MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Teknologiens pris (23.10.08, 14:02)

Eller rettere sagt; menneskene bak teknologien. Blomstene satt løst og Olavshallen var pyntet til fest da dyktige forskere skulle gjøres stas på under Technoport Awards.

Forsker Ingvild Haug ved Institutt for bioteknologi mottok Ung innovasjonspris for sin forskning på fiskegelatin. Patentet hennes brukes blant annet i flere kosmetiske produkter. Foto: Carl-Erik Eriksson
Arrangementet gikk av stabelen sist onsdag.

Konferansier Per Olav Alvestad geleidet oss gjennom glade prisvinnere og kunstneriske innslag av blant andre Trondheim Voices, Mambo Compañeros, Sliding Hammers og Sintef Storband. Barneminister Anniken Huitfeldt var til stede for å dele ut Ung innovasjonspris. Prisen er innstiftet av Barne- og likestillingsdepartementet og Trondheim kommune for å synliggjøre dyktige, unge kvinner innen teknologi- og realfag.

- Når jeg reiser rundt i landet og møter dyktige folk innen teknologi- og realfag, så har de ofte bakgrunn fra miljøet i Trondheim, sa Huitfeldt, før hun delte ut prisen til bioteknolog Ingvild Haug for sin forskning på fiskegelatin.

- Prisen er en inspirasjon til å fortsette å jobbe, sa hun og skrøt av miljøet ved Institutt for bioteknologi.

- Veilederne på doktorgradsavhandlingen min hjalp meg med å stole må meg selv og mine egne ideer.

FAKTA

Prisvinnere

STATOILHYDROS FORSKERPRIS
Flerfasegruppen ved Institutt for energiteknikk (IFE). Prisen er på 200 000 kr.

TELENORS FORSKNINGS - OG INNOVASJONSPRIS
Sosiolog og seniorforsker Dr. Richard Seyler Ling ved Telenor Research and Innovation. Prisen består av 250 000 kroner og et diplom.

NTNU OG SINTEFs TEKNOLOGIPRIS
Søkemotorselskapet FAST og ”Fast-familien”, i alt 32 ansatte og tidligere ansatte i FAST, ansatte i Microsoft og ved NTNU. Prisen har en samlet verdi på 150.000 fordelt på glasskunst av Turid Olberg og grafikk av Ingri Egeberg.

TECHNOPORTS PRIS FOR INNOVATIV MILJØTEKNOLOGI
Aker Clean Carbon. Prisen er på 150 000 kr.

DESIGNPRISEN
Formel industridesign for sitt produkt Jockey. Prisen er på 150 000 kr.

UNG INNOVASJONSPRIS
Bioteknolog Ingvild Haug. Prisen er på 100 000 kr.

Søk og du skal finne
”Vi kan klatre gjennom lyst berg” sang Eldbjørg Raknes og Marte Huke, og en av prisvinnerne har i hvert fall funnet en måte å klatre gjennom berg av informasjon. NTNU og Sintefs teknologipris gikk til søkemotorselskapet Fast, som har utviklet søketeknologi for bedriftsmarkedet, og på den måten skapt mange arbeidsplasser i Trondheim og Norge. Fast ble i april kjøpt opp av Microsoft. En av Fasts grunnleggere, John Magnus Lervik, tok i mot prisen.

- Jeg vil takke NTNU og Trondheim for de lærekreftene som er i byen. Uten det hadde vi ikke lyktes, sa han.

Teknologiske miljøløsninger
Miljøtematikken gikk igjen som en rød tråd hele kvelden, og særlig hvordan vi kan bruke teknologi til å løse miljøspørsmål. Technoports pris for innovativ miljøteknologi gikk til Aker Clean Carbon for deres arbeid med Co2-fangstteknologi, som innebærer anvendelse av en betydelig fornybar energikilde. Teknisk direktør Oscar Graf og ingeniør Simon Woodhouse mottok prisen.

- Vårt mål er å bygge verdens første fullskala fangstanlegg for Co2. Prisen er en viktig inspirasjon for dette arbeidet, sa direktør Graf i takketalen.

En annen energitilknyttet pris, StatoilHydros forskerpris, gikk til flerfasegruppen ved Institutt for energiteknikk, NTNU, for sitt arbeid knyttet til flerfasetransport av olje, gass og vann. Prisen ble mottatt av Dr. Scient Jan Nossen.

Teknologi i hverdagen
De to siste prisene gikk til personer som på ulikt vis har tatt for seg hvilken plass teknologiske nyvinninger får i hverdagen vår. Sosiolog Richard Seyler Ling har gjennom 15 år drevet nybrottsarbeid på hvordan mobiltelefonen endrer hverdagen vår. For det ble han belønnet med Telenors forsknings- og innovasjonspris.

Ling er en internasjonal størrelse på området, med mange publikasjoner og undervisningsoppdrag over hele verden. Han har også gjesteforelest ved NTNU. I samtale med Universitetsavisa etter utdelingen understreker han hvor spennende det er for en forsker å kunne følge utviklingen av et helt nytt felt.

- I 1995 var det nesten ingen som hadde mobiltelefon. I dag har nesten alle det, sier den produktive forskeren som tidligere i år ga ut en bok om hvordan mobiltelefonen endrer de sosiale relasjonene.

- I boken går jeg inn på at mobiltelefonen fører til tettere bånd mellom familie og venner. Man er i stadig kontakt med sine intime relasjoner, og det fører til tettere bånd. I kveld fikk jeg for eksempel flere tekstemeldinger fra kona mi, hvor hun ønsker meg lykke til, smiler han.

Geir Eide mottok fra Formal design mottok designprisen for en stol som hjelper funksjonshemmede barn med å være aktive: - Vi har vært i kontakt med flere som er interessert o å selge stolen, sier han. Foto: Carl-Erik Eriksson
Stol for aktive krabater
En annen nyvinning som kanskje ikke blir allemannseie, men som kan få stor betydning for de det gjelder, er stolen Krabat Jockey, utviklet av Formal Industridesign. Stolen er et hjelpemiddel for funksjonshemmede barn, og ble tildelt designprisen for sitt gode design og brukervennlighet. Sparebank 1 har finansiert prisen, og daglig leder i Formel Industridesign,

Geir Eide sa det føltes litt rart å motta masse penger fra en bank i disse dager. Etterpå kunne han fortelle oss litt om hva stolen egentlig gjør.

- Funksjonshemmede barn strever ofte med å sitte oppreist og holde seg i balanse, og det holder dem ute fra en del aktiviteter. Krabat Jockey hjelper dem med å sitte og holde balansen, slik at de lettere kan delta i aktiviteter. Stolen kan senkes ned til gulvnivå, slik at de kan sitte på gulvet og leke med andre barn, og den kan heves opp til kjøkkenbenken hvor de kan holde på sammen med foreldrene sine, forklarer han til Universitetsavisa.

I tillegg er stolen lett og sammenleggbar, slik at den enkelt kan tas med på restaurant eller på besøk. De brukte rundt ett år på å utvikle stolen, og begynner nå å få omsetning på den.

- Vi vant en designpris på verdens største messe for hjelpemidler for funksjonshemmede i Düsseldorf i forrige uke, og vi kom i kontakt med flere som er interessert i å selge den, avslutter han.

Av Thomas Wold