Mat og drikke på Jólevis
(19.12.08, 15:16) Hvis du tror du lager tradisjonell julemat i år, ta heller en titt på utstillingen på Vitenskapsmuseet for noen ordentlig gamle oppskrifter.
Ønsker du å lage ordentlig gammel (og kjedelig) mat, ta en titt på oppskriftene hos Vitenskapsmuseet, som er i ferd med å etablere en tradisjon med juleutstillinger. I fjor fikk skoleunger prøve seg som julebrussmakere.
Jól???
Ordet jól er antakelig et begrep som har sin opprinnelig fra lenge før norrøn tid. Ingen vet riktig hva ordet kommer av: Noen tror det stammer fra ”hjul” – som et tidsbegrep hentet fra forestillingen om årets sirkel. Andre tror det til og med stammer fra indisk.
FAKTA | O mjød med din glede
Honning, gjær, vann
Bjor (øl)
Malt, pære, gjær, vann (tips: Hva med knuste einebær i ølet?)
Bronsealderøl
200 gr. Malt
2 kg tyttebær
2 l. vann
Pors eller annet krydder
Gammeldags grøt må det være til ølet
3-4 dl grovt byggmel
1 l. vann
2 epler
Hasselnøtter
Salt |
Sikkert er det i alle fall at mange av våre juletradisjoner hviler mer på skuldrene til hedenske guder enn Den hellige treenighet. Sagalitteraturen forteller at julegavene var en skikk allerede på Hellig Olavs tid. Han gav ”vennegaver om kvelden åttende dag jul.” Lite visste Olav at han videreførte en romersk tradisjon med å dele ut gaver til fattige og vanskeligstilte ved årets avslutning – altså egentlig nyttår. Kristendommen stokket bare om på datoene.
Julebukker i myren og gamle bønder
De første julebukkene og julegeitene ble funnet i myrer rundt omkring i Nord-Europa. Disse har blitt datert til før både kristendommen og norrøn tid. Mens dagens utkledde julebukker mottar gaver, var de opprinnelige halmdukkene selv gaver til fruktbarhetsgudene før kornavlingene.
Fjøsnissen er av nyere dato, forteller juleutstillingen på Vitenskapsmuseet. I middelalderen trodde man denne småvokste karen egentlig var den første patriarken på gården som gikk igjen og lagde kvalm på bygdene om han ikke ble bestukket med mat og drikke.
Utstillingen ”Jól før jul” på Vitenskapsmuseet er åpen frem til og med søndag 21. desember.
Av:Tor H. Monsen |