LESERBREV Trond Andresen: Lær deg litt om NTH, Cappelen
(31.10.08, 13:54)
Ekstern styrerepresentant Ådne Cappelen mener ifølge Universitetsavisa at "når samfunnet, ved staten, finansierer universitetet, bør samfunnet ha en sentral rolle i styre og stell på sentralt nivå".
Han "peker på skillet mellom en konkurranseutsatt bedrift og en statlig institusjon uten produksjon som hovedmål". "Dersom universitetet var mye mer konkurranseutsatt, hvor inntektene i all hovedsak avhang av hva man produserte av studiepoeng og forskning, samt konkurransebaserte eksterne forskningsbevilgninger gjennom Forskningsrådet og slikt, synes jeg ikke det ville vært rimelig med krav om eksterne representanter i styret (...) Men ... dette er ingen realistisk eller ønskelig ordning."
Til informasjon:
NTH ble formelt startet 15. september 1910. Høyskolen var ledet av professorrådet. Professorrådet besto i 74 år!
I hele denne perioden hadde vi altså en institusjon som var 100% internt ledet. Institusjonen disponerte suverent de store beløp samfunnet bevilget hvert år. Meg bekjent var det i denne lange perioden verken problemer med korrupsjon eller pengesløsing, og NTH løste sine oppgaver til samfunnets største tilfredshet. Konkurransedyktig var NTH også (noe som framheves i dette innlegget som har stått ubesvart i drøye 2 år). Mer enn NTNU er i dag, på tross av at "samfunnet" nå angivelig er representert i NTNUs styre.
Ådne Cappelen mener altså at noe slikt "ikke er ønskelig". Visste han når han sa dette, at institusjonen styrte seg sjøl suverent i 74 år? Hvorfor skulle dette da være så utilrådelig i dag?
Jeg får bekreftet nok en gang at de eksterne styremedlemmene kan for lite om den institusjon de er satt til å lede. Og at "nødvendigheten" av eksterne representanter i styret ikke er en naturlov slik det framstilles i dag, men et politisk valg.
Man slipper unna med slikt fordi fordi de fleste kan for lite om vår historie.
Trond Andresen
teknisk kybernetikk |