STYRET OG SAMFUNNSANSVAR De eksterne borte fra hvert 3. møte
(24.10.08, 13:19) De eksterne representantene, som ifølge Ådne Cappelen forvalter samfunnsansvaret i styret, er i snitt borte fra hvert tredje møte. Cappelen topper fraværslista. |
UTEBLIR STADIG VEKK: Ådne Cappelen er NTNU-styrets versting når det gjelder å utebli fra møter. Foto: Jon Olav Folsland |
- Jeg er overrasket over at de ansatte har fått så stor plass i NTNUs styre. Dette uttalte eksternt styremedlem Ådne Cappelen (bildet) under siste styremøte. Cappelen utdypet uttalelsen slik: - universitetet styres etter en modell hvor de ansatte og studentene til sammen har flertall i styret. Det er en stor representasjon tatt i betraktning av at staten står for hovedfinansieringen gjennom sin grunnbevilgning.
Cappelen mener at siden ”samfunnet”, ved staten, finansierer universitetet, bør samfunnet også ha en sentral rolle i styre og stell på sentralt nivå.
35 prosents fravær
Hvordan forvalter så ”samfunnsrepresentantene" sitt samfunnsansvar? En forutsetning for å utøve dette ansvaret, er at man faktisk deltar på møtene. Universitetsavisa har gått gjennom styrets protokoller for de tre siste årene, og sett på fraværsstatistikken. Hvem skofter flest møter?
Om man grupperer medlemmene i en ekstern og en intern gruppe (ansatte og studenter), er forskjellen i oppmøte svært stor.
De fire eksterne – Marit Arnstad (styreleder), Morten Loktu, Siri Beate Hatlen og Ådne Cappelen (som overtok for Christian Thommessen i desember 2006), har et samlet fravær på 28 prosent. Om man unntar Arnstad – man vil ikke kunne fungere som styreleder med vesentlig fravær – øker prosentandel fravær til 35.
De syv interne har et samlet fravær på litt under 3 prosent. Om man unntar studentrepresentantene, som har møtt ved samtlige 31 møter, stiger prosentandelen til 4.
Fraværsverstingen
Protokollene viser at Ådne Cappelen er en ”versting” når det gjelder fravær – av de 22 møtene han skulle ha deltatt på, har han uteblitt ved 9 møter.
Selv forklarer Cappelen fraværet sitt slik:
- Da jeg trådte inn i styret, var møteplanen lagt for måneder framover, og møtedatoene var ikke tilpasset min dagbok. Derfor var det uforholdsmessig mange møter hvor jeg ikke hadde anledning til å delta.
- Men faktum er at dere eksterne skofter hvert tredje møte: Hva sier det om hvor flinke de eksterne er til å forvalte sitt samfunnsansvar?
- Det overordnede problemet er at møter flyttes, og vi som jobber i eksterne virksomheter og bor andre steder i landet, ikke er så fleksible i forhold til slike endringer. For øvrig vil jeg si at vi har utmerkede vararepresentanter, og det er gunstig at de også får prøvd seg, sier Ådne Cappelen.
|
STILLER ALLTID OPP: An-Margritt Jensen har ikke uteblitt fra et eneste styremøte. Foto: NTNU |
Aldri borte
Representant for de vitenskapelig ansatte, An-Margritt Jensen (bildet), har ikke skoftet et eneste møte. Bortsett fra studentrepresentantene er hun den eneste i styret som kan skryte av en slik statistikk.
Jensen kommenterer de eksternes fravær slik:
- Det er vel et uttrykk for at de har konkurrerende forpliktelser som tidvis går foran forpliktelsene til NTNU.
Jensen legger til at når det gjelder Ådne Cappelen, er han den av de eksterne representantene som kommer nærmest det å kunne kalles en ”samfunnsrepresentant”, i og med at han kommer fra en ikke-kommersiell forskningsinstitusjon.
Av Tore Oksholen |