MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU vil ha toppidrettsutøvere (30.10.08, 14:20)

Hvorfor er det interessant for NTNU å ha studenter som driver med toppidrett?

FIKK HJELP: Solfrid Andersen, fotballspiller og fysioterapistudent, fikk hjelp fra Olympiatoppen når obligatoriske øvelser kolliderte med landslagssamling.
- Vi tror at toppidrett utvikler mennesker, og når de i tillegg får fagkompetanse i bagasjen, vil de være viktige bidragsytere for utvikling i næringslivet og samfunnet, mener Elling Finnanger, leder ressursgruppa i Olympiatoppen Midt-Norge. Han er opptatt av at de unge idrettsutøverne skal kunne satse i regionen, fremfor å reise til andre steder i landet.

- Det sitter mange i salen her som har gått via idrettslinjer i Midt-Norge og videre til toppidrett og høyere utdanning ved universitet og høgskole.

Flere ben å stå på
Det var et av temaene under konferansen om toppidrett og utdanning som NTNU, HiNT, HiST og Olympiatoppen Midt-Norge arrangerte på Gløshaugen torsdag. Rundt 150 deltakere fikk høre Alf Daniel Moen, fylkesrådsleder i Nord- Trøndelag, si at kombinasjonen toppidrett og utdanning gjør kommunene og skolene i regionen mer attraktive.

GJEVT MED IDRETTSUTØVERE: - Vi skal ikke stikke under en stol at vi synes det er litt gjevt å ha toppidrettsutøvere på våre skoler, sier Knut Arne Hovdal, rektor ved HiNT.
- For de som satser på idrett, så gir det en trygghet å vite at utdanningen gir dem flere ben å stå på.

Ikke bare idrettsutøvere
Den tidligere fotballkjempen fra 5. divisjon på Klæbu Knut Arne Hovdal er nå rektor ved HiNT og er opptatt av å skreddersy opplegg sammen med studenter, næringsliv og offentlig forvaltning. Mer konkret er det snakk om individuelle utdanningsplaner og veiledning, og tilpasning i forhold til arbeidskrav, deltakelse og eksamensavvikling.

- Dette gjelder ikke bare for idrettsutøvere. For eksempel gjelder det også studenter som er politisk aktive, og som møter noen av de samme utfordringene, presiserte han.

Rollemodeller
Prorektor ved NTNU, Julie Feilberg, sa at når NTNU etablerte skilaget Team NTNU, var litt av hensikten å gi spennende kandidater til næringslivet.

- De unge idrettsutøverne er en ressurs for oss. De er flinke studenter. De er motiverte og resultatorienterte, og de er rollemodeller for andre studenter, sa hun og la til at tilrettelegging av utdanningsløp også er relevant for andre enn idrettsutøvere.

OL-BLOMSTER: NTNU-studentene Gøril Snoroeggen, Marit Malm Frafjord og seileren Kristian Ruth fikk blomster av prorektor Julie Feilberg for sine prestasjoner under OL i Beijing.
- Også for de som ønsker å satse på kunst, musikk og politikk er det relevant å legge til rette i forhold til obligatoriske øvinger og praksis, sa Feilberg. Hun benyttet anledningen til å dele ut blomster til NTNUs tre OL-deltakere, håndballspillerne Gøril Snoroeggen (medisin) og Marit Malm Frafjord (energi og miljø), og seileren Kristian Ruth (materialteknologi).

Ingen enkel kombinasjon
Sistenevnte kunne fortelle Universitetsavisa at kombinasjonen seiling og studier er en sammensatt utfordring, men mye henger sammen med økonomi og tid.

- Det er dyrt å ha et liv her i Trondheim, samtidig som jeg skal ha en base for seilinga på Østlandet og litt i utlandet, sier Kristian Ruth.

For eksempel blir det ingen tid til overs for å spe på studiefinansieringen med en ekstrajobb.

- Jobb er uaktuelt nå, det er det rett og slett ikke tid til.

Øyvind Sandbakk, tidligere langrennsutøver og nå PhD-kandidat ved NTNU, understreker at kombinasjonen toppidrett og utdanning ikke bør være enkel.

- Jeg tror ikke universitet er tjent med å sende ut studenter som ikke kan det de skal drive med, bare fordi de er flinke til å gå på ski.

Tekst og foto: Thomas Wold