LESERBREV Svein Kristiansen: Prosenter og lønn
(16.11.08, 13:27)
I et innlegg her i Universitetsavisa gjør Einar Johan Aas seg munter over undertegnedes sviktende regneferdigheter. Det får så være, men jeg skal prøve å sette oppslaget i avisen inn i en større sammenheng.
For det første: Professorene som gruppe har fått det dobbelte av det deres lønnsmasse tilsa, mens førstestillingene har fått 65 % mer.
Dessuten ble professorer gitt et ekstra trinn i justeringsforhandlingene. I fjor fikk Forskerforbundet førstestillingene over på lønnsramme, slik at de får en viss ansiennitetsutvikling de første årene mens de bygger opp sin kompetanse. Selv om forbundet mener at vitenskapelige stillinger er for dårlig lønnet, er vi så ubeskjedne å si at dette var et bra oppgjør – vel å merke for de i faste stillinger. Også prosentvis!
For det andre: Det er et problem å få lønnstillegg for de i midlertidige rekrutteringsstillinger i de lokale forhandlingene. Dette er arbeidsgivers klare politikk. Flere av dekanene våre mener sågar at lønnstillegg for stipendiater er uheldig i den forstand at de som ikke blir ferdige i tide, belønnes fordi de får ekstra ansiennitetstillegg.
Imidlertid fikk vi til heving av minstelønnen for begge gruppene i justeringsoppgjøret ved ansettelse etter 1. mai i år. Dette kunne vært enda bedre dersom det hadde blitt gjort gjeldende for de som allerede var ansatt.
Når jeg var så sleivete å snakke om de vitenskapelige ansatte som vinnere, må det ses i et litt større perspektiv. Situasjonen var nemlig at en betydelig del av potten som tilsvarte lønnsmassen for rekrutteringsstillingene, tidligere gikk til teknisk/administrative stillinger. Selv om vi ikke er helt i mål, er vi imidlertid kommet ganske langt når det gjelder å sikre denne potten til de vitenskapelige. Dette har vært et problem ved flere universitet, og ved UiO har man nå gått til brudd fordi man bare har oppnådd 53 % av potten. Vi vurderte 1 % prosent som i minste laget for å bryte.
For øvrig vil jeg anta at kollega Aas ikke utelukkende lever av prosenter – ellers blir jo det lokale lønnsarbeidet nokså meningsløst.
Svein Kristiansen
Forskerforbundet |