Mellom ytterlighetene
(14.12.08, 23:31) Rooyen Mavenyengwa er kvotestudent fra Zimbabwe. I romjulen setter han seg på et fly og drar hjem til et land i sammenbrudd. |
AVSKJEDSFEST: Kolleger tok initiativet til et gruppebilde som skal overrekkes Rooyen Mavenyangwe på hans avskjedsfest, mandag. Fra Venstre: overingeniør Anne Nor; førsteamanuensis Jan Egil Afset; overlege Svein Arne Nordbø; overlege Håkon Bergseng; ph.d.-stipendiat og overlege Andreas Ratke; professor Kåre Bergh og overingeniør Hilde Lysvand. Rooyen Mavenyangwe i forgrunnen. Johan A. Mæland – hovedveileder for Rooyen Mavenyangwe – er professor emeritus og kunne ikke være til stede under fotoseansen. Foto: Tor H. Monsen |
Han skal hjem til land på randen av katastrofe. Kolera har brutt ut. De siste rapportene fra landet tyder på at 800 mennesker er døde, og opp til 16 000 står i fare for å bli smittet. Folk blir advart mot å håndhilse.
Vet ikke hva som venter
Mavenyengwa reiser til Harare 27. desember. Julen skal feires i Norge, hvor han har bodd siden 2006. I Harare skal han forbedrede seg for disputasen i august neste år. Det kan bli vanskelig. Samtidig gleder han seg til hjemreisen.
- Jeg har kone og en sønn hjemme i Zimbabwe. Det er vanskelig å være borte fra dem lenge av gangen. Men de klarer seg bra på grunn av pengene jeg sender hjem, sier han.
Under normale omstendigheter kan kolera begrenses. Kolera er imidlertid en sykdom som trives proporsjonalt med graden av samfunnsoppløsning. Sammenbrudd og president Robert Mugabe ved makten ser det ut til å være to sider av samme sak. Hva forventer han seg ved tilbakekomsten?
Mavenyengwa nøler lenge.
– Jeg vet ikke hvordan jeg best kan beskrive det. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg kan vente meg.
Situasjonen endrer seg nemlig hele tiden. Stort sett til det verre. Slik har vært en stund, spesielt etter det såkalte landreformprogrammet fra 2000. Eksport av landbruksvarer var den kanskje viktigste kilden til utenlandsk valuta. I dag er Zimbabwe netto importør av matvarer. Turisme er nå en viktigste eksportsektor enn landbruket.
Hjerneflukt
I mangel på offisielle tall man kan stole på, har eksperter estimert seg fram til en inflasjon for 2008 på ufattelige 100 000 prosent.
Lønningene til universitetsansatte i offentlig sektor har ikke akkurat høyeste prioritet under en økonomisk kollaps. Blir de i det hele tatt betalt?
- Ja visst blir de betalt, problemet er at pengene ikke er verdt noe som helst innen de får dem. Jeg var i Zimbabwe sist i juni i år. Vanlige folk har store problemer med i det hele tatt å få kjøpt noe som helst, sier Mavenyengwa.
Amerikanske dollar er redningen i en situasjon hvor kursen på en Zimbabwe-dollar var en til en med amerikanske dollar i 2003, mens den uoffisielle kursen fire år senere hadde steget til 30 000 per US dollar.
- Forskere og egentlig alle høyt utdannede i Zimbabwe er svært frustrerte over den økonomiske og politiske situasjonen. Alle som kan, forlater landet.
Hjerneflukt er en konsekvens av kollapsen. På lang sikt er denne mer utarmende enn Mugabes økonomiske politikk. Mugabe forsvinner en eller annen gang. Det er imidlertid langt fra sikkert at kompetansen vender hjem etter diktatorens fall.
Akademisk frihet
Alle som driver virksomhet med politiske konnotasjoner på tvers av Mugabes interesser, står i fare for forfølgelse.
- Forskere med politikk som direkte eller indirekte fagområde har ingen akademisk frihet. For mitt eget fagområde har jeg ikke hørt om pålagte begrensninger i forskningen, konstaterer Mavenyengwa.
Mavenyengwa er ansatt ved universitetet i Harare. I første omgang er planen å jobbe i Zimbabwe. Om ikke situasjonen i hjemlandet blir bedre, følger mikrobiologen i fotsporene til de andre landsfordrevne.
Jobber med mulig vaksine
Hans fagfelt er mikrobiologi og immunologi. Doktorgradsprosjektet går ut på å undersøke overflateegenskapene til bakteriene kalt Gruppe B-streptokokker. Målet er å bidra til en mulig vaksine. Han studerer egenskapene og utbredelsen av disse bakteriene blant gravide kvinner og nyfødte innenfor tre distinkte lokalsamfunn i Zimbabwe.
- I fattige land som i Afrika vil en vaksine gjøre mye i forhold til å redusere omfanget av blodforgiftning og hjernehinnebetennelse, sier Mavenyengwa.
Fra den ene ytterlighet til den andre: Også på det vitenskapelige området er det snakk om to verdener.
- Vet dere, når jeg tenker på det vitenskapelige utstyret dere har her i forhold til hva jeg kommer fra, er det ingen begrensinger på hva man kan få til, sier han.
Av:Tor H. Monsen |