MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

RANGERING
Hva gjør de andre? (14.10.08, 23:05)

Universitetsavisa har spurt noen av landets universitetsrektorer om hvilke tiltak som medfører byks på rangeringene. Fellesnevneren er "primærvirksomheten".

En annen interessant fellesnevner er at ingen av Universitetene i Bergen, Tromsø eller Oslo nevner spesifikke tiltak rettet mot å stige på universitetskåringer. Alle framhever det åpenbare: Det langsiktige arbeidet med å heve kvalitet og kvantitet på forskning og undervisning. Enkelt, men likevel vanskelig.

  • HOVEDSAK: NTNU faller for fjerde året på rad.

    Universitetet i Bergen
    Bergen har hatt den sterkeste økningen av de fire største universitetene i Norge. På årets THES-rangeringen endte UiB på 227. plass. Viktigere er utviklingen de siste fire år: Universitetet på Nygårdshøyden har steget bortimot hundre plasser siden 2005. Dette er klart landsbeste.

    Rektor ved UiB - Sigmund Grønmo. Foto: UiB
    Rektor Sigmund Grønmo er noe lunken overfor THES-metodologien, men fornøyd med at tiltakene som UiB har igangsatt, tydeligvis har virket:

    - Jeg konstaterer at vi reelt sett har steget på rangeringen, sier rektor ved Universitetet i Bergen. Sigmund Grønmo. - Innenfor samfunnsvitenskap er vi rangert som 139, for fagområdet humaniora 140. Dette er vi svært fornøyde med, sier han.

    UiB har jobbet med å styrke forskningen for å øke synligheten internasjonalt. De har sett på konsekvensene av Kvalitetsreformen, og mulighetene for å frigjøre mer tid til forskning, og de har lagt ned ressurser for å øke graden av internasjonal publisering.

    - Dette er et langsiktig og møysommelig arbeid, disse tingene er ikke egnet for hasteløsninger, mener Grønmo.

    Disse generelle grepene er en del av en kvalitetsheving for primærvirksomheten som uansett ville vært gjennomført. UiB har ikke gjennomført målstyrte tiltak utelukkende for å stige i gradene på THES, i følge rektoren.

    Grønmos største innvendig mot THES-rangeringen er dens store vektlegging av omdømme. Denne normative vurderingen gjøres ved at akademikere og bedriftsledere blir bedt om å rangere de aller beste universitetene i verden. De mindre kjente institusjonene vil aldri komme med på slike lister, uansett faglig standard. Ettersom omdømme teller 50 prosent av totalvurderingen, taper de mindre uforholdsmessig mange plasser, tatt i betraktning andre kvaliteter.

    Universitetet i Tromsø
    Universitetet i Tromsø har i hine, hårde dager vært helt nede i gruppen 400-500. Fra 2005 til i år har de imidlertid steget 60 plasser. I år passerte det nord-norske universitetet NTNU på THES-listen. Jarle Aarbakke er rektor:

    Jarle Aarbakke ved UiT. Foto: UiT
    - Jeg har et rimelig avslappet forhold til disse rangeringene. Det er som Dagbladets forhold til prester: De er mot prester, men for kvinnelige prester. På samme måte er jeg nå selvfølgelig glad for at Tromsø har steget siden 2005.

    - I likhet med Bergen, har vi de siste årene jobbet for å styrke forskningsledelse og forskningspolitikk. Vi har gjort det godt på ordninger som Yngre fremragende forskere, og på Sentre for fremragende forskning og Sentre for forskningsbasert innovasjon. Vi har brukt ressurser på forskerutdanning og forskerskoler og vi publiserer mer og produserer flere doktorgrader. Vi har god på andel internasjonale studenter, sier han.

    Internasjonalisering er en av indikatorene THES bruker: UiT har ca ti prosent utenlandske studenter.

    UiT har heller ikke valgt å gjøre særskilte tiltak for rangeringenes skyld.

    Jarle Aarbakke tror at den nylige fusjonen mellom universitetet og høyskolen i Tromsø vil dra ned plasseringen til neste år.

    Universitetet i Oslo
    Ved Universitetet i Oslo var det tirsdag styremøte, og avisa klarte ikke å få kommentarer til denne saken. UiO sendte imidlertid ut pressemelding sist torsdag om deres 177. plass i årets THES-kåring:

    Rektor Geir Ellingsrud ved UiO. Foto: UiO
    Rektor Geir Ellingsrud mener dette er et resultat av universitetets arbeid med faglig prioritering de siste årene.

    - Dette viser at Universitetet i Oslo er et fremragende universitet i internasjonal sammenheng og i en klasse for seg selv i Norge, skriver han.

    Innenfor de fem fagområdene som dekkes i THES – Samfunnsvitenskap, humaniora, naturvitenskap, teknologi og helsefaglig forskning – kom UiO best ut i kategorien for samfunnsvitenskap. Her endte hovedstadsuniversitetet rett utenfor den eksklusive topp hundre-listen.

    Mer overraskende er det kanskje at UiO også markerer seg som et bra universitet for teknologi, ifølge pressemeldingen.

    Ellingsen ser for seg Oslo som et ”lokomotiv” blant de norske universitetene:

    – Utfordringen fremover blir å holde denne posisjonen, sier Ellingsrud, - Andre lands myndigheter satser bevisst på å styrke sine toppinstitusjoner for å møte den stadig hardere internasjonale konkurransen. Alle land trenger lokomotiver som kan åpne dørene for mindre institusjoner og bedrifter, mener Ellingsrud, som håper at også den norske regjeringen vil forstå dette.

    NTNU-rektor Torbjørn Digernes: - Dette er skummelt

    Av:Tor H. Monsen

  •