MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Mat og drikke på Jólevis (19.12.08, 15:16)

Hvis du tror du lager tradisjonell julemat i år, ta heller en titt på utstillingen på Vitenskapsmuseet for noen ordentlig gamle oppskrifter.

Ønsker du å lage ordentlig gammel (og kjedelig) mat, ta en titt på oppskriftene hos Vitenskapsmuseet, som er i ferd med å etablere en tradisjon med juleutstillinger. I fjor fikk skoleunger prøve seg som julebrussmakere.

Jól???
Ordet jól er antakelig et begrep som har sin opprinnelig fra lenge før norrøn tid. Ingen vet riktig hva ordet kommer av: Noen tror det stammer fra ”hjul” – som et tidsbegrep hentet fra forestillingen om årets sirkel. Andre tror det til og med stammer fra indisk.

FAKTA

O mjød med din glede
Honning, gjær, vann
Bjor (øl)
Malt, pære, gjær, vann (tips: Hva med knuste einebær i ølet?)
Bronsealderøl
200 gr. Malt
2 kg tyttebær
2 l. vann
Pors eller annet krydder
Gammeldags grøt må det være til ølet
3-4 dl grovt byggmel
1 l. vann
2 epler
Hasselnøtter
Salt

Sikkert er det i alle fall at mange av våre juletradisjoner hviler mer på skuldrene til hedenske guder enn Den hellige treenighet. Sagalitteraturen forteller at julegavene var en skikk allerede på Hellig Olavs tid. Han gav ”vennegaver om kvelden åttende dag jul.” Lite visste Olav at han videreførte en romersk tradisjon med å dele ut gaver til fattige og vanskeligstilte ved årets avslutning – altså egentlig nyttår. Kristendommen stokket bare om på datoene.

Julebukker i myren og gamle bønder
De første julebukkene og julegeitene ble funnet i myrer rundt omkring i Nord-Europa. Disse har blitt datert til før både kristendommen og norrøn tid. Mens dagens utkledde julebukker mottar gaver, var de opprinnelige halmdukkene selv gaver til fruktbarhetsgudene før kornavlingene.

Fjøsnissen er av nyere dato, forteller juleutstillingen på Vitenskapsmuseet. I middelalderen trodde man denne småvokste karen egentlig var den første patriarken på gården som gikk igjen og lagde kvalm på bygdene om han ikke ble bestukket med mat og drikke.

Utstillingen ”Jól før jul” på Vitenskapsmuseet er åpen frem til og med søndag 21. desember.

Av:Tor H. Monsen