Kult og skummelt
(8.10.08, 10:35) Kule, skumle edderkopper venter på deg på Vitenskapsmuseet i høstferien. |
Den unge damen og tusenbeinet: Ylva Dyrendal likte skorpionene best, men det afrikanske togtusenbeinet var heller ikke så verst. Alle foto: Thomas Wold |
Ivrige unger trives godt med et stykke glass mellom seg og edderkoppene. Georg, Hermann og Jonas har tatt stand ved en poecilotheria fasciata (Sri Lanka ornamentert tretarantell)
- Den var litt stygg, mener Hermann.
Taranteller
Som navnet antyder, holder denne karen til i Sri Lanka (tarantellaen altså, ikke Hermann). De fleste taranteller er ufarlige for mennesker, men enkelte arter i Asia og Afrika kan ha sterkere gift enn sine artsfrender. De gule beina kan tyde på at du bør passe deg litt for denne edderkoppen. Hensikten med utstillingen er skjønt ikke bare å skremme vannet av de små.
FAKTA | Spennende småkryp
Edderkopputstillingen er i andre etasje på Vitenskapsmuseet, og varer hele høstferien.
Åpent hverdager 10-15, og lørdag-søndag fra lø 12-16. Omvisning etter avtale.
Priser: Barn 10 kr. Voksen: 25. Student/honnør kr. 15. Gratis for organiserte skole- og barnehagegrupper. |
- Vi håper at folk får respekt for edderkoppene, ikke bare med tanke på at de er farlige, men at de har en funksjon i naturen. Det er viktig å ta vare på mangfoldet, og ikke sprøyte alt så man sitter igjen med bare hest og ku, forklarer Gunnar Holt ved formidlingsseksjonen ved Vitenskapsmuseet.
Sort enke ikke enke
Et godt eksempel på det er den svært giftige skorpionen deathstalker som er med på utstillingen.
- Elementer fra giften brukes nå til eksperimentell behandling av enkelte typer kreft i hjernen, så kanskje de kan brukes til å redde liv, opplyser skorpionens eier, Jan Ove Rein.
Han er førstebibliotekar ved NTNU, og har slike krypdyr som fagfelt. I samlingen sin har han også den mest beryktede av alle edderkopper, nemlig sort enke. Det er flere enn James Bond som har fått føle kjerringas vrede, men navnet lyver litt.
- Sort enke er ikke en enke. Det har forekommet at hun spiser ektemannen sin, men det er ikke vanlig, oppklarer Jan Ove Rein. – Hannen kommer seg vanligvis unna, og parer seg på nytt.
Den store reisen
I det siste har det vært flere angstbiterske oppslag om sorte enker som blir oppdaget i Sverige, og de har også tittet innom her til lands. De sorte enkene slår seg gjerne ned i vedstabler, lagerrom og gamle biler. Dermed blir de iblant med som blindpassasjer når varer krysser grenser.
|
Litt giftig: Georg, Hermann og Jonas bruker litt av høstferien til å ta en Sri Lanka ornamentert tretarantell i nærmere øyensyn. |
Blant annet fikk en bilentusiast på Vinstra seg en liten overraskelse da en sort enke var ekstrautstyr på en bil han hadde importert fra USA. Heldigvis orker ikke slike edderkopper å bo i det norske klimaet.
- Det er teoretisk mulig at de kan bo innendørs i Norge, men de kan ikke spre seg ut i naturen, kan Jan Ove trøste oss med. Dessuten er ikke de sorte enkene fullt så morderiske som vi liker å tro.
- Fire til fem prosent av de som blir bitt, dør. Og da har det ofte med allergiske reaksjoner på behandlingen å gjøre.
Skummelt kult
Ylva Dyrendal er en av de 250 ungene som tok turen innom Vitenskapsmuseet i løpet av den første åpningstimen på tirsdag, og tar seg tid til å beundre det afrikanske togtusenbeinet.
- Det er kjempemorsomt, Jeg liker å se på skorpionene.
Broren Are er med henne, og er klar på hva han likte best.
- Den store edderkoppen. Den var kul og skummel.
Av: Thomas Wold |