VEILEDERSTRIDEN DION: Kjenner til lignende saker
(9.12.08, 16:31) Interesseforeningen for doktorgradsstipendiater ved NTNU – DION – får henvendelser fra stipendiater som er kommet i konflikt med veileder. Samtidig advarer foreningen mot å dramatisere alle veilderskifter. |
IKKE ALLTID DRAMATISK: Et veilederskifte trenger ikke å innebære dramatikk, konstaterer leder i DION, Jan Frode Hatlen. Foto: NTNU Info/G.K. |
Det sier Jan Frode Hatlen, som er leder for DION. Hatlen er selv stipendiat ved Humanistisk-filosofisk fakultet.
Universitetsavisa har de siste dagene satt fokus på hva som skjer i saker hvor faglige og personlige konflikter ikke lar seg løse i systemet. Veilederstriden dreier seg blant annet om uenighet blant to veilederlag om en stipendiats skikkethet for doktorgradsutdanning.
Store mørketall
DION er ikke ukjent med personlige konflikter mellom stipendiat og veileder.
- Fra tid til annen får DION spørsmål fra stipendiater om deres rettigheter i slike saker. Her er det nok store mørketall i forhold til at ikke alle nødvendigvis kommer til oss. Mitt inntrykk er at slike henvendelser ikke er begrenset til bestemte fakulteter, sier han.
FAKTA | SAKEN: I februar sendte to veiledere ved NTNU en bekymringsmelding til fakultetet om en ph.d.-stipendiat. I mars ba de om terminering av doktorgradsløpet. Dekanen ved fakultetet grep inn og overførte prosjektet til to nye veiledere ved et annet institutt. De to tidligere veilederne har siden kjempet for å få stanset prosjektet, og om eierskap til det. Rektor har slått fast at overføringen av prosjektet til et annet institutt var riktig etter NTNUs reglement, men striden raser fortsatt.
Hvem eier et forskningsprosjekt?
Bitter strid om veilederskifte
| Noen utskiftninger starter som en faglig konflikt. Stipendiater kan mene seg oversett eller at de ikke får veiledningen de mener å ha krav på. De kan føle at deres eget prosjekt har blitt nedprioritert. Men av og til kan manglende personkjemi være en bakenforliggende årsak som skjules bak faglige begrunnelser, mener Hatlen.
Trenger ikke være dramatisk
- Det kan også være positivt at man bytter veileder, sier Hatlen.
Prosjekter kan endre karakter underveis, særlig i en tidlig fase når prosjektet skal konkretiseres. Dette kan medføre behov for annen veilederkompetanse. Prosjektet kan dermed få en positiv vending ved et skifte, mener Hatlen.
Hatlen mener det bærer på gale veier hvis ethvert veilederbytte fører til spekulasjoner.
- Det blir stigmatiserende om det oppfattes i miljøet som at det er kontroversielt å skifte veileder. Det bør det ikke være. Både stipendiater og veiledere er mennesker, og det er ikke unormalt at det av og til ikke fungerer mellom mennesker, sier han.
DION er mer en strategisk påvirker enn en fagforening. DION går derfor ikke inn i enkeltsaker, og har heller ingen rolle i den aktuelle saken.
Av:Tor H. Monsen |