Åtte meter kreativitet
(15.9.08, 15:22) Det mangler ikke lyspunkt på veggen du finner ved NTNUs institutt for Datateknikk og Informasjonsvitenskap (IDI). Nå vanker det store premier til den som klarer å bruke lysveggen mest mulig kreativt. Sammen med Trondheim Electronic Arts Centre arrangerer instituttet en konkurranse om å gi den 480 cm lange og 180 cm høye veggen et best mulig kunstnerisk uttrykk.
|
LYSENDE KONKURRANSE: Professor Laccheri foran lystavla. Foto: Knut Sørheim/Universitetsavisa |
- Veggen ble lagd i 2005 av arkitektstudent Åsmund Gamlesæter som et elektronisk kunstutrykk til prosjektet «Trestykker», forteller professor Letizia Jaccheri ved IDI. Gamlesæter tok kontakt med instituttet for teknisk hjelp til prosjektet. Det fikk han.
LCD får nytt liv
- Vi bidro med teknisk ekspertise og sponsing fordi vi så at dette prosjektet hadde et stort potensial. Prosjektet ville kunne nå ut til folk og gjøre informasjonsteknologi mer synlig.
- Som datanerder har vi ofte problemer med å kommunisere med andre folk, derfor var dette gull verd, syntes vi, ler Jaccheri.
Lysveggen er en 201-tommers LCD-skjerm med en oppløsning på 90 ganger 30 piksler og har 2400 lyspunkt. Det ble også bygd en tilsvarende vegg som nå står i Bodegaen på Samfundet og som lever sitt eget liv der.
Skulle rives
Etter ett år skulle huset i forbindelse med prosjektet «Trestykker» rives. Heldigvis ble både veggen og huset tatt vare på. Huset ble hytte, og veggen ble satt opp inne på instituttet ved hjelp fra en gruppe fra Eksperter i Team.
- Det som har vært interessant for meg med denne veggen, er at etter mange år i databransjen har det blitt stadig mindre datamaskiner og stadig flere pixler. På denne veggen er det relativt få lyspunkt i forhold til størrelsen, altså få pixler, noe som skaper refleksjon over forskjellige grafikkbegrep og løsninger.
Veggen kan fungere på mange plan.
- Vi hadde besøk av 4. klasse ved Ila skole som hadde det veldig artig med denne veggen. Selv barn på 10 år klarer å skape uttrykk på veggen, så ingen bør være redd for å prøve seg. Man kan jobbe på mange nivåer. Det er mulig å fordype seg i kildekoder, men også å konsentrere seg mest om det visuelle.
Fristen nærmer seg
Dette er en internasjonal konkurranse med innleveringsfrist 15. september. Vinneren blir kåret under konferansen Trondheim Matchmaking 2008, festivalen for teknologi og kunst, som arrangeres 16.–18. oktober.
Ved å gå inn på nettadressen for konkurransen kan alle gi veggen forskjellige uttrykk. Her vil man også få se en simulator som viser det som er på veggen i øyeblikket
- Det er fremdeles mulig å prøve seg, understreker professor Jaccheri.
GPS og klimasensorer
Det vil også være interessant å sette til flere uttrykk som for eksempel musikk. Andre komponenter, som for eksempel mikrofoner som fanger opp lyd, GPS og klimasensorer, kan legges til. Disse kan igjen påvirke hva man ser på veggen.
- Målet er at dette kan bli en permanent installasjon for publikum i det offentlige rom i Trondheim. Selv om dette er en teknologisk konkurranse, vil de kunstneriske uttrykkene og ambisjonene til deltakerne veie tungt, sier hun.
Vinneren av den åpne konkurransen vil få 2000 euro. Andreplass gir 1500 euro og tredje 1000 euro. Bidrag fra NTNU studenter evalueres separat og uavhengig av retningslinjene for den åpne konkurransen.
Elektronikk som uttrykk
Mange kunstnere bruker elektronikk som en uttrykksform og flere av disse vil man kunne oppleve under Trondheim Matchmaking.
- Gjennom dialog mellom kunstnere og mennesker som jobber med informasjonsteknologi håper vi det kan komme nye ideer til bruksområder. Det er en fin måte å få gjort informasjonsteknologi synlig i samfunnet, sier professor Letizia Jaccheri.
Siste frist for å yte sitt bidrag går ut ved midnatt.
Av Solveig Hovstein |