LESERBREV Tim Torvatn: Oppsiktsvekkende nye teorier om demokrati!
(4.11.08, 09:03)
NTNU-styret overrasker stadig! Det er jo en kjent problemstilling i statsvitenskap at lav valgdeltakelse kan bety et demokratisk problem. Derfor diskuteres det ivrig hvordan man kan øke valgdeltakelsen i ulike valg. Flertallet i NTNU-styret går imidlertid nye veier og hogger den gordiske knute en gang for alle. Løsningen er tilsynelatende genial; dersom valgdeltakelsen er tilstrekkelig lav er det nå blitt mer demokratisk å la en gruppe på 11 mennesker tilsette en rektor! Borte er alle bekymringer over om folk vil komme på valgdagen og om de vil sette seg godt nok inn i saken til faktisk å gjøre et ”godt valg”. Det eneste styret dessverre ikke sier noe om, er hvor lav valgdeltakelsen bør være før det er mer demokratisk å tilsette en leder.
Ideen har selvfølgelig stort internasjonalt potensiale. Vi trenger ikke gå lenger enn til det amerikanske valget for å se mulighetene. Der er det normalt ca. 25% av den voksne befolkningen som stemmer. En NTNU-styrerepresentant kan dermed selvsikkert dra over dit for å fortelle amerikanerne at de kan spare seg alt dette stresset med valg av president. Det er så allikevel udemokratisk og dessuten dyrt. La heller et styre på 11 tilsette presidenten!
Her hjemme sitter nok statsministeren trygt, for deltakelsen i stortingvalg er fortsatt tilstrekkelig høy, selv om det går nedover også her. Men hva med de som sitter i NTNU-styret? De eksterne er jo allerede plukket ut så det er jo demokratisk nok, men det brenner muligens et blått lys for de interne, for oppslutningen rundt deres valg er vel ikke noe høyere enn oppslutningen rundt rektorvalgene? Og i disse studenttingsvalgdager må det være betryggende for studentene å vite at dersom valgdeltakelsen blir tilstrekkelig lav, er det bare å droppe hele greia og la en liten komite tilsette studenttingsrepresentantene. Eller hvorfor vente på informasjon om valgdeltakelsen? Det er vel bare å tilsette. Dette gjør jo som kjent også underverker for effektiviteten og beslutningsdyktigheten til den som innehar stillingen, og det trengs vel i Studenttinget også?
Jeg skulle gjerne ha vært med og hørt hvilke vurderinger styret gjør av kandidatene til rektorvalget, men det styremøtet er vel i demokratiets navn lukket, slik at vi vanlige dødelige som skal styres ikke har adgang. Men jeg kan jo gå på styremøtet der det skal diskuteres valg eller tilsetting på nivå 2 og 3. Kanskje kan jeg der lytte til nye og enda mer oppsiktsvekkende teorier fra NTNU-styret om demokrati og medbestemmelse på arbeidsplassen??
Med vennlig hilsen
Tim Torvatn
Førsteamanuensis NTNU
PS: Såvidt meg bekjent stemte tre av styremedlemmene imot fortsatt tilsetting av rektor. Takk til dem, og regner med at de forstår at innlegget ikke er rettet mot dem! |