Krisa fyller studentkantina
(6.11.08, 09:41) Mens prisene stiger i takt med arbeidsledigheten i Spania, er maten i kantina på universitetet i Granada like billig. – Vi har aldri før hatt så lange køer, sier universitetskokk Cándido Madrid Bueno. |
BILLIG OG POPULÆRT: Det går med mye kylling for å mette tusener av studenter om dagen. |
(Granada, Spania): Køen for å kjøpe matbong når nesten helt ut til inngangsdøra.
- At kantinene våre får mer besøk henger i stor grad sammen med den økonomiske krisen. Studentene skjønner at det er billigere å spise her enn å lage seg mat hjemme. Samtidig tilbyr vi sunn og god middelhavskost som spanske studenter vet å sette pris på, sier universitetskokken Cándido Madrid Bueno.
I forhold til på samme tid i fjor har besøket på de fire kantinene til Universitetet i Granada økt med 15 prosent. Det tilsvarer 40 000 flere solgte måltider dette skoleåret enn i fjor.
Dette har skjedd uten at antallet studenter har endret seg tilsvarende.
Bobla sprakk
Spania fikk den økonomiske krisen før de andre landene i Europa. En boligboble som sprakk så det gjallet over hele den iberiske halvøya i fjor, gjør at mange spanjoler sliter med å betale huslånene sine. Samtidig stiger både arbeidsledigheten og prisene. Bare i oktober økte antallet arbeidsledige med over 190 000. Aldri før har så mange blitt arbeidsledige på en måned.
2,8 millioner spanjoler står nå uten jobb.
I krisetider fylles studentkantinene i Spania. Og det er ikke så rart. En typisk spansk ”menú”, bestående av forrett, hovedrett og dessert, koster minst ni euro på vanlige billigrestauranter. På universitetet i Granada koster den bare tre euro, og det har den gjort siden 2005.
En ”menú” kan inneholde for eksempel en suppe til forrett, kylling med poteter i hvitløkssaus til hovedrett, og litt karamellpudding til dessert.
Vin og brød er inkludert.
|
KØENE VOKSER: Ingeniørstudentene Manuel Linde og Luis Soto foretrekker å bruke tid i køen på kantina, fremfor å betale mer for å lage maten selv. |
Billigere enn kollektivmat
Etter 20 minutter i kø kan endelig ingeniørstudentene Manuel Linde (18) og Luis Soto (18) sette seg og nyte kyllingen. Studentene legger ikke skjul på at det er prisen som lokker dem til kantina.
- Det er billigere å spise her enn det ville vært å lage maten hjemme i kollektivet. Dessuten ville jeg spist mye mindre variert og sannsynligvis ikke fått så god mat om jeg skulle laget den selv, sier Manuel Linde, som er førsteårs sivilingeniørstudent.
Avhengig av mor og far
Både han og Luis Soto har merket at økonomien er blitt strammere det siste året. Manuel forklarer at han får stipend fra den spanske staten på omtrent 3000 euro (cirka 25 500 kroner). Det skal vare hele studieåret.
- Stipendet holder ikke til å både betale skole, mat, transport og alt jeg bruker penger på gjennom et år. Derfor er jeg avhengig av økonomisk støtte fra foreldrene mine. Når de har mindre penger å rutte med, betyr det at jeg må finne billige løsninger også, forklarer Manuel Linde.
Luis får 5000 euro i året i stipend. Årsaken til at de ikke får samme sum, er sammensatt.
- Hvor mye du får i stipend, avhenger av flere faktorer, som for eksempel hvor du bor i Spania, hvor mye foreldrene dine tjener og hvor mange medlemmer dere har i familien, forklarer Luis.
|
HEKTISK PÅ KJØKKENET: Kokkene Candido Madrid og Antonio Montes lager empanada med spinat i studentkantina i Granada. |
I likhet med 4000 medstudenter i Granada i Sør-Spania inntar de to sivilingeniørstudentene daglig middagen sin i en av de fire kantinene til Universitetet i Granada.
De har også mulighet til å bestille maten som take-away. Forutsetningen er at de bestiller før klokken fem dagen før.
- Vi har mer å gjøre enn før. Men i disse tider skal vi være glade for det, sier kokken Antonio Montes Plata.
Tekst og foto: Trond Ola Tilseth |