LESERBREV Tore Undeland: Ledelse og midler til universitetene
(19.10.08, 17:12)
Hva er viktigst for universitetene? Demokrati, som den gang universitetene var eliteinstitusjoner og samfunnet var udemokratisk, eller at vi aksepterer at vi har et gjennomdemokratisk samfunn og masseuniversiteter. Ledelsen bør konsentrere seg om tilleggsfinansiering til en stadig avtagende offentlig finansiering og finne løsninger.
I Bjørgens siste innlegg skriver han: ”I tillegg mener jeg at demokrati har en verdi i seg selv og der har universitetet tradisjoner og forpliktelser. Det var engang fristed for tenkning og det var også arnested for studenters selvstendighet... være helt klar over sin stolte fortid. For 1000 år siden styrte de europeiske universiteter!” Kan Bjørgen forklare hvorfor han ser bakover til eliteuniversiteter og ikke fremover til dagens og morgendagens masseuniversiteter?
Hva er problemet fremover? Helt klart budsjettene. Politikere reiser og ser reduksjonene i budsjettene som utenlandske masseuniversiteter har pr student, og hvor mye de henter inn fra næringslivet. Jeg mener at diskusjonen bør være om hvilken styringsform som gir mest eksterne midler. Uansett kan den enkelte professor være så samfunnskritisk han/hun vil, uavhengig av valgt/utnevnt ledelse.
Tore Undeland |