MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Pensjonistforeningen klar for eldrebølgen (20.10.08, 14:02)

NTNUs pensjonistforening har rundet 30 år. Vi sendte redaksjonens journalist emeritus ut for å sjekke hvorfor den eldre garde fremdeles velger å henge med gamle kollegaer.

PER BERGE er leder av lokalavdelingen av Pensjonistforbundet, og overrakte sjekk og gave til jubilanten, representert ved leder Kåre Senneset og kona Inger Sofie, som er kasserer i foreningen. Et eksempel på Berges humørskapende vitsemakeri: En kar som skulle adressere en konferanse ble plutselig usikker på om ordet delegater dekket begge kjønn, og helgarderte ved å si: Kjære delegater og delikatesser ...
- Vi er 600 ansatte i aldersgruppen 61 til 70, opplyste rektor Torbjørn Digernes da han talte til en feststemt forsamling som feiret at Pensjonistforeningen NTNU nå har eksistert i 30 år.

Digernes er selv i denne gruppen, og han er bekymret over at konkurransen om arbeidskraft gjør at det blir vanskelig å erstatte de som forsvinner ut av systemet. – Vi mister realkapital, konstaterer rektor.

Men NTNUs tap kan bli Pensjonistforeningens gevinst.

- Tidligere posisjon ingen betydning
- Vi vil gjerne ha flere medlemmer, sier foreningens leder, professor emeritus Kåre Senneset. I dag har foreningen 90 medlemmer, og 69 deltok på jubileumsfesten i speilsalen på Britannia. Stemningen var munter og god, toastmaster Per Berge bidro mye til det. Senere på kvelden tok Arnsteins over føringen, og dansegolvet ble raskt fylt opp av spreke eldre.

ARNSTEINS leverte musikk som passet godt til ivrige dansere med lang erfaring.
Da foreningen ble etablert den 16. oktober 1978 var det på initiativ fra Velferdsutvalget/Samarbeidsutvalget ved NTH og med Arne Espelund som en drivende kraft. De første årene var medlemsmassen dominert av folk fra driftsmiljøet ved det tidligere NTH, men nå omfatter foreningen hele NTNU og alle kategorier av ansatte.

- Her hos oss har tidligere posisjon ved universitetet ingen betydning, understreket en av deltagerne. - Vi hygger oss godt sammen enten vi har vært professor eller renholder.

PERSONNUMMERKRASJ: 91-årige Ove Owesen er bekymret for at Norge snart har fylt opp alle personnumre og kanskje må innføre et nytt system. - Årsaken er at myndighetene har valgt en dum strategi for tildeling av personnummer til innvandrere, mener Owesen.
Forsiktig med data
NTNU-pensjonister er spreke mennesker. Vi hadde tidligere regnskapssjef ved NTH, Ove Owesen, som bordkamerat. I en alder av 91 er han meget våken og interessert i en verden i forandring. Han arbeidet ved NTH fra 1957 til 1985, og så i løpet av disse årene store endringer.

Tidligere var det fastlagt i lovs form at lønnen skulle utbetales i rene kontanter i arbeidstiden, forteller Owesen, som fikk oppleve dataalderens inntog før han forlot NTH. – Vi gikk forsiktig til verks og brukte tid på å innføre data, opplyser han, og legger til at han ble takket av daværende rektor Johannes Moe for at de hadde sluppet fadeser ved å ta et forsiktig steg inn i den digitale verden.

To turer i året
Pensjonistforeningen har møter den første tirsdagen i hver måned i kantina på Varmeteknisk på Gløshaugen. Foredrag, allsang og sosialt samvær står på programmet. Flere vi snakket med sa at de setter stor pris på de mange turene foreningen arrangerer. Ifølge jubileumsprogrammets liste over alle foreningsturene er det et par turer i året, tidlig på sommeren og på høsten, og til både lokale og mer fjerne mål.

Fremtidige NTNU-pensjonister har mye å glede seg til!

Tekst og foto: Arne Asphjell