Stålbolter blir gull verdt
(15.10.08, 16:09) Professor Charlie Lis nye bolter vil øke både sikkerheten og lønnsomheten av gruvedrift. På torsdag starter han Norbolt Rocksupport AS opp med god hjelp av NTNU Technology Transfer. I flere år har Charlie Li fra Institutt for geologi og bergteknikk fundert over hvordan sikringsbolter som brukes i gruver og tunneler kan forbedres. Dagens bolter absorberer ikke god av energien i berget. De nye boltene tåler deformasjonskrefter bedre som oppstår når berggrunnen beveger på seg.
|
GAMMEL OG NY: Mens Erik Wold fra NTNU Technology Transfer holder en tradisjonell kamstålbolt i hendene, presenterer Charlie Li sin nye d-bolt. |
Bedre, sikrere og billigere
Løsningen er både enkel og genial: Når boltene er litt krokete, kan stålet deformere seg fritt og absorberer minst tre ganger så mye energi.
De såkalte d-boltene (deformable bolt) har også en lengre levetid enn dagens kamstålbolter, øker sikkerheten og reduserer kostnadene ved bergsikring.
Første kommersialisering ved Geologi
Men til å begynne med var de nye boltene bare en idé i Charlie Lis hodet.
- Jeg snakket først med mine gamle kollegaer som syntes at d-boltene hørtes ut som en god idé, forteller professor Li.
Styrket av den positive responsen tok han kontakt med fakultetet som etablerte forbindelsen til NTNU Technology Transfer AS. Noen få uker senere var patentsøknaden sendt av sted og Charlie Li involvert i den første kommersialiseringen ved Institutt for geologi og bergteknikk.
Men arbeidet til NTNU Technology Transfer stanset ikke ved patentsøknaden. Selskapet sørget for finansiering av både labtester og felttester i en svensk gruve. I disse dagene testes boltene med dynamiske tester i Canada for å finne ut hvordan de reagerer på store mengder energi som plutselig opptrer – for eksempel ved seismisk aktivitet.
Tungvekter som styreformann
Så langt har NTNU Technology Transfer skaffet 1,3 millioner kroner til det nye firmaet. 500.000 er brukt på markedsundersøkelser for å gjennomføre dybdeintervjuer med 16 potensielle kunder.
Robert Hermansen, tidligere direktør i Store Norske Spitsbergen Gruvekompani, blir styreformann i det nye selskapet.
- Med Roberts erfaring fra bransjen, øker vi sjansene å lykkes, mener Erik Wold fra NTNU Technology Transfer.
Dessuten er det en stor fordel at oppfinnerprofessor Charlie Li ikke bare har en akademisk bakgrunn, men også har jobbet i industrien.
Muligheter for NTNU-studenter
Norbolt Rocksupport AS vil ha 2,5 ansatte i startfasen, men etter hvert skal medarbeidere med lang fartstid fra markedene i Canada, Australia, Sør-Afrika og Sverige rekrutteres i tillegg.
Også for NTNU-studenter åpner seg muligheter. For eksempel kan stipendiater involveres i videre forskning og utvikling.
Tanken er å samarbeide med studenter i framtida, bekrefter Erik Wold.
- Det hele blir en også god måte å profilere universitetet på.
Professor Charlie Li på den andre siden har ingen planer om å legge forskerkarrieren helt på hylla. Foreløpig jobber han i en 50 prosentstilling i firmaet, men han har intensjoner om å gå returnere til NTNU på fulltid.
Tekst og foto: Claudia Bätcke
Forsidefoto: Jan Christian Sørlie |