Går for videreføring av enhetlig ledelse
(9.10.08, 13:41) Det kreves to tredjedels flertall i Styret for å reversere ordningen med enhetlig ledelse. Dette kom fram i dagens styremøte. Dette betyr sannsynligvis at ordningen med ansatt rektor vil bli videreført. |
GRUNN TIL Å KLØ SEG I HODET: Arnstad fikk endelig svar på en juridisk nøtt om flertallsbeslutninger i dagens styremøte. Foto: Tor H. Monsen |
Valgt eller ansatt Rektor?
Flertallsbestemmelsene er et sentralt spørsmål, ettersom det setter sterk føring for mulighetene for å få flertall den ene eller den andre veien.
Krever to tredjedelers flertall
Styreleder Marit Arnstad valgte i septembermøtet å utsette behandlingen til hun hadde fått svar fra juridiske hold i Kunnskapsdepartementet om hvilke type flertall som trengtes i Styret for å avgjøre saken.
På dagens styremøte kunne hun informere om svaret.
- Vi har fått svar fra departementet om forståelse av avstemningsregler. Departementet sier at merknader fra Stortinget til loven må tas hensyn til. Det kreves at det må kvalifisert flertall til for å reversere vedtak. Videreføring krever kun simpelt flertall, sa hun.
Flertall for videreføring
Dermed har litt av spenningen i forbindelse med styrebehandlingen den 17. Oktober forsvunnet. Det er lettere å samle et simpelt flertall for videreføring enn to tredjedeler for reversering.
Det er noen av de ansattes representanter som har ivret for å gå tilbake til valg av rektor. Det virker sannsynlig at de eksterne representantene vil stemme for videreføring. Det er fra før kjent at studentrepresentantene er for enhetlig ledelse.
FAKTA | Svaret fra Kunnskapsdepartementet:
Vi viser til brev 25. september 2008 om tolking av universitets- og høyskoleloven § 10-4.
Utgangspunktet er at styret med to tredels flertall kan bestemme at rektor skal
ansettes, jf. universitets- og høyskoleloven § 10-4. I tråd med Kirke-, utdannings- og
forskningskomiteens merknad i Innst. O. nr. 48 (2004-2005) om universitets- og
høyskoleloven, legger departementet til grunn at det kreves minst to tredels flertall i
styret for å treffe vedtak om endring av ledelsesmodell også ved overgang fra
styringsmodell med ansatt rektor til styringsmodell med valgt rektor.
Brev til NTNU, 26.9.2008 |
Tilhengere av en enhetlig toppleder trenger kun å samle seks styremedlemmer for et gyldig vedtak om videreføring av dagens ordning. Tilhengere av valgt Rektor vil måtte tromme sammen åtte medlemmer.
Skarpe fronter
Parter i organisasjonen har stått steilt mot hverandre, først og fremst representert ved Forskerforbundet på den ene siden, og styreleder Arnstad på den annen.
Forskerforbundet har spekulert på om Arnstad har hatt en hemmelig agenda ved å skylde på departementet for å få utsatt saken i septembermøtet.
- Dette [svaret fra departementet] kommer ikke som noen bombe, sier Forskerforbundets Svein Kristiansen. – Nå er jeg temmelig sikker på at ordningen med ansatt Rektor vil bli videreført, sier Kristiansen.
Juridisk nøtt
En av landets fremste juridiske eksperter på offentlig rett - professor Jan Fridthjof Bernt - har konkludert motsatt av departementet. Han viser til loven, som ikke sier noe om avstemningsregler for å reversere tilbake til normalordningen. Dette tolker han som at en slik reversering kun krever simpelt flertall. Samtidig har han offentlig signalisert at han er skeptisk til enhetlig ledelse. Bernt er også tidligere rektor ved UiB.
Universitetsavisa klarte ikke å få en kommentar fra Bernt, torsdag.
Av:Tor H. Monsen
Innst.O.nr.48 (2004-2005) – merknader til loven |