Bråk om ledelse i Bergen
(7.10.08, 09:36) Debatten om ledelsesform ved universitetene har nå også tatt av i Bergen. Hemmelige avtaler og påstander om lederflukt i kjølvannet av valgt rektor er blant ingrediensene. |
Universitetet i Bergen, Bergen museum. Foto: Wikimedia. |
Bakgrunnen er debatten om valgt eller tilsatt rektor.
Bergen skal bestemme seg
Ved NTNU skal Styret i et ekstraordinært møte 17. oktober svare på om vi skal fortsette ordningen med tilsatt rektor og ekstern styreleder, eller om vi skal gå tilbake til normalordningen.
Universitetet i Bergen har i dag normalordningen, med valgt rektor som også er styrets leder. UiB setter i høst i gang en prosess for å lodde stemningen i organisasjonen for valg av ledelsesform.
Debatten i mediene om dette spørsmålet startet i internavisen På høyden. Siden har regionavisen Bergens Tidende (BT) kastet seg over saken.
|
Rektor ved Universitetet i Bergen, Sigmund Grønmo. Foto: UiB |
BT anklages av en medieprofessor for å drive en vendetta mot sittende UiB-rektor Sigmund Grønmo.
Bukken og havresekken
Vestlandets største avis setter i en serie artikler fokus på ledelsesmodellen og -kulturen ved UiB. BT stiller spørsmålstegn ved rektor Grønmos ”dobbeltrolle” som øverste sjef og samtidig leder av styret. Dette gjør ham i stand til både å forberede styresaker, og å vedta dem.
”Bukken til havresekken,” kaller BT dette i et oppslag lørdag.
- Dette er i hvert fall ikke i tråd med god virksomhetsstyring…[], sier næringslivsmann Jan Einar Greve. Greve har selv vært aktiv på UiBs vegne. Han er også styreleder i BT.
Lederflukt?
I den hittil siste artikkelen mener BT å påvise at tolv ledere skal ha sluttet i løpet av de siste to årene. Jostein Gripsrud er professor i medievitenskap og anklager avisen for å drive en vendetta mot sittende UiB-rektor Sigmund Grønmo. Han kaller et av oppslagene et ”makkverk av anonym skittkasting” og en kampanje for å svekke Grønmo.
Personaldirektør, eiendomsdirektør, utdanningsdirektør, IT-direktør, en assisterende direktør og en underdirektør i sentraladministrasjonen skal være enten sluttet eller har fått andre oppgaver.
BT hevder å ha snakket med et tredvetalls personer rundt ledelsen. Gjennomgangstonen er en av stor skepsis til Grønmos lederstil. Ingen av kildene har villet stå frem med navn, ifølge avisen fordi kildene frykter represalier.
Professor Gripsrud er ikke overbevist av BTs dekning. Han kritiserer i sterke ordelag avisens bruk av anonyme kilder. Bruken av anonymitet kan i seg selv skape inntrykk av et større konfliktnivå enn det reelle, hevder han.
Konflikt mellom direktør og rektor
For to år siden ble den tidigere universitetsdirektør Kåre Rommetveit skviset ut av sjefstolen av den da ferske rektoren Sigmund Grønmo. Det var åpenbart store samarbeidsproblemer mellom de to sjefene.
Grønmo skal ha benyttet sin posisjon som leder av styret til å orientere om konflikten mellom ham selv og Rommetveit, uten at universitetsdirektøren fikk samme mulighet. Grønmo ønsker i dag ikke å kommentere BTs påstand.
|
Universitetsdirektør ved UiB, Kari Tove Elvbakken. Foto: UiB. |
I 2006 ble en hemmelig avtale signert, og Rommetveit var ferdig etter 17 år som administrativ sjef i Bergen.
- Bred høringsrunde
Mandag rykket Grønmo og universitetsdirektør Kari Tove Elvbakken ut med et motsvar i form av et debattinnlegg i På høyden:
- I BT argumenteres det for at vi bør endre ledelsesmodell – til ansatt rektor og ekstern styreleder. Dette kan universitetsstyret eventuelt vedta med to tredels flertall. Nå skal vi ha en spørreundersøkelse blant de ansatte om dette og andre spørsmål knyttet til ledelse og styring, og vi skal ha en bred høringsrunde i universitetssamfunnet før styret tar stilling til saken.
Av:Tor H. Monsen |