Borte best
(23.9.08, 11:45) De kler seg i rosa og heier på bortelaget. Vi ble med Heia Bortelaget på kamp. |
STORT ØYEBLIKK: Styremedlem i Heia Bortelaget, Ingeborg Karlsen, er opprinnelig Sandefjordsupporter. - Det største jeg har opplevd på Lerkendal var da Sandefjord vant 5-2 i semifinalen. Det var helt stille her da, folk skjønte ikke hva som skjedde. |
- Her tas det ikke hensyn. Her spilles det fotball, overhører jeg en fotballfar forklare sin unge sønn i pølsekøa på Lerkendal Stadion.
Studentforeningen Heia Bortelaget skulle dog vise seg å være en svært så hensynsfull gjeng som lar de verste banneordene ligge når de blir plassert midt på familietribunen på Lerkendal.
- Vi får ikke stå med bortesupporterne lenger. Det er litt dumt, mener Ingeborg Karlsen, som opprinnelig er Sandefjordsupporter.
- Det har blitt strengere regler fra NFF sin side, pluss at ikke alle bortesupporterne ville ha oss der, utdyper leder i Heia Bortelaget, Runar Flataker.
Håper på nedrykk
Heia Bortelaget ble stiftet i 1992, og etter det vant Rosenborg serien 13 år på rad. De møter trofast opp på Lerkendal for å heie på bortelaget, selv om det, som denne søndagen, medfører at de må heie på HamKam.
De senere årene har ting likevel sett litt lysere ut, og i år ligger det an til at vi får oppleve noe som ikke har skjedd siden 80-tallet; to år på rad uten trøndergull.
FAKTA | ”Fan-klubben Heia bortelaget (av Lerkendal)” ble stiftet av studenter i 1992 som en protest mot Rosenborgs dominans i norsk fotball, og har over 3000 medlemmer.
De praktiserer kun livstidsmedlemskap, og det koster 20 kr. For trøndere er det halv pris.
Foran hver Rosenborg-kamp selger de rimelige billetter på Stripa på Gløshaugen.
Foreningen legges ned når Rosenborg rykker ned.
19. oktober heier de på Strømsgodset.
Hjemmeside: http://org.ntnu.no/fkhbal. | - Det overordnede målet er at Rosenborg skal rykke ned i 1. divisjon, proklamerer Moldesupporter Runar.
- Men da kommer jo ikke Molde hit lenger heller?
- Da flytter vi, ha ha. Nei, men det er jo ingen som liker Rosenborg, så det gjør ingenting.
I sine rosa skjorter er de et fast innslag i borgetorget på 17. mai, hvor de får litt variabel mottakelse.
- Det kommer jo noen kommentarer, men de fleste ser humoren i det.
Pokal til modige dommere
Utdeling av pokaler er en viktig tradisjon for Heia Bortelaget. Hvis bortelaget vinner, får de en pokal som takk for fremragende innsats på Lerkendal. Dommere som dømmer straffe mot Rosenborg, får pokal med inskripsjonen ”Takk for stort mot på Lerkendal”.
- Pokalene er ikke så populære blant dommerne, medgir Ingeborg.
- Nei, de er visst litt redd for å bli tatt for å være partiske, utdyper Roger. - Etter Lyn-kampen løp jeg bort til spillertunnelen for å gi pokal til dommeren fordi han dømte straffe til Lyn, men han bare ristet på hodet og gikk inn. Jeg fikk pratet med kapteinen til Lyn, så han tok med pokalen og skulle gi den til dommeren.
- Ga dere pokal til Stoltidis?
- Hvem?
- Han som brakk beinet på Skjelbred.
- Å ja, ha ha, vi får sende en i posten, flirer Runar. - Skjelbred er for øvrig en spiller jeg har sansen for, selv om han spiller på Rosenborg, fortsetter han, men kommer litt ut av det idet HamKam ødelegger et fin angrepsmulighet med en elendig tversoverpasning.
Riseth, hvor er du?
Hatobjekter er en viktig del av supporterkulturen, og for gjengen i Heia Bortelaget var Vidar Riseth et deilig hatobjekt i mange år. Etter at han dro til Lillestrøm, har andre overtatt tronen.
- Steffen Iversen har jeg ingenting til overs for, fnyser Runar.
- Hva med Pelu, han som ramlet?
- Det var jo latterlig. Jeg husker ikke hvem som tok straffen, men det må jo være kjedelig å ta straffe når du vet det var juks.
|
HEIA BORTELAGET HOLDER humøret oppe så lenge det bare står 1-0 til Rosenborg. Fra venstre: Runar Flataker (opprinnelig Moldesupporter), Gjermund Vingerhagen (Fredrikstad) og Esben Føllesdal (Brann). |
Rosenborgspiller John Pelu skaffet seg mange uvenner da han i kampen mot Viking ramlet på en måte som sportsredaktøren i Rogalands Avis mente var en god illustrasjon på hvordan det ser ut når en flyktning blir skutt i ryggen. Sportsredaktøren benyttet også anledningen til å kalle Rosenborg-trener Erik Hamrén for en hallik (det er jo uvant å se en mann i dress utenfor julebordsesongen), men medlemmene i Heia Bortelaget er ikke så opptatt av trenerne.
- Jeg har ikke noe spesielt forhold til trenerne til Rosenborg, men jeg liker at de bytter trener ofte, sier Gjermund Vingerhagen. – Spesielt når de sparket treneren etter å ha tatt seriegull. Det var bra.
Medaljedilemma
Som Fredrikstad-supporter får Gjermund et dilemma når Bodø/Glimt gjester Lerkendal i november. Glimt kjemper med Fredrikstad om medalje, og skal Gjermund sitte her og håpe på Rosenborg-seier?
- Det har vært en litt urealistisk problemstilling før, så jeg har ikke tenkt så mye på det. I utgangspunktet er det alltid viktigere at Fredrikstad vinner enn at Rosenborg taper, sier han og holder på diplomatiet.
- Jeg kan ikke vise meg på jobb hvis jeg sier for mye dritt om RBK. De prøvde å tvinge på meg en Rosenborg-skjerf en gang, men det gikk ikke.
Neste kamp
Lagene går til pause med 1-0 til hjemmelaget, og Heia Bortelaget er ikke fornøyd med angrepsviljen til HamKam. I andre omgang løper Konan Ya slalom mellom Kamma-forsvarere før han sentrer til Sapara, som scorer. Ingeborg begraver ansiktet i hendene. På 3-0 går ansiktet langt ned mellom knærne, og ved 4-0 begraver hun seg i betongen. Fotball handler om følelser, og hun får da i hvert fall kjent på lidelsen ved å være HamKam-supporter fra Sandefjord.
- Akkurat nå er det vel ikke så greit å være Hamkam-supporter fra Hamar heller, kommenterer hun tørt, før hun finner fornyet styrke i fotballsupporterne evige mantra:
- Men neste kamp... Bare vent!
Tekst og foto: Thomas Wold |