Lausunger søker trygge hjem
(13.10.08, 14:57) Professorene blir stadig eldre, mens stipendiatene som skal erstatte dem går for lut og kaldt vann. Aksjonen "Lausungene 2008" er sint på regjeringen som avlyste Rekrutteringsmeldingen tidligere i år. I følge Nifu-Step er 58 prosent av professorene på universitetene og høyskolene 55 år eller eldre.
Her på bruket skal nesten halvparten av den faste vitenskapelige staben skiftes ut i løpet av de neste ti årene. Samtidig er du gjennomsnittlig over førti år før du får deg fast vitenskapelig stilling.
Roper varsko
I denne demografiske situasjonen roper nå landets doktorgradstipendiater, timelærere og post doktorer et varsko i form av en underskriftskampanje og en nettside.
I løpet av neste tiårsperiode kan mange dyktige forskerrekrutter forsvinne på grunn av økonomisk, faglig og jobbmessig usikkerhet. Hva skjer da med kunnskapsoverføringen, lurer en av initiativtakerne bak aksjonen, Ragnhild Hutchison.
|
- Vi elsker det vi driver med, sier stipendiat Ragnhild Hutchison. Men tålmodigheten har sin grense. Foto: Privat |
- Det er klart det er mulig å få jobb om ti år, men vi skal leve i mellomtiden også, sier, stipendiat Hutchison.
Midlertidige driver UiO
Aksjonen Lausungene har samlet tall som viser at 60 prosent av forskning og undervisning ved Universitetet i Oslo drives av midlertidig vitenskapelige ansatte.
- Lausungene er en slags kjærlighetserklæring, vi elsker det vi driver med. Problemet er at innen 55-åringene går av, har vi mistet mange av dem som skal erstatte professorene. I dag er det et flertall av kvinner blant stipendiatene. Jeg er også redd vi særlig mister mange kvinner så lenge forutsigbarheten er så dårlig, mener historikeren, som er en av fire norske stipendiater ved European University Institute i Firenze.
Hun håper på et nytt engasjement når hun skal tilbake til Norge, men forhåpningene er ikke store.
Etterlyser klare meldinger
Er det ikke stipendiatene som selv sliter med å forstå at den moderne PhD ikke er en garanti for et videre forskerløp?
Hutchison etterlyser klare meldinger:
- Klart det er viktig med doktorgrader også i næringslivet. Om doktorgraden ikke skal være en rekrutteringsstilling, er ikke dette klart formulert. Om dette er målsettingen fra regjeringens side, er det ikke klart formidlet til oss. Er ikke doktorgraden en forskerutdanning, da må det sies fra, sier hun.
FAKTA | LAUSUNGENE 2008
”En ny underklasse har kommet til i forskningsverden; akademias "lausunger". De ansettes for korte perioder, uten forutsigbarhet og med små sjanser for den forskerkarrieren de blir forespeilet ved starten.”
Fra nettsiden |
En lenge annonsert rekrutteringsmelding fra sittende regjering, ble avlyst til fordel for en helt ny Stortingsmelding om forskning, som skal komme neste år.
Rekrutteringsmeldingen som forsvant
- Rekrutteringsmeldingen var viktig fordi den skulle følge opp løftene i Soria Moria-erklæringen. Den ville satt de midlertidig vitenskapelige ansattes situasjon på dagsorden og fortalt hva Norge ville med forskningen i årene fremover, sier Hutchison.
Konsekvensen nå kan i stedet bli dårlige hasteløsninger for å gjennomføre generasjonsskifte i akademia, ifølge stipendiaten.
Alternativ melding
Lausungene har opprettet en egen webside. I skrivende øyeblikk har over 1700 personer underskrevet oppropet. Hensikten er å samle flest mulige underskrifter, og få så mange konkrete innspill som mulig. På dette grunnlaget skal de lage en alternativ rekrutteringsmelding. Lausungene tar sikte på å levere denne til regjering og Storting oppunder jul.
- Om vi ikke får hjelp av politikerne, håper vi på julenissen, sier Hutchison lakonisk.
Styremedlem Lise Lyngsnes Randeberg: - Er ikke sikker på om ledelsen har kontroll
Lausungene 2008
Av:Tor H. Monsen |