Ansatte må betale dyrt for SiT-mat
(5.11.08, 15:24) Ansatte og andre ikke-studenter kan oppleve en prisoppgang på minst 25 prosent når de handler i SiTs matbutikker og kafeer fra årsskiftet. |
DYRERE MAT: Heretter må ansatte betale mer for kantinematen. Foto: Rune Petter Ness/NTNU-Info |
Årsaken er at departementet skjerper kravene til å gi rabatt i studentkantiner. Det eksisterer en regel om at momsfritaket, som studentkantinene nyter godt av, bare skal gjelde for studenter. Men så lenge handlende ikke-studenter utgjør mindre enn 5 prosent, er det ikke noe krav til differensiert betaling.
Nå er imidlertid en ny lov på trappene, som innskjerper kravet til at rabatter kun skal komme studenter til gode. Dermed må SiT heve prisen med 25 prosent, og deretter kreve at man viser studentlegitimasjon for å nyte godt av rabatten.
Først ned, så opp?
Et alternativ er å senke dagens pris noe, før momsen legges på. Dette er ennå ikke avgjort, sier driftssjef Snorre Simonsen i SiT.
I første omgang innføres toprissystemet i kafeene på Øya og i Ranheimsveien. De øvrige serveringsstedene får trolig toprissystem fra nyttår.
Prisene kan bli ytterligere hevet i neste omgang, fordi den nye loven sier at ”verdien av fristasjoner” skal innkalkuleres i studentrabatten: Det vil i SiTs tilfelle si at de ikke betaler husleie til NTNU. Denne fordelen skal legges på prisen som de ansatte betaler for sin mat.
Men trøsten er at ansatte som tar med maten fra kafeen slipper unna med en merverdiavgift på 14 prosent - slik det er hos andre serveringssteder.
Av Tore Oksholen |