Kulturhistorisk nettløft
(12.11.08, 16:27) De fire universitetsmuseene i Norge lanserer nå en felles fotoportal for vår kulturhistoriske fortid. |
PROSPEKTKORT MED FØLGENDE TEKST: Den Biologiske Station ved Trondhjem. Ukjent år. Alle foto: UBIT/Spesialsamlingene (Bildene i denne artikkelen er ikke en del av VMs samlinger.) |
Universitetsmuseene fotoportal lanseres nå i november. Foreløpig finnes ca 140 000 fotografier i samlingen på fotoportalen. Potensialet er imidlertid langt større: Totalt har de fire universitetsmuseene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø over en million bilder i arkivene.
Meningen er at mesteparten av disse skal digitaliseres og gjøres tilgjengelig for allmennheten i årene fremover. Det vil gi skoler, forskere, historieinteresserte og andre en mulighet for raske og enkle dypdykk i vår kulturhistoriske fortid. Allmennheten kan fritt søke i arkivene. Ønsker man høyoppløselige bilder, kan dette bestilles fra det enkelte museum.
Vitenskapsmuseet i startgropen
I fotoportalen er Vitenskapsmuseet (VM) er ennå i startgropen for arbeidet med å legge inn bilder:
- Kun 1300 bilder ligger inne foreløpig. Dette er for det meste gjenstandsbilder, forteller Gitte Høy-Petersen ved Vitenskapsmuseet.
|
COLLAGE:Immatrikuleringen i 1966, NTH. |
VM har påbegynt et tiårig prosjekt for å digitalisere de forskjellige samlingene sine. De har ennå ikke begynt på bildesamlingene, ifølge Høy-Petersen.
VMs spesialsamlinger inneholder 160 000 fotografier. I skrivende stund er ca 7000 digitalisert. Universitetsbiblioteket har også en egen fotosamling.
Omfattende material
Kulturhistorisk museum i Oslo har mer enn en halv million fotografier, som blant annet inkluderer bilder fra arkeologiske utgravinger, av middelalderkunst, fotografier av gjenstander fra norrøn tid og fra den europeiske antikken, og bildesamlingen etter Roald Amundsen.
Bergen museum har i hovedsak bilder fra vestlandsregionens for- og nåtid. Fotosamlingen inneholder 200 000 bilder, mens 40 000 allerede er digitalisert.
Tromsø har 70 000 bilder fra 1850-tallet og fremover. Mesteparten er bilder fra Nordland, Troms og Finnmark, mange av dem skildrer arbeid og dagligliv.
|
FLYFOTO:Hovedbygningen på gamle NTH, 1952. |
Spleiselag
Fotoportalen er finansiert gjennom et spleiselag av de fire universitetsmuseene. Ifølge prosjektleder ved Universitetet i Oslo – Jarle Ebeling – har selve portalen kostet mellom 400-500.000 kroner.
I tillegg kommer kostnadene ved å gjøre den tålmodighetskrevende jobben med å digitalisere hvert enkelt bilde.
I tråd med Stortingsmelding
Kunnskapsdepartementet offentliggjorde tidligere i år en egen Stortingsmelding – "Tingenes tilstand" – om universitetsmuseene.
- Med fotoportalen ønsker vi å oppnå at så mange som mulig får tilgang til arkivene våre. Dette er i tråd med meldingens anbefalinger, sier Høy-Petersen.
Av:Tor H. Monsen |