oppført seg fint, sier Tørlen.

Sponset fadderuke
Fadderuka blir sponset av flere sponsorer, og NTNU sentralt bevilger penger til flere av arrangementene. Aktivitetene spenner fra konsert til rebusløp og aktivitetsdag. Tørlen ser på starten av studiet som en svært viktig inngang til et nytt sosialt miljø.

- Går man glipp av disse ukene, tar det kanskje litt lengre tid å bli kjent med medstudentene. Dessuten treffer man folk på tvers av studiene, så alle kan finne noen de klaffer med.

- I vår beste alder
Gjengen bak Fadderukene har også fått tilbakemelding fra Studieby1, som syntes studentene hadde oppført seg eksemplarisk under immatrikuleringen i forhold til forsøpling, rus og bråk.

- Vi er ellers medmennesker. Ser vi noen som er i overkant fulle, går vi selvfølgelig bort og spør om det går bra. Vi så ei jente som satt utenfor Circus og var helt bortreist, men rundt henne stod det fire personer som forsøkte å hjelpe henne så godt de kunne. Disse spurte om hun hadde det bra, om hun ville ha mat, og om de skulle skaffe taxi til henne, sier Tørlen.

- Samtidig: Vi er i vår beste alder, det er lov å ha det gøy, og de fleste vet hvor grensene går.

Nær halvparten drikker for mye
En fersk undersøkelse viser at 44 prosent av studentene ved NTNU har et helseskadelig alkoholkonsum. Det er 7 prosent høyere enn studentene ved Universitetet i Oslo. Undersøkelsen viser at ved UiO har 37 prosent av studentene et helseskadelig forbruk av alkohol.

- Unge arbeidstakere påvirker alkoholkulturen i bedriften de kommer til, sier prosjektansvarlig Nina Kahlbom til NRK Puls.

- At det er et så stort alkoholkonsum blant studentene, kan påvirke arbeidsmiljøene i fuktig retning, fortsetter hun.

En av tre i faresonen
Ifølge studentavisa Universitas er så mange som en av tre studenter i faresonen for helseskader som følge av sitt alkoholforbruk. Det forteller Ellen Marie Tefre, sosialantropolog og prosjektleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning, til Universitas.

Tefre har ledet prosjektet «Studenter og rusmidler», som offentliggjorde resultatene sine nylig. Rapporten viser at studentenes alkoholkonsum ved UiO har økt med 20 prosent fra 1997 til 2006, og at så mange som 13 prosent av de kvinnelige og 16 prosent av de mannlige studentene har en alvorlig risiko for å få alkoholrelaterte skader.

Et oppsiktsvekkende trekk ved utviklingen er også at kvinnelige studenter i aldersgruppen 25-29 år drikker 42 prosent mer i dag enn i 1997.

Av: Solveig Hovstein og Tore Oksholen